Tauvotājs Sergejs Noviks ir universāls savā profesijā. Darbu ostā sācis naftas rajonā, savukārt tagad viņš ir Ventspils brīvostas pārvaldes tauvotāju komandā, kas pietauvo visu veidu kuģus.

1977. gadā, kad Sergejs pēc armijas sāka strādāt ostā, naftas rajonā pārsūknēja tikai naftu un naftas produktus. Pēc diviem trīs gadiem uzbūvēja 34. un 36. ķīmisko kravu piestātni. Toreiz viņš strādāja kompleksajā brigādē, kurai vajadzēja ne tikai pietauvot jeb pieņemt kuģus, bet bija arī jāstrādā uz iekrāvējiem, celtņiem, jāveic citi darbi. Kompleksā brigāde tad veica daudzas tagadējo stividorsabiedrību un kuģu aģentūru funkcijas. Piemēram, apgādāja kuģus. Kuģi bieži devās uz Kubu, un, lai sagādātu visu nepieciešamo, bija vajadzīga vesela diena. «Vīnu vien veda veselu mašīnu,» atmiņās kavējas Sergejs.

Tauvotājs atceras, kā notika 2. naftas muliņa rekonstrukcija un pagarināšana. Kamēr to remontēja, tankkuģus pietauvoja pie 1. naftas muliņa, kur tie varēja uzņemt kravu tikai daļēji, bet pēc tam pārtauvoja pie 3. naftas muliņa, kur tie uzņēma atlikušo kravas daudzumu. Tomēr visspilgtākais gadījums ne tikai Sergeja Novika, bet arī visu pārējo, kas strādāja naftas rajonā 80. gados, praksē ir sprādziens uz tankkuģa Ludvigs Svoboda. Tas notika dažas dienas pirms 8. marta; Jūras vārtos notika Sieviešu dienai veltīts pasākums. Uz tankkuģa tikko bija sākušies iekraušanas darbi, kad atskanēja apdullinošs sprādziens.

Triecienvilnis bija tik spēcīgs, ka tirdzniecības kompleksāBērnu pasaule Kuldīgas ielā no visiem logiem izlidoja stikli. Skatītājus Jūras vārtos pārņēma panika – neviens nevarēja saprast, kas noticis. Sprādzienā gāja bojā trīs cilvēki; viena bojāgājušā jūrnieka ķermeni Sergejs Noviks veda uz morgu. Saskaņā ar izmeklēšanas rezultātiem sprādziena iemesls bija naftas produktu tvaiku sakrāšanās tvertnēs un statiskā elektrība.

1992. gadā tauvotājus pārcēla uz Ventspils brīvostas pārvaldi. 1998. gadā tika pabeigti gultnes padziļināšanas darbi, kā rezultātā naftas rajonā sāka ienākt tankkuģi simttūkstošnieki. Sergejs stāsta, ka tādu tankkuģu pietauvošana ir pilnībā mehanizēta.

Sergeja Novika hobijs

Sergeja aizraušanās ir futbols. Skolas laikā pats arī dzenājis bumbu futbola laukumā. «Toreiz puse manu vienaudžu spēlēja futbolu, bet otra – nodarbojās jahtklubā,» turpina Sergejs. Tagad viņš pats vairs nespēlē, toties ir futbola kluba Ventspils kaislīgs fans. Šogad Sergeja abonements piedalījās loterijā un viņš ieguva iespēju doties ar iemīļoto komandu uz Baltkrievijas pilsētu Soļigorsku, kur Ventspils tikās ar vietējo klubu Šakhtyor.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: