Jau desmito reizi Ventspilī notiks “Krievu kultūras dienas”. Šogad iecerētos pasākumus, kas norisināsies no 27. septembra līdz pat 26. oktobrim, vieno nosaukums «Бывают странные сближения...» (“Mēdz būt neparasta tuvināšanās...”).

Jubilejas reizes pasākumu galvenais mērķis ir iepazīstināt ar krievu kultūras daudzveidību, krievu tautas augsto garīgumu, atklāt un parādīt tās saikni ar Latvijas vēsturi un Ventspili, radīt iespēju pēc iespējas lielākam mūsu pilsētas un Kurzemes iedzīvotāju skaitam apmeklēt kultūras programmas pasākumus un piedalīties cita veida notikumos. Jo tuvināšanās, kas pirmajos mirkļos var šķist neparasta, notiek starp cilvēkiem, notikumiem, laikmetiem un krievu kultūras daudzšķautnainās kultūras attīstības virzieniem.

 

Šī gada «Krievu kultūras dienas» atklās 27. septembrī ar rīta dievkalpojumu Ventspils Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcā un tās pārziņa svētības saņemšanu.

 

Šajā pašā dienā plkst. 17.00 visi tiek aicināti uz Pārventas bibliotēku, kur notiks “Krievu kultūras dienu Ventspilī 2014” oficiāla atklāšana, rīkojot literāri muzikālu vakaru pēc A. Puškina un M. Ļermontova darbu motīviem. Vakara norisi uzticēts vadīt Latvijas Puškina biedrības vadītājam, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktierim Leonīdam Lencam un aktrisei, radiožurnālistei, Latvijas Puškina biedrības līdzpriekšsēdētājai Svetlanai Vidjakinai. Vakara programma ir veltīta divām zīmīgām jubilejām – A. Puškina 215. jubilejai un M. Ļermontova 200. jubilejai.

 

Literāri muzikālā vakara gaitā skanēs gan krievu, gan citu tautu komponistu klasiskās romances un dziesmas, kā arī A. Puškina un M. Ļermontova dzejas rindas. Vakara gaitā uzstāsies arī Latvijas Nacionālās operas solists Oļegs Orlovs, operdziedātāja Olga Barišmane un koncertmeistars Jurijs Kaspers.

28. septembra programmā ir paredzēts koru mūzikas koncerts «Русская гармония» (“Krievu harmonija”), un tajā tiks izpildīti pareizticīgo garīgās koru mūzikas un klasiskās koru mūzikas skaņdarbi. Skanēs koru dziesmas ar tādu krievu dzejnieku vārdiem kā A. Puškins, A. Bloks, S. Jeseņins. Koncerta programmā ir iekļauti arī mūsdienu komponistu skaņdarbi un krievu tautasdziesmu apdares vokālā ansambļa “Cantabile” izpildījumā (diriģente un kolektīva mākslinieciskā vadītāja – Jeļena Vaseva).

 

Krievu kultūras dienu” ietvaros daudz pasākumu ir iecerēts arī rudens otrajā mēnesī – oktobrī.

Visi aktīvās atpūtas cienītāji ģimenes lokā 4. un 5. oktobrī tiek sirsnīgi aicināti uz tautas spēļu pasākumu, kas norisināsies olimpiskā centra “Ventspils” vieglatlētikas manēžā. Šo jautro un interesanto sacensību devīze ir “Nacionālā etnosa iepazīšana un starpkultūru komunikācija”. Saskaņā ar sportiskā pasākuma programmu ir paredzētas šādas sacensības: dažādu tautu nacionālās spēles, senās krievu tautas spēles “Gorodki”, “Lapta”, “Babki”, “Višibali”, teatralizētas stafetes, svaru bumbas celšanas sacensības un cita veida izklaides. Visiem jaunāka gadagājuma pasākuma apmeklētājiem pasniegs veicināšanas balvas, kā arī piemiņas veltes. Savukārt pieaugušo konkurencē pašus stiprākos un veiklākos noteiks pēc sacensību rezultātiem.

 

8. oktobrī Pārventas bibliotēkā tiek rīkota tematiska tikšanās – saruna par tēmu “Svētā Radoņežas Sergija dzīve: uzticīga kalpošana Dzimtenei un baznīcai”. Šis pasākums ir veltīts krievu zemes garīgā Vedēja, krievu tautas Skolotāja un Trīsvienības klostera dibinātāja Svētā Radoņežas Sergija 700. jubilejai.

 

“Krievijas skolotājs un veidotājs”. Tik īsi un skaidri, taču vienlaikus visaptveroši tauta ir novērtējusi Radoņežas Sergija augstu dzīves uzdevumu. Viņa dzīvesgudrie un stingrie skolotāja vārdi kalpoja par garīgu atbalstu smagā laikā, kad zemi plosīja ne tikai ārvalstu karapūļi, bet arī iekšējās ķildas. Tieši tad izskanēja viņa pravietiskie vārdi: “Mūsu glābiņš ir mīlestībā un vienotībā.”

 

Radoņežas Sergija novēlējumi – tā ir atslēga, kas atver durvis, lai saprastu Krieviju, iepazītu pirmpamatus, tās vienotības un saliedētības vēsturiskās tradīcijas.

10. oktobrī Jaunrades namā skolu jaunatnei tiek rīkota viktorīna «Колесо истории» (“Vēstures ritenis”) par vēstures jautājumiem. Viktorīnas tematika ir cieši saistīta ar jēdzieniem “Krievija – Latvija – Ventspils”, un viktorīnas organizēšanas mērķis ir piedāvāt jauniešiem iespēju labāk iepazīt un apgūt gan mūsu pilsētas vēsturi, gan to Ventspils iedzīvotāju vēsturi, kas pārstāv krieviski runājošās tautas.

12. oktobrī visi interesenti tiek aicināti uz muzikāli izklaidējošu vakaru «Песни из кинофильмов 70-х – 90-х» (“70-90-to gadu kino dziesmas”). Šī vakara gaitā pašu mākslinieki izpildīs vispopulārākās dziesmas, kas skanēja pagājušā gadsimta 70-90-to gadu Krievijas kinematogrāfa klasiskajās “zelta fonda” filmās. Muzikālo priekšnesumu papildinās atbilstošs videomateriāls.

17. oktobrī Pārventas bibliotēkā notiks koncerts «Золотой Век русской музыки» (“Krievu mūzikas Zelta laikmets”). Koncerta programmā ir iekļautas autordziesmas, senas krievu romances, A. Aļabjeva, A. Varlamova u.c. Komponistu – 1812. – 1814. gada kara dalībnieku – skaņdarbi. Koncertā uzstāsies starptautisku autoru un izpildītāju konkursu laureāti Irīna Izvekova (vokāls), Aina Žuravļova (klavieres, vokāls) un Andrejs Kurasins (ģitāra, vokāls).

“Krievu kultūras dienu” ietvaros 18. oktobrī mūsu pilsētā būs iespēja apmeklēt un redzēt teātra festivāla “Zelta maska Latvijā” programmā iekļautu izrādi.

20. un 21. oktobrī Ventspils 2. vidusskolas un Ventspils 3. vidusskolas telpās tiek rīkoti vēstures lektoriji par tēmu “Pirmais pasaules karš Latvijas teritorijā”. Vēsturnieks un Rīgas Slāvu vēstures biedrības priekšsēdētājs Oļegs Puhļaks pasākuma apmeklētājiem pastāstīs par nozīmīgākajiem Pirmā pasaules kara notikumiem Latvijas teritorijā, par latviešu strēlnieku bataljonu un pulku izveidi, to dalību kara darbībā, par apbedījuma un piemiņas vietām, kā arī pieminekļiem varoņiem un karā kritušajiem. Stāstījuma laikā gūtās zināšanas un iespaidus varēs papildināt, apmeklējot arī izstādi “Pirmais pasaules karš Latvijas teritorijā”, ko veidojot, vienkopus ir savākts ļoti daudz materiāla – fotogrāfiju, vēstures dokumentu kopiju, notikumu aprakstu.

 

Trīs dienas – no 22. līdz 24. oktobrim – jebkuram interesentam tiek piedāvāta iespēja apmeklēt izstādi “Pirmais pasaules karš Latvijas teritorijā”, un šī vēstures jautājumu izpētei veltītā izstāde būs atvērta Ventspils 3. vidusskolas foajē.

 

Savukārt “Krievu kultūras dienu Ventspilī” galā koncerts «Лукоморье» (“Zalkšu jūra”) notiks 26. oktobrī Jaunrades namā, kļūstot par beidzamo jubilejas reizes pasākumu. Koncerta scenārijs ir veidots pēc A. Puškina poēmas “Ruslans un Ludmila” motīviem, tāpēc visu koncerta mākslinieku priekšnesumus vienos tēma “Krievu pasaka”. Koncerta programmā ir iekļautas tautas dejas, mūsdienu dejas, krievu tautasdziesmas, mūsdienu komponistu dziesmas, operu ārijas, plaši zināmie P. Čaikovska, A. Borodina un citu komponistu klasiskie skaņdarbi.

 

Koncertā uzstāsies Ventspilī ļoti labi pazīstamie solisti Jeļena Vaseva, Jeļena Novikova, Tatjana Saksaganska, Aleksandrs Mirvis, Vjačeslavs Zagoruļko, Valērija Čuvizova, stīgu kvartets “Svētdienas kvartets” (vadītājs – Arimans Štrauss), bērnu vokālais ansamblis “Šokolāde”, bērnu horeogrāfiskais ansamblis “Konfeti”, Jeļenas Smirnovas deju grupa, ansamblis”Zdravica”, koris “Slavjaņe” u.c. Koncerta programmas viešņa – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Vokālās nodaļas 3. kursa studente Lilita Čehradze.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: