Muzeju dienā, 18. maijā, Ventspilī parādījās aizdomīgas uzlīmes uz ēku sienām, bruģa, elektrības stabiem, veciem kioskiem, dažviet pat uz ziedošām ievām vai ābelēm.

Uzlīmei bija sekojošs saturs: Pievilcīgs pilsētvides objekts. Apsargā-Ventspils muzejs. 2012. gada 18. maijs. Ventspils muzejs tādā veidā nolēma atzīmēt savus profesionālos svētkus - izrādot interesi un mīlestību pret savas pilsētas vērā ņemamām lietām un vietām. Muzejnieku sarīkotā vienas dienas akcija nozīmēja to, ka šie pilsētvides objekti, kas muzeja darbiniekiem liekas gana pievilcīgi, lai piešķirtu šādu uzlīmi, arī ir vērā ņemami, veido t.s. pilsētas tēlu un jāsargā būtu ne tikai no vandalisma, bet arī no pārmērīgas kārtības, kas nereti var sabeigt dabisku pilsētvidi.

Katrs muzeja darbinieks, kurš piekrita piedalīties akcijā, 18. maijā saņēma vairākas uzlīmes un izlīmējot tās, pierakstīja savas piešķirtās balvas atrašanās vietu un arī nofotografēja sev simpātisko objektu. Apkopojot redzamo un pierakstīto, var izdarīt dažus secinājumus par muzeja prioritātēm balvu-uzlīmju dalīšanā.

Par pievilcīgāko pilsētvides objektu Nr.1 tika atzīta 19./20. gs. mijas vienstāva ēka ar divslīpju jumtu, slēģiem un, vēlams, neoklasicismam raksturīgām durvīm. Nākamās simpātiju ziņā, seko ēku durvis. Piemēram, durvis Lielajā ielā 11, durvis ar raksturīgo pastkastītes spraugu Vēstules (Avotu iela 5), stateniskajam jūgendstilam raksturīgas durvis Pils ielā 91, bijušajā Jankovska un Šuneviča fotodarbnīcas ēkā u.c. Muzeja interesi izraisīja arī atsevišķi pilsētbrīnumi - elektrības stabs Līvu ielā, apaļais bruģis Ostgalā, - tādi it kā nebūtiski akcenti, kas Ventspils ielas un pilsētas daļas dara neatkārtojamas un īpašas.

Pilnu objektu un attēlu sarakstu meklējiet www.muzejs.ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: