Šogad audzis brīvprātīgi iesniegto ienākumu deklarāciju skaits, tāpēc aizkavējusies attaisnoto izdevumu atmaksa iedzīvotājiem, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Deklarācijas, kuras aizpildītas korekti un kurām atmaksas termiņš jau ir iestājies vai drīzumā iestāsies, tiks izskatītas, un pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) tiks pārskaitīts līdz šī gada augusta vidum, informē VID.

 

Dienests skaidro, ka ir audzis dokumentu apjoms, kas jāpārbauda, lai iedzīvotājiem atmaksātu pārmaksāto IIN.

 

Lai apstrādātu pieaugušo datu plūsmu un iedzīvotāji pēc iespējas ātrāk saņemtu atmaksājamo nodokļu naudu, papildus esošajiem VID resursiem ir piesaistīti darbinieki no citām struktūrvienībām, kā arī tiek organizēts virsstundu darbs. Pašlaik dienā vidēji nodokļu speciālisti izskata 2800 un sagatavo maksājuma uzdevumus 2500 deklarācijām.

 

VID vērš uzmanību, ka iesniegto deklarāciju veidi atšķiras un katras deklarācijas apstrādei tiek veltīts dažāds laiks. Daudzos gadījumos gada ienākuma deklarācijas iesniegšana iedzīvotājiem kļūst par iemeslu sakārtot nodokļu saistības ar valsti, tostarp pārbaudīt un aktualizēt ziņas savā algas nodokļu grāmatiņā, piemēram, pareizi fiksēt apgādājamo skaitu, darba vietu, veikto nodokļu maksājumu apjomu un uzzināt atbildes uz citiem jautājumiem par nodokļu disciplīnas ievērošanu. Lai nākotnē iedzīvotājiem nerastos problēmsituācijas, VID nodokļu speciālisti izskata katru situāciju individuāli un palīdz sakārtot šos jautājumus. Nereti šajos gadījumos nodokļu maksātājs saņem individuālu konsultāciju, kas prasa vairāk laika nekā tikai deklarācijai pievienoto attaisnojuma dokumentu pārbaude.

 

Vienlaikus notiek darbs pie tehniskiem risinājumiem, kas nākotnē daļēji ļautu datu plūsmu automatizēt, tādējādi nodokļu atmaksa notiktu ātrāk, informē VID.

 

VID vērš uzmanību, ka nereti nodokļu atmaksas summa, kuru iedzīvotāji saņem, atšķiras no sākotnēji aprēķinātās. Lai izprastu korekcijas, iedzīvotāji aicināti iepazīties ar koriģētajiem deklarācijas datiem Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Ja iedzīvotājs nepiekrīt koriģētajiem datiem, tam ir tiesības viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas to apstrīdēt rakstveidā VID ģenerāldirektoram.

 

VID aicina iedzīvotājus sekot līdzi, lai deklarācijām pievienotie attaisnojuma dokumenti atbilstu attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. VID vērš iedzīvotāju uzmanību, ka atmaksu var saņemt tikai par tādiem attaisnotajiem izdevumiem, kas uzskaitīti Ministru kabineta noteikumos par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: