Dārgi ir ne tikai paciņas sūtīt, bet arī saņemt. Par pakām no valstīm, kas neietilpst Eiropas Savienībā, kopš 1. janvāra jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis.

 Nav noslēpums, ka arvien vairāk iedzīvotāju izmanto ārzemju interneta veikalu pakalpojumus. Piesaista preču dažādība tajos, kā arī cenas, kas, neskatoties uz maksu par sūtījuma piegādi, ir zemākas nekā adekvātām precēm veikalos Latvijā.

Nu preču pasūtināšanu un arī citus komerciāla rakstura sūtījumus dārgākus padarījuši grozījumi likumā Par pievienotās vērtības nodokli, kas stājušies spēkā šā gada 1. janvārī. No PVN atbrīvotas vienīgi komercpreces, kas sūtītas no ES neietilpstošajām valstīm un kuru vērtība nepārsniedz 10 eiro vai līdzvērtīgu summu latos, kā arī nekomerciāli preču sūtījumi (dāvanas), kuru vērtība nepārsniedz 45 eiro un ko kādas valsts privātpersona sūta privātpersonai Latvijā. Savukārt no muitas nodokļa atbrīvotas pa pastu importētas preces vērtībā līdz 150 eiro vai attiecīgu summu latos.

VID Komunikācijas nodaļas galvenā speciāliste Ieva Dziļuma skaidro, ka iedzīvotājiem pirms preces pasūtīšanas rūpīgi jāizpēta piegādes noteikumi, tad nekādiem pārpratumiem nevajadzētu rasties. Ja preces jāsaņem pastā, PVN nodokli iekasē uz vietas konkrētajā pasta nodaļā, apgalvo Latvijas Pasta sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda.

Arī Ventspils pasta darbiniece laipni paskaidro, ka paciņas saņēmējam atliek vien samaksāt PVN, kas jau aprēķināts un norādīts pavadzīmē. Sarežģītāka situācija izveidojusies piegādes firmās. Dziļuma ir pārliecināta, ka paciņas saņēmējs var pilnvarot piegādes firmu kārtot ar PVN vai muitas nodokli saistītās formalitātes, vai arī to darīt pašam – lidostas muitas kontrolpunktā, caur kuru mūsu valstī nonāk lielākā daļa sūtījumu.

DHL eksprespārvadājumu grupā grozījumi PVN likumā būtiski izmainījuši sūtījumu proporcijas. Ja pērn dienā ienākuši vairāk nekā simts sūtījumu un tikai seši palikuši atmuitošanai, tad šobrīd seši nokļūst pie klientiem, bet pārējie paliek atmuitošanai. Situācija veicina sūtījumu saņemšanas kavēšanos.

Paciņas ceļo arī pretējā virzienā. Īpaši svētku laikā, kad vēloties iepriecināt tuviniekus, kuri devušies darbā ārzemēs, sūtītas pat Ziemassvētku eglītes. Šajā jomā Latvijas pasts pamazām zaudē savu prioritāti. Iedzīvotāji savus sūtījumus arvien vairāk uztic pārvadātājiem, kuri, ar klientiem sazinoties pa tālruni, organizē sūtījumu savākšanu, pēc tam to operatīvu nogādi galapunktā. Arī Aija izmanto šos pakalpojumus. Sievieti piesaista salīdzinoši zemās pakalpojuma cenas, ātrā piegāde, kā arī iespēja tādā pat veidā saņemt paciņu no tuvinieka ārzemēs. Latvijas pastā 4 kg sūtījums uz Angliju maksās gandrīz 22,5 latus, taču pārvadātāji par 10 kg smagu sūtījumu iekasē  vidēji 15 latus.

Tālākā cena svārstās no 1 līdz 2 latiem par kilogramu. Turklāt paciņa tiks pievesta pie saņēmēja namdurvīm jau pāris dienu pēc tās nosūtīšanas. Pārvadātāja godaprāts ir vienīgais drošības garants. Taču Aija uzskata, ka ar to pietiek, viņa jūtās droša par sūtījuma likteni: «Pārvadātāji apzinās, ka negodība rīcība būtu viņu rūpala gals.» 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: