Vēstures otrdienā, 6. maijā, plkst. 17.30 Piejūras brīvdabas muzejā vēsturnieks Artūrs Tukišs stāstīs par Ventspils-Dundagas šaursliežu dzelzceļa līniju (1934).

Vēstures otrdiena notiks Piejūras brīvdabas muzeja administrācijas ēkā, kur kopīgi ar vēsturnieku Artūru Tukišu tiks apskatīta jaunā krājumu izstāde par Mazbānīša vēsturi. Azartiskais vēstures pētnieks izstāstīs par vēl vienu nozīmīgu notikumu, kas saistīts ar šaursliežu dzelzceļa vēsturi Ziemeļkurzemē.

 

Šogad aprit 80 gadi kopš atklāta mazbānīša līnija Ventspils-Dundaga. Būvniecība tika uzsākta 1932. gadā, to veica divos etapos un pabeidza 1934. gadā. Būvniecība bija visai sarežģīta gan tehniski, gan trauksmainās krīzes laika dēļ, kas norisinājās Latvijā tieši šajā laikā un nesa līdzi lielu bezdarbu. Savu artavu līnijas būvniecībā deva arī bezdarbnieki, kurus nodarbināja šajos darbos, sasniedzot līdz pat 700 cilvēku. Jaunā līnija savienoja vairākus mežu masīvus un pagastu centrus, tā kļuva par galveno satiksmes un transporta līdzekli starp Ventspili un lielākajiem apdzīvotajiem punktiem līnijas garumā.

 

Šogad Mazbānītim vēl tiks pievērsta īpaša uzmanība, jo no 9. līdz 12. oktobrim 24. Starptautiskais šaursliežu dzelzceļa muzeju salidojums (24th International Feldbahnmeeting) notiks tieši Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: