Leģendārā latviešu grupa „Jumprava” šogad svin 30 gadu jubileju un ar īpašu jubilejas koncertprogrammu dosies tūrē pa Latviju, kurā klausītājus klātienē ne tikai priecēs ar jau iemīļotiem hitiem, bet arī atskaņos kompozīcijas no jaunā albuma „Laiks runā”.

Programma veidota ar retrospektīvu ievirzi – skanēs dziesmas no visa grupas darbības laika. Daļa „Jūras vārtu” zāles tiks tehniski pielāgota stāvkoncerta iespējām, jo tādi hīti kā „Ziemeļmeita”, „Tālu aizgāja”, „Peldētājs”, „Vēlreiz”, „Nedaudz par viņu” un daudzi citi iegriezīs īstu jubilejas ballīti.

Grupa „Jumprava” pārstāv elektroniskās mūzikas, sintīpopa un popmūzikas žanrus. Popularitāti un publikas mīlestību grupa iekaroja 80. gadu beigās, kad tās dziedātās dziesmas  cilvēkiem šķita īpaši tuvas un nozīmīgas. No 1984. gada, kad dibināta grupa „Jumprava”, tās sastāvs ir mainījies, taču gaidāmajā jubilejas koncerttūrē „Jumprava 30” uzstāsies kopš 1987. gada nemainīgais sastāvs – trīs Aigari un Ainārs. 

Viens no grupas „Jumprava” dibinātājiem Ainārs Ašmanis atceras: „Grupu dibinājām divatā ar bundzinieku un pamazām pievienojās pārējie mūziķi. Tajā laikā mūsu dziesmas bija veids kā netieši paust savus uzskatus un viedokli. Ar tādu izteikšanās veidu guvām daudz līdzīgi domājošus – fanus, kas mūs saprata, atbalstīja un ir ar mums joprojām”.

Dziedātājs un dziesmu autors Aigars Krēsla, kurš „Jumpravas” sastāvam pievienojās pāris gadus pēc grupas izveidošanas, piebilst: „Lielākie grupas hīti vienmēr bijuši klausītāju izvēlēti, un ticu, ka tam par pamatu bijusi tā kopējā sajūta starp mums, kas veidojusies varbūt tāpēc, ka esam nogājuši to pašu ceļu, ko mūsu cienītāji - no dumpīgiem jauniešiem līdz ne tik jauniem romantiķiem”. 

Grupa „Jumprava” uz teātra nama „Jūras vārti” skatuves kāps 27. decembrī plkst. 18.00.

Turpinājumā divi jautājumi mūziķim Aigaram Krēslam:

30 gadi cilvēka mūžā ir briedums, ko šāds skaitlis nozīmē mūzikas grupai?

– Mūzikas grupai 30 gadi ir kas vairāk kā cilvēkam. Jebkurš mūziķis ir ilgāku vai mazāku laiku gatavojies šai mūziķa jeb grupas dzīvei, mācoties mūzikas skolā, apgūstot spēlēt savu instrumentu, visbiežāk – piedaloties vairākos īslaicīgos, jaunībai raksturīgos mūzikas projektos. Un tad pienāk (reizēm arī nepienāk) tas projekts jeb grupa, ar kuru ir lemts spēlēt visus aktīvos mūziķa gadus. Diemžēl arī tad veiksme nav nekādā veidā garantēta. Bet, ja izdodas atrast savu klausītāju, vēlams daudz klausītāju, ja ar šo nodarbi tu pilnībā piepildi savu dzīvi, tad brieduma gadi var ieilgt, un, kā mēs zinām pēc pasaules pop- un rokmūzikas vēstures, – ieilgst krietni pāri 30.

Šobrīd grupai aktuāli ir jubilejas koncerti, bet kādi ir tālākie plāni?

– Nākamajā gadā plānota jubilejas koncerta Bluray un DVD izdošana, darbs pie filmas Es un Jumprava. Iespējams viens vai vairāki savādāki lielkoncerti vasaras izskaņā. Ir ideja arī par kora projektu. Bet tas viss vēl ir ideju līmenī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: