Šodien baltkrievu dziesmu ansamblis Žuravinka svinēja savu 10 gadu jubileju. Par godu savai jubilejai ansamblis ierakstījis pēc skaita jau trešo disku.

Apskati foto!


Žuravinkas sastāvā šobrīd ir 14 dalībnieces. No pirmā sastāva ansamblī joprojām uzstājas trīs dalībnieces, viņu vidū – nemainīgā vadītāja Anželika Zraičenko un koncertmeistare Nataļja Matjušenko. Baltkrievu dziesmas šajā ansamblī dzied dažādu vecumu un tautību pārstāves – gan skolnieces, gan studentes, gan vecāka gadagājuma sievietes. Ansamblis tapis baltkrievu biedrības Spadčina paspārnē, kuru tolaik vadīja Nikolajs Žavrids. Liels ieguldījums ansambļa izveidē nāca no toreizējās valdes locekles Annas Pavļukovičas. Kolektīvs pirmo reizi uzstājās mazākumtautību Vecgada vakarā 2002. gada beigās. Tad ansamblī bija tikai četri cilvēki, bet pavisam drīz baltkrievu dziesmu ansamblī dalībnieču skaits pieauga.

 

Biedrība Spadčina uzdāvināja kolektīvam pirmo tautas tērpu komplektu, virsdrēbes ieskaitot. Pateicoties tam, ansamblis praktiski jau no savas pastāvēšanas pirmajiem mēnešiem kļuva par mazākumtautību svētku – festivāla Ventspils vainagsMasļeņicasSvjatkiKupala, baltkrievu kultūras dienu No Jāņiem līdz Kupalām aktīvu dalībnieku Ventspilī. Kopš 2004. gada Žuravinka piedalās ikgadējās pilsētas vokālo ansambļu skatēs, izcīnot godalgotās vietas. Kopš tā laika kolektīvs saņem finansējumu no pilsētas budžeta.

 

Radošās darbības pirmie 10 gadi ansamblim ir bijuši veiksmīgi un panākumiem bagāti. Kolektīvs ierakstījis trīs diskus, piedalījies starptautiskos festivālos Baltkrievijā – Приднепровские голоса в Дубровно (2006), Славянский базар (2008), Залесье принимает гостей (2012), Pirmajā pasaules baltkrievu mākslas festivālā (2011), festivālā Latgales vainags (2006), baltkrievu romanču koncertos, kurus rīkoja Latvijas baltkrievu savienība, komponista Igora Lučenka radošajā vakarā (2005) u.c. Par baltkrievu dziesmu popularizēšanu ansamblis Žuravinka un tā vadītāja apbalvota ar Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas Goda rakstu.

 

Savu 10 gadu jubileju kolektīvs sagaida uz radošā pacēluma, pateicoties pašu dziedātāju vēlmei un ieinteresētībai, kā arī Kultūras centra un pašvaldības, Ventspils 3. vidusskolas un tās direktores Veras Šengelijas, biedrības Spadčina un tās priekšsēdētājas Nataļjas Boļšakovas atbalstam, sponsoriem no pilsētas uzņēmumu vidus, Baltkrievijas Republikas vēstniecības Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: