Ventspilniece realizējusi ideju, ko, iespējams, citi krīzes laikā sauktu par traku. Tomēr Gaidas Boitmanes veikalā pie Tirgus laukuma pulksteņa varēs iegādāties Latvijas produktus un augus.

Lai arī Boitmane ir pilsētniece, viņas sirds ir Latvijas laukos un mežos, kur pavadīta lielākā daļa bērnības. Viņa pati saka, ka to, kas ielikts šūpulī bērnībā, nevar atņemt. Tieši tādēļ viņai sāp sirds par to, ka daudzi, arī viņas bērni, aizbraukuši, atzīstot par labākam citas valstis. Viņa, nevēloties «dzīvot uz koferiem», uzsākusi savu cīņu par Latviju. Kad kļuvusi par bezdarbnieci, nav nolaidusi rokas un sūkstījusies, bet gan nodibinājusi SIA BioNoslēpums.

Jau šonedēļ Ventspils tirgū durvis vērs viņas veikaliņš, kurā tirgos Latvijā ražotus bioloģiskos mēslojumus, koku, krūmu un augu stādus, kas ir sertificēti. Pavisam interesants piedāvājums būs istabas augi, kam, kā uzskata uzņēmēja, jāatrodas katrā mājā, – lauru koks, kafijas koks, eikalipts un citi. Turklāt arī tie būs nevis ievesti, bet gan mūsu pašu Latvijas zinātnieku izloloti un mūsu apstākļiem piemēroti. Uzņēmēja lepojas arī ar Latvijā audzētām rozēm, no kurām ziedu pušķus viņas veikaliņā gatavos Ventspils floristes.

Tomēr pamatideja Boitmanei ir virzīt tirgū Latvijas zinātnieku izstrādājumus. Pie atziņas, ka mūsu pusē ir pārāk nelielas iespējas iegādāties bioloģiskos mēslojumus un augus, viņa nonākusi, meklējot trigogrammas jeb spožlapsenītes savam dārzam. Tā viņa uzsākusi sadarbību ar zinātnieci mikrobioloģi Anitu Lielpēteri. Kā atklājies, mūsu zemnieki ir vieni no turīgākajiem Latvijā un cītīgi piesārņo zemīti ar ķimikālijām. Valsts vides dienesta dati liecina, ka Kurzemē augsne ir ļoti piesātināta ar šīm vielām.

Uzņēmēja iecerējusi aicināt mūsu puses iedzīvotājus, veidojot apstādījumus, atgriezties pie senču atzītiem augiem. «Vai tagad pie mājas kāds stāda dievkociņu?» jautā Boitmane. «Iestāda importa ložņājošo kadiķi, un ir labi. Bet vai pareizi?»

Vienlaikus uzņēmēja saprot, ka viegli nebūs. Tomēr viņa atceras kāda jaunības dienu paziņas teikto, kas nodēvējis viņu par cīnītāju. «Tā es arī cīnos. Cīnījos par saviem bērniem, kas bija manas dzīves pamats. Tā kā viņu vairs šeit nav, ko lai es daru? Metos iekšā darbā,» atklāj uzņēmēja. Viņa uzskata, ka Latvijas produkti ir jāceļ gaismā un pamazām jāveido apziņa par to vērtību. Ar laiku veikalā būs arī Latvijas keramika un tekstilizstrādājumi, lai arī tūristiem, kas atnāks apskatīties skaisto Tirgus laukuma pulksteni, būtu, ko nopirkt un aizvest kā piemiņu no Latvijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: