Iekļaujoties Ventspils ostas 750 gadu jubilejai veltīto svētku ritmos un noskaņās, Ventspils muzejs sadarbībā ar Ventspils Digitālo centru 16. augustā Livonijas ordeņa pils pagalmā no plkst. 22:00 aicina apmeklēt kinoseansu, kuros demonstrēs trīs ar Ventspili saistītas filmas.

Plkst. 22:00 varēs noskatīties animācijas filmu „Poēm pa kulšen” (2003, rež. J. Cimmermanis), kas ir interesanta dažāda vecuma skatītājiem. Filmas pamatā ir mūsu novadnieka dzejnieka Friča Dziesmas 1948. gadā Vācijā ar tādu pašu nosaukumu iznākušais darbs, kurā asprātīgi tēlota labības kulšanas talka Kurzemē un tas, kā tā ietekmē gan cilvēku, gan pagrīdē mītošo peļu dzīvi. Pirms filmas – Ventspils muzeja vēsturnieces Ingrīdas Štrumfas ievadvārdi.

 

Plkst. 23:00 sadarbībā ar Rīgas Kinomuzeju demonstrēs Ventspilī uzņemto filmu „Kur taisnība?” (1913), ko uzskata par pirmo mākslas filmu, kas tapusi Latvijas teritorijā. Mēmo filmu komentēs Ventspils muzeja vadošais pētnieks Armands Vijups, bet uz klavierēm pavadīs tapieris - pianists un komponists Ritvars Garoza. Īpašo noskaņu, kādu rada šāds filmas „ietērps”, atzinīgi novērtēja iepriekšējās muzeja kinonakts apmeklētāji Jūras svētkos. Filmu „Kur taisnība” producējis Ventspils kinoteātra „Ziemeļpols” īpašnieks G. Berlins, un tās tapšanā piedalījušies vairāki ventspilnieki, piemēram, Ventspils teātra aktieris Herberts Konrāds studenta lomā. Filmas ārskati uzņemti pie viesnīcas „Royal” (tagadējās Brīvostas pārvaldes) un ārsta Feitelberga nama.

 

Plkst. 24:00 piedāvājam dokumentālo filmu „Drāma Baltijas jūrā” (2012, rež. R. Rikards), kas tieši saistīta ar Ventspili un tās iedzīvotājiem. Tas ir stāsts par traģisko 2. pasaules kara epizodi - neveiksmīgo velkoņa „Rota” mēģinājumu 1945. gada 8. maijā aizvest vairākus simtus latviešu uz Zviedriju. Pats šis notikums unikālā veidā saglabājies toreizējā velkoņa kapteiņa, vecā Ventspils jūrnieka, Krišjāņa Valdemāra jūrskolu beigušā Arvīda Ludevika (1912–1996) stāstījumā, ko īsi pirms viņa nāves R. Rikards paguvis nofilmēt. Arī pirms šīs filmas jūs sagaida interesantais Ventspils muzeja vēsturnieces Ingrīdas Štrumfas komentārs.

 

Piebildīsim vēl divas svarīgas ziņas – ieeja uz kinoseansiem ir bez maksas, turklāt lietus gadījumā tie notiks pils telpās.

 

Pasākumu vada muzejpedagoģe Ilva Buntika.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: