Apturēta "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbība, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), norādot, ka klientiem garantētās atlīdzībās izmaksās apmēram 297 miljonus eiro.

FKTK lēmums paredz, ka ceturtdien plkst.21 bankai pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu. Tas nozīmē, ka no attiecīgā brīža "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Komisijā informēja, ka, ievērojot Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Vienotā noregulējuma valdes lēmumus, aptur finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamību. "Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs, 15.augustā lēmusi atzīt to par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde ir pieņēmusi lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē ir pieņēmusi lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēmusi par noguldījumu nepieejamību," pauda komisijā.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

"Apzināmies, ka šī ir negaidīta ziņa bankas klientiem, taču varam apliecināt, ka FKTK darīs visu iespējamo, lai izveidotu ērtāko un efektīvāko risinājumu, un pēc iespējas ātrāk klientiem sāktu garantētās atlīdzības izmaksu - līdz 100 000 eiro katram. Jau tuvākajās dienās, kā rāda pirmie aprēķini - 99,2% noguldītāju varēs sākt saņemt visu savu uzkrāto naudu bankā, ko pilnībā segs no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem," sacīja FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale.

Komisijā atzīmēja, ka FKTK padome ir lēmusi par noguldījumu nepieejamību, lai pēc iespējas ātrāk klienti varētu saņemt garantēto atlīdzību. Par garantēto atlīdzību izmaksu veidu un kārtību FKTK lems jau tuvākajās dienās.

Garantēto atlīdzību izmaksa jāuzsāk ne vēlāk kā 8.darba dienā pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanas. Noguldījumu garantiju sistēma paredz katram "PNB bankas" klientam noguldījumu izmaksu garantētās atlīdzības veidā līdz 100 000 eiro.

Labā ziņa šajā satraucošajā laikā ir tāda, ka gandrīz visi jeb 99,2% "PNB Bankas" klientu saņems savu naudu atpakaļ jau tuvākajās dienās. Atlīdzības varētu sasniegt 297 miljonus eiro," teica Černaja-Mežmale.

Viņa norādīja, ka FKTK šodien sniegs visu informāciju, kas un kā jādara bankas klientiem, lai saņemtu savu naudu. Likums paredz, ka garantētās atlīdzības jāsāk izmaksāt līdz 27.augustam, taču tiek strādāts pie tā, lai tas notiktu ātrāk. FKTK vadītāja arī uzsvēra, ka pārējās Latvijas bankas strādā stabili ierastajā režīmā un "PNB Banka" ir izņēmuma gadījums.

Ventspilī darbojās divi šīs bankas klientu apkalpošanas punkti.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Vilis Skuja IV 16.08.2019, 10:55:37

    Un ko mēs varam no tā visa mācīties?
    Cik vien iespējams,banku pakalpojumus izmantot mazāk.
    Ideālais variants-kontu turēt tikai,lai kārtotu obligātos maksājumus,piemēram,par komunālajiem pakalpojumiem.Reizi mēnesī iemaksāt summu,kas nepieciešama,un tad bez komisijas naudas visus rēķinus nomaksāt.
    Nav ko barot baņķierus un augļotājus ar savas sūri grūti pelnītās naudiņas turēšanu viņu pārziņā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: