Saistībā ar notikumiem Ukrainā un sankcijām pret Krieviju, Latvijas valsts budžets draud sarukt. Nākamā gada budžetā taupība atgriezīsies.

Nu jau Eiropas Padomes deputāts, bijušais premjerministrs Valdis Dombrovskis, kurš vēl gada sākumā, ieviešot eiro plānoja Latvijas tautsaimniecības strauju izaugsmi, šodien intervijā Latvijas Televīzijā izteica samērā pesimistisku nākotnes prognozi. Pēc ekspremjera vārdiem noprotams, ka tiks koriģētas viņa paša valdības laikā sagatavotās IKP prognozes, kas ir par pamatu budžeta tēriņu plānošanā. Visticamāk naudas būs mazāk, nekā plānots un piesardzīgāk tiks veidots nākamā gada valsts budžets.

Saistībā ar notikumiem Ukrainā un tiem sekojošajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozes nāksies koriģēt uz leju, atzinis Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Dombrovskis atklāj, ka Finanšu ministrija augusta laikā plāno koriģēt Latvijas IKP prognozes - ja pašlaik mūsu valsts IKP pieaugums tiek prognozēts par 3,8%, tad sagaidāms, ka tas tiks koriģēts uz leju un, izejot no jaunās prognozes, tiks gatavots piesardzīgāks nākamā gada budžeta projekts.

Dombrovskis uzsver, ka ES, lemjot par sankcijām, rēķinājās arī ar Krievijas atbildes reakcijām. Un ar ekonomiskajām sekām jārēķinās Latvijai. Latvijas amatpersonas ir uzrunājušas ES struktūras par iespēju izmantot savienības mehānismus gadījumā, ja Krievijas pretreakcija neproporcionāli skartu tieši Latviju.

Jāpiebilst, ka Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests jau paziņojis par kvalitātes nepilnībām no Latvijas ievestos zivju izstrādājumos un sausajā pienā. Uz Krievijas un Latvijas robežas apturēta 20 tonnu sausā piena krava, kurā konstatēta pārmērīga baktēriju klātbūtne. Tāpat arī apturēta dzelzceļa krava ar 55,5 tonnām zivju produktu no Latvijas un Islandes, jo Islandes zivju produktiem nebija sertifikāta ievešanai Krievijai. Ārlietu ministrija gan pagaidām norāda, ka nav pamats domāt, ka šim notikumam ir politisks raksturs.

Tajā pat laikā Krievija masveidā jau bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm, tostarp noteikusi aizliegumu ievest augļus un dārzeņus no Polijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: