Mikrouzņēmuma nodoklis (MUN) varētu palikt 9% apmērā, bet ar nosacījumu, ka šie uzņēmumi maksā minimālās sociālās iemaksas, šodien, tiekoties ar Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātiem, informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

LRA deputāti vēlējās zināt, vai mikrouzņēmumi var rēķināties, ka arī turpmāk MUN likme tiks saglabāta 9% apmērā.

Ministre stāstīja, ka Ekonomikas ministrija (EM) patlaban gatavo priekšlikumus mikrouzņēmumu darbības uzlabošanai, taču vēl esot daudz jautājumu.

EM sadarbībā ar Finanšu ministriju līdz rudenim uzdots sagatavot jaunu regulējumu mikrouzņēmumiem un iesācējuzņēmumiem. "Jaunais regulējums varētu paredzēt, ka dzīvesstila uzņēmumiem MUN likme tiek saglabāta 9% - ar nosacījumu, ka tiek veiktas minimālās sociālās iemaksas, savukārt liela potenciāla ātras izaugsmes uzņēmumiem jeb iesācējuzņēmumiem būs cits regulējums," norādīja ministre.

LETA jau rakstīja, ka Ekonomikas ministrija (EM) pagājušā gada nogalē sāka darbu pie iesācējuzņēmumu likuma izstrādes, kas paredzētu jaunu mikrouzņēmumu režīma regulējumu, lai izvairītos no mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) optimizācijas shēmām.

Vēl gan nav skaidrs, vai, gatavojot iesācējuzņēmumu likuma projektu, šā gada rudenī Saeimā tas varētu tikt virzīts kā atsevišķs likums, vai arī tajā tiks ietvertas normas arī no pašreiz spēkā esošā Mikrouzņēmumu nodokļa likuma, atsakoties no pašreizējās likuma redakcijas.

Toreizējais Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) stāstīja, ka jaunajā likumā vajadzētu likt uzsvaru uz iesācējuzņēmumiem, lai Latvijā radītu inovāciju pievienotās vērtības ekonomiku.

"Visas Eiropas valstis, kuras attīstās, rada vidi, kurā iesācējuzņēmumi var veidoties. Sabiedrības interesēs ir radīt uzņēmumus ar augstu pievienoto vērtību. Līdz ar to jaunais likums būtu jāskata šādā kontekstā," norādīja Ašeradens.

Savukārt toreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) piekrita, ka jaunajā likumā varētu paredzēt regulējumu inovatīviem uzņēmumiem un mikrouzņēmumiem, taču pirms tam vēl šis priekšlikums ir jāapsver un tikai pēc tam varēs pateikt - abus regulējumus iekļaut vienā likumā vai atsevišķos.

Pēc Reizniece-Ozolas domām, jaunajam likumam ir jāparedz īpašs nodokļu režīms jauniem uzņēmumiem pirmajos darbības gados, īpaši uzsverot nevis zemu ienākumu uzņēmumus, bet uzņēmumus ar augstu potenciālu. Ministre gan neuzskata, ka būtu jāsoda uzņēmumi ar zemu izaugsmes potenciālu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    cits 15.03.2016, 05:36:14

    http://web.archive.org/web/20101129055057im_/http://ventasbalss.lv/upload/news/1290785817.jpg

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: