18. februārī plkst. 17.30 Vēstures otrdienu lekciju cikls - rakstnieka Herberta Dorbes muzejā „Senču putekļi”.

Rakstniekam Herbertam Dorbem 15. februārī jubileja - 120. Rakstnieks (1894–1983) dzimis Zlēkās, daļu savas dzīves pavadījis arī citviet Ventspils novadā - Zūrās, Užavā, Puzē, Ugālē un Vārvē. Ventspilī Herberts Dorbe strādājis par pedagogu divās pilsētas pamatskolās, sarakstījis grāmatas bērniem un pieaugušajiem, kā arī vācis materiālus par Ventspils puses kultūras darbiniekiem - rakstniekiem, mūziķiem un bijis arī etnogrāfisku lietu mīļotājs.

 

Ne tikai Ventspilī atceras savu novadnieku, - 13. februārī Kuldīgas Galvenās Bibliotēkas Bērnu Literatūras centrs rīkoja pasākumu Kuldīgas sākumskolas audzēkņiem par rakstnieku Herbertu Dorbi. Tajā piedalījās arī Ventspils muzeja pārstāvji, stāstot par rakstnieku, viņa bērnu dzeju, liekot skolēniem meklēt atskaņas dzejā un risināt krustvārdu mīklas.

 

Vēstures otrdienā 18. februārī būs iespējams tuvāk iepazīt daudzpusīgo Herberta Dorbes personību ar ceļojošās izstādes „Muzeja Senču putekļi mantojums” palīdzību. Muzeja krājuma izstāde virtuālā veidā būs skatāma arī Pārventas bibliotēkā, bet martā - Piltenes, aprīlī - Zlēku bibliotēkā, un no maija līdz gada beigām rakstnieka H. Dorbes muzejā.

 

Vēstures otrdienā ar stāstiem par radošo garu un vidi Senču putekļos piedalīsies māksliniece Mārīte Kluša. Ar Herberta Dorbes atraitni Valiju Dorbi Mārīti Klušu saistīja sirsnīgas un draudzīgas attiecības un Vēstures otrdienā varēs dzirdēt Valijas kundzes stāstu atstāstus par dzīvi Senču putekļos. Savukārt skolotāja Aija Bumbiere bieži viesojusies rakstnieka Herberta Dorbes mājās gan kopā ar literātiem, gan vedusi ciemos pie rakstnieka audzēkņus no Ventspils Mūzikas vidusskolas. Aija Bumbiere dalīsies atmiņās par tām sarunām ar rakstnieku, kas saistītas ar literārajiem procesiem Latvijā 20.gs. 60.-70. gados.

 

Vēstures otrdienā kopā ar skolotāju Silviju Pēdiņu uz Herberta Dorbes vijoles muzicēs viņas audzēkņi. Rakstnieka Herberta Dorbes jubilejas gada notikumi risināsies gan mācību iestādēs, gan Ventspils bibliotēkā. Nozīmīgu akcentu radīs Rakstniekam, pedagogam un novadpētniekam veltītā konference 28. martā Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī, kurā ar referātiem piedalīsies literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, Māra Zirnīte, kā arī Ingrīda Štrumfa u.c.

 

Jubilejas gada pasākumu programmu skatīt ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: