Vakar Galvenajā bibliotēkā tika atklāta Baibas Krūmiņas fotoizstāde „Līvu tautas izdzīvošanas fenomens”.

Izstādes atklāšanā līdzās autorei bija viņas ģimene – Krūmiņu dzimta ar pārstāvjiem no folkloras kopām „Vilki” un „Vilkači”, bet ar saviem stāstījumiem par lībiešiem un ar dančiem piedalījās folkloras kopas „Skandenieki” vadītāja Julgī Stalte un māsas Dimantas.

 

„Ar darbu gribu mudināt cilvēkus aizdomāties, cik svarīga ir piederības apziņa – būt vienam no savējiem, cik svarīgi gadsimtu gaitā izveidojušos etnosu – mūsu tautu nepazaudēt. Izjūtot šo piederības apziņu, var izjust arī savu etnosu, savu tautu kā vērtību. Caur izstādi plānots veicināt lielāku ieinteresētību par vienu no mūsu pirmtautām – lībiešiem” – tā par izstādi izsakās pati autore. Baiba Krūmiņa norāda, ka darba tēma aktuāla arī mūsdienās, kad no Latvijas aizplūst tās iedzīvotāji.

 

Izstādes vizuālajā daļā ietvertas 24 fotogrāfijas, kas savstarpēji veido stāstu: līvi caur pagātnes, tagadnes un nākotnes prizmu. Stāstā ietverta kultūra, tradīcijas, līvu aktivitātes, ikdienas nodarbes, kopā būšana, simbolu pielietojums un godu svinēšana.

 

Izstādes audiālajā daļā iekļautas dziesmas līvu valodā. Zinot, ka valodu grūti atspoguļot fotogrāfijās, mūzika papildina šo iztrūkstošo daļu – valodu. Mūzika pielietota arī kā meditatīvs līdzeklis.

 

Fotogrāfijās radītais efekts tieši izsaka līvu tautas izdzīvošanas fenomena būtību un emocionāli iedarbojas uz skatītāju. Ar fotogrāfijām, kurās izmantoti galvenie grafikas izteiksmes līdzekļi ir panākts, ka cilvēki iedziļinās piedāvātajā sižetā un saprot tēmas aktualitāti un jēgu.

 

Izstāde Ventspils Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma visu februāri.

 

Baibas Krūmiņas fotoizstādi „Līvu tautas izdzīvošanas fenomens” atklāšanu organizē nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” un Līvu Savienības „Līvõd Īt” Ventspils nodaļa sadarbībā ar Ventspils Galveno bibliotēku. Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.

 

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: