Grandiozi noslēdzies lielākais tehnoloģiju notikums pilsētā – starptautiskais konkurss skolēniem Ventspils IT izaicinājums 2019. Uzvarētāji sadalījuši gandrīz 12 000 eiro lielu balvu fondu.

Šī mācību gada sākumā tika atklāts jau ceturtais Ventspils IT izaicinājums skolēniem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas, ko ar Ventspils domes atbalstu rīkoja Digitālais centrs. Konkursa pirmajā jeb neklātienes kārtā dalībniekiem bija uzdots mājasdarbs. Izvērtējot paveikto, erudītākās un zinošākās skolēnu komandas saņēma uzaicinājumu piedalīties klātienes kārtā – lielajā finālā –, kas norisinājās Ventspilī no 13. līdz 15. novembrim. IT izaicinājums ir ne tikai tehnoloģiju konkurss, bet arī piedzīvojumiem bagāts, starptautisks sadraudzības pasākums. Konkursa uzdevumu dienā skolēni demonstrēja prasmes dažādu problēmsituāciju risināšanā un radošā tehnoloģiju lietošanā, savukārt pārējā laikā notika izglītojoši un izklaidējoši pasākumi – atpūtas un izklaides vakari, ekskursijas uz Ventspils uzņēmumiem un iestādēm, radošās darbnīcas.

Dalība konkursā paplašina redzesloku, sniedz iespēju redzēt, ko dara citi, kā arī smelties jaunas idejas, zināšanas un apsvērt iespēju par studijām Ventspils Augstskolā, uzskata Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas skolotāja Tatjana Lukjanova. Rīgas Tehniskās koledžas puišu komandu – Elmāru, Emīlu un Ralfu – pārsteiguši uzdevumi, kas, viņuprāt, bija vairāk radoši nekā teorētiski. Bet, runājot par piedzīvoto kopumā, viņus iepriecinājusi vietējo viesmīlība. Savukārt vērtīgākais, ko ieguvuši Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas komandas pārstāvji – divi Krišjāņi un Tots –, ir pieredze. Visi uzrunātie dalībnieki atzina, ka konkursā startēs arī nākamajā gadā.

Īsi pēc konkursa noslēguma ar gandarījumu uz paveikto atskatījās arī Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne: «Šogad konkursa formāts tika mainīts, uzdevumi bija būtiski grūtāki, kā rezultātā bija jāpieliek daudz vairāk darba, lai nokļūtu finālā. Ir tādi, kas nobijās, bet finālā sagaidījām tos, kas izaicinājumam ir gatavi!» Konkursam uzticēts kāds mūsdienās ļoti nozīmīgs uzdevums – radīt izpratni un iepazīstināt skolēnus ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomu –, ko veiksmīgi arī izdodas īstenot.

Svinīgajā apbalvošanas pasākumā, citu starpā, klātesošos uzrunāja gan Ventspils Augstskolas un Digitālā centa vadības pārstāvji, gan arī Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš aicināja bērnus un jauniešus jau laikus sākt gatavoties dalībai konkursā Ventspils IT izaicinājums 2020.

Šogad IT izaicinājumam bija reģistrējies rekordliels skaits dalībnieku – vairāk nekā 2000 skolēnu, pārstāvot kopskaitā 533 komandas. No tām tiesības piedalīties finālā ieguva 64 komandas. Mūsu valsti finālā pārstāvēja 38 komandas, tostarp dalībnieki no Ventspils skolām. Somiju pārstāvēja 4 komandas, Lietuvu – 13, bet Igauniju – 9.

Laureāti klašu grupās

1.–3. klase

1. vieta: komanda Kodētāji – Ventspils 1. pamatskola

2. vieta: komanda Matrix – Ventspils Centra sākumskola

3. vieta: komanda Mazās meitenes – Ventspils Centra sākumskola

4.–6. klase

1. vieta: komanda ScriptMasters – Valmieras sākumskola

2. vieta: komanda Itstudents – Marijampoles Jono Totoraicio proģimnāzija (Lietuva)

3. vieta: komanda IT-arbuusid – Peetri Lasteaed-Põhikool (Igaunija)

7.–9. klase

1. vieta: komanda code:men – Cēsu Valsts ģimnāzija

2. vieta: komanda Antivīrusi – Ventspils 4. vidusskola

3. vieta: komanda KUG – Lazdijų Motiejaus Gustaičio ģimnāzija (Lietuva)

10.–12. klase

1. vieta: komanda Team Nuclepharm – Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola/Rīgas Valsts 1. ģimnāzija

2. vieta: komanda !{Totally Not Engineers} – Liepājas Valsts 1. ģimnāzija

3. vieta: komanda Olimps2D – RTU Inženierzinātņu vidusskola

Konkursa atklāšanas pasākumā, kas šogad norisinājās Livonijas ordeņa pilī, vairāki skolēni neslēpa interesi par konkursa uzdevumiem. Tikuši pie izšķirošā pārbaudījuma, dalībnieki bija apņēmības pilni izdarīt labāko, kas ir viņu spēkos.

Konkursa uzdevumu veic jaunākās klašu grupas dalībnieki – komanda I.T.duo imperatori no Rīgas Franču liceja.

1. vietas ieguvēji jaunāko klašu grupā: Ventspils 1. pamatskolas komanda Kodētāji – skolotāja Agita Frīdenberga kopā ar saviem audzēkņiem Lauru Pranču, Rūdolfu Pērkonu un Gati Putānu.

10.–12. klašu grupas laureāti apbalvošanas pasākumā. Uzvarētāji - Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas apvienotā komanda – kopā ar 2. vietas ieguvējiem – Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas komandu (no labās) – un bronzas medaļniekiem: RTU Inženierzinātņu vidusskolas komandu.

Atpūtas vakars tehnoloģiju muzejā Kurzemes Democentrs neatstāja vienaldzīgu nevienu. Dalībniekiem bija sarūpēti gan eksperimenti, gan citas pārsteidzošas aktivitātes. Kamēr mazākie rosījās Democentrā, tikmēr vecāko grupu skolēni pulcējās Jaunrades namā.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: