Dienā, kad Latvija svinēja Jūras svētkus, par Ventspils brīvostas kausu Ventas promenādes ūdeņos sacentās astoņas jahtas, greznojot svētku galveno norises vietu ar baltām burām.

Šogad par tradicionālo kausu cīnījās jahtas no Ventspils pilsētas, novada, Rīgas un Talsiem. «To, ka paši burājam un to protam, mēs zinām, bet, lai pasākums būtu ar savuodziņu piesaistām arī pilsētā pazīstamus cilvēkus, kuri ikdienā ar burāšanas sportu nenodarbojas. Šajās sacensībās burājuši arī pašvaldību vadošās amatpersonas, to skaitā Jānis Vītoliņš un Didzis Ošenieks, kā arī cilvēki no novada, kā, piemēram, Gendrihs Šķesters. Nu jau trešo gadu ar mums burā Ventspils dakteri,» stāsta viena no pasākuma rīkotājām, Usmas jahtkluba biedre Iluta Backāne.

Šoreiz sacentās mikro klases jahtas, kuru komandās ir trīs cilvēki. Starts tika dots no jahtas Magelāns, kas bija pietauvota iepretim Ventspils pilij un no, kuras norisei līdzi sekoja sacensību tiesnesis Staņislavs Backāns. Ventā tika izvietotas bojas, sacensības notika trijos etapos un katrā no tiem bija jāveic divi apļi. Burātāji atklāja, ka vēju varēja vēlēties stiprāku, tomēr nepieredzējušiem burātājiem vieglākā vējiņš burāšana tomēr ir vieglāka.

Šogad, līdzās pieredzējušajiem burātājiem uz jahtas sacensību garu izbaudīja nefroloģe Linda Mičule, anesteziologs Leonīds Ļebedjevs, gastroenterologs Ēriks Čēms, kardioloģe Natālija Novikova, kā arī divi ārsti no Rīgas – dietoloģe Kristīne Sekace un ķirurgs Ģirts Bērziņš. Kā stāsta sacensību organizatori, uz jahtas mediķi dara to pašu, ko dara jebkurš burātājs – ar striķiem jeb burātāju leksikā sauktajiem galiem regulē buru un ķer vēju.

Tomēr, ja tie, kuri ir pieredzējuši burātāji paši saprot, kad un, ko darīt, tad ārstiem priekšā pasaka jahtas kapteinis. Ir ārsti, kas sacensībās piedalās jau gadu no gadu. Viņiem tas ir iepaticies un dalība regatē ir patīkama pārmaiņa pēc ikdienas stresa pilnā darba. Ventspils brīvosta kausa izcīņas ikgadēji dalībnieki ir Gundars Daudze un Ēriks Čēms. Pat pēc saspringtās pirmās darba dienas, nu jau Latvijas valsts prezidenta Andra Bērziņa kancelejas vadītājs, Gundars Daudze, nākamajā rītā bija gatavs staram un līdzjutēju pavadīts ķēra vēju.

Viņa kolēģim Ērikam Čēmam šoreiz veicās labāk. Viņa pārstāvētā komanda ar jahtu My Way ieguva Ventspils brīvostas kausu. Kā izrādās tieši dakteris Čēms komandai nes veiksmi. Jahta uz, kuras startē Čēms kausu izcīna jau trešo gadu pēc kārtas.

Iespējams, panākuma atslēga ir tajā, ka gastroenterologs Čems ir aktīvs burātājs, Usmas jahtkluba biedrs. Viņš atklāj, ka ar šo sporta veidu nodarbojos jau kopš 2000.gada. Pats Čēms gan uzskata, ka trešā uzvara pēc kārtas nopelnīta, pateicoties komandas saliedētam, saskaņotam darbam.

Sezonas laikā, kas parasti ilgst no maija līdz oktobrim katru otro, trešo nedēļu viņš piedalās sacensībās Usmas jahtklubā. Kopā ar komandas biedriem Gundaru Daudzi un Agri Āboliņu viņi burā ar jahtu Blue bird.Nosaukums jahtai neesot viņu dots, to ieguvuši kopā ar jahtu. Kā stāsta Čēms, bet nopietna iemesla, nosaukumus jahtā, arī tad, ja iegādāta lietota jahta, nemēdz mainīt. Čēms atzīst, ka, lai arī piedalās sacensībās, burāšana viņam vairāk ir kā vaļasprieks ne tik daudz sports. Tā sniedz relaksāciju pēc saspringta darba slimnīcā. Viņš atklāj, ka pēc dalības Ventspils brīvostas kausā par burāšanu vairāk sācis interesēties arī viņa kolēģis dakteris Krupnovs.

Latvijas burātājiem Ventspils regate šogad bija ne vien sacensības, bet arī labs treniņš pasaules čempionātam burāšanā mikro klasē, kas augustā notiks Usmas ezerā. Dalībai čempionātā jau pieteikušās 45 jahtas no Vācijas, Austrijas, Nīderlandes, Francijas, Krievijas un Latvijas. Arī gods organizēt pasaules čempionātu ticis Usmas jahtklubam.

Ventspils brīvostas kausa izcīņa burāšanā 2011

1.vieta

My Way

Ģirts Bērziņš(kapteinis), Ēriks Čēms, Dace Ābelīte

2.vieta

Micross

Andris Zjadkovs (kapteinis), Jānis Vītols, Natālija Novikova

3.vieta

Flame

Jānis Benfelds (kapteinis), Mārtiņš Bergs, Gundars Daudze 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: