Viena no skaistākajām dāvanām Pilsētas svētkos ir atjaunotās Livonijas ordeņa pils otrā stāva telpas un jaunā ekspozīcija ar krāšņu interjeru un daudziem vēsturiskiem atsegumiem.

Foto no Livonijas ordeņa pils kapellas iesvētīšanas!

Ekspozīcijas "Ventspils pilsētas un novada vēstures ritumā zem dažādām varām" oficiālā atklāšana pilī!

Pilsētas vienaudze pils ir piedzīvojusi dažādas varas, un katra no tām atstājusi savas liecības. Piemēram, iesvētītā kapela ir senākā saglabājusies baznīcas celtne Kurzemē, kurā bijusi gan katoļu baznīca, gan luterāņu baznīca, gan pareizticīgo dievnams, savukārt robežsargu laikos te iekārtota Ļeņina istaba. Raibajiem slāņiem būtu varējuši izdzēst pirmatnības pēdas, tomēr tās saglabājušās, ļaujot tagad novērtēt trīs no divpadsmit konsekrācijas jeb iesvētīšanas krustiem, veltītiem ēku sargājošajiem apustuļiem.

Atcerēties vēsturi laikmetu griežos pilī palīdzēja Valsts akadēmiskā kora Latvija dziedātāji; viņiem un pasākuma scenārija autoriem paldies par atbilstīgo noskaņu teica gan domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, gan kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende. Pašvaldības vadītājs atcerējās 1994. gadu, kad domes vadība un vietējā inteliģence sprieda, ko darīt – kā piepildīt vēsturisko ēku, lai tā būtu ne tikai skaista celtne ar bagātīgu informācijas klāstu, bet arī vieta, kurā var just laikmetu elpu un gribas uzkavēties. «Līdz neatkarībai mūsu pils kalpoja represīvām varām, bet neviens, par laimi, neviens nav teicis, ka tā jānojauc, jo simbolizē iekarotājus. Pils atjaunošanai izmantojām arī svešas varas naudu – Brisele iedeva miljonu, un viss notika! Īpašu paldies par darbu gribu pateikt Pēterim Blūmam, uzņēmumam Pilsbūve un tā vadītājam Aivaram Avotiņam, Jānim Vītoliņam, Kristīnei Krasovskai un Aldim Ābelem,» svinīgajā pasākumā teica Lembergs. Savukārt kultūras ministre uzteica ventspilniekus par kultūrā investēto līdzekļu daudzumu; Ventspilī, pēc Jaunzemes-Grendes teiktā, atbalsts kultūrai ir īpaši dāsns.

Tas sakāms arī par pils otrā stāva atjaunošanu un jaunās ekspozīcijas Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām izveidošanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: