Šonedēļ, 1.jūlijā komunālo automašīnu ražotne Bucher Schoerling Baltic atklās jaunu ražotni Ventspilī. Viens no lielākajiem mašīnbūves uzņēmumiem pasaulē kopš 2005.gada ievērojami paplašinājis ražošanu Ventspilī, atklājot jau otru ražotni un izveidojot turpat simts darba vietas.

Bucher Ventspilī


Bucher Industries AG pārstāvji pirmo reizi Latvijā ieradās 2003.gadā, kad meklēja vietu, kur paplašināt ražošanu Austrumu virzienā. Sākotnēji tika izskatīti vairāki varianti Baltijas valstīs līdz izvēle tika sašaurināta līdz Latvijai un Lietuvai, bet vēlāk līdz Liepājai un Ventspilij. Kā stāstauzņēmuma valdes priekšsēdētājs Niklaus Husers, Liepājā uzņēmumam tika piedāvāti vien arhitekta pakalpojumi ražotnes projektam, kamēr Ventspilī Brīvostas pārvalde un pašvaldība bija gatava meklēt ātru un kvalitatīvu ražotnes izveides risinājumu.

Ļoti īsā laika posmā, Brīvostas pārvalde apņēmās uzbūvēt un iznomāt uzņēmumam nepieciešamās ražošanas telpas. Šāds lēmums šodien sevi attaisnojis. Ventspilī strādā pasaulē pazīstams, liels uzņēmums, nodrošinot stabilas darba vietas un labus darba apstākļus pilsētas iedzīvotājiem.

Arī Husers atzīst, ka Ventspils brīvostas pārvaldes stratēģija – piesaistīt uzņēmumus, kas gatavi radīt darba vietas, kā arī veidot sadarbību ar citiem vietējiem uzņēmumiem bijis tālredzīgs solis. Bucher Schoerling Balticvadītājs, kurš pats jau vairākus gadus dzīvo un strādā Ventspilī, ir gandarīts un atklāj, ka šī uzņēmumam bijusi laba izvēle. Turklāt izveidojusies sadarbība ar citiem Latvijas un pat Ventspils uzņēmumiem, kuri piegādā Bucher dažādas detaļas.

Pirmā Bucher Schoerling Baltic ražotne Kustes dambī tika atklāta 2005.gadā. Sākotnēji tajā notika tikai tā dēvēto komunālo mašīnu tvertņu jeb tautā saukto muciņu montāža. Muciņas tika atvestas uz Ventspili, kur tajās tika iemontētas nepieciešamie mehānismi un iekārtas. Tomēr Latvijā uzņēmumam veicās labi, turklāt radās nepieciešamība un ideja pašiem veikt arī muciņu izgatavošanu. Līdz ar to 2008. gada vasarā ražošana tika paplašināta un Bucher pārcēlās uz jauno ēku Ganību ielā. Savukārt darbinieku skaits tika palielināts no 40 līdz 70.

Tomēr pasaules ekonomiskā krīze skāra arī Bucher.Uzņēmuma vadībai nācās izšķirties slēgt ražotni Vācijā vai Ventspilī. Reaģējot uz situāciju, Ventspils brīvostas pārvalde aicināja izmantot Eiropas savienības struktūrfondu līdzekļus, lai līdzfinansētu nepieciešamās investīcijas ražošanas telpās un iekārtās. Rezultātā Ventspilī rūpnīca un darba vietas tika ne vien saglabātas, bet to skaits pat pieauga. Bucher Ventspilī uzsāka jaunākā modeļa ielu tīrāmo mašīnu aprīkojuma ražošanu. Šobrīd šeit notiek ne vien montāža, bet vesels ražošanas cikls.

Tā dēvētās muciņas Ventspilī tiek izgatavotas un montētas pilnībā. Izveidotas ražošanas līnijas arī metināšanai, iegādātas metālapstrādes un virsmas apstrādes iekārtas, bet gatavā produkcija tiek sūtīta izplatītājiem visā pasaulē, kur tiek izmantotas galvenokārt ielu un lidostu tīrīšanā. Līdz ar 1. jūliju Bucher Schoerling Baltic pilnībā pārtrauks iepriekšējā modeļa ražošanu un uzsāks jaunā modeļa ražošanu, vienlaikus atklājot paplašināto rūpnīcu.

Uzņēmums ar senu vēsturi

Bucher Schoerling Baltic ir Šveices koncerna Bucher Industries AG komunālo mašīnu ražotāja Bucher Municipalmeitas uzņēmums Ventspilī. Bucher Municipal ir viens no lielākajiem speciālo ielu un lidostu tīrāmo mašīnu ražotājiem pasaulē. Bucher gatavotās mašīnas var redzēt braukājam pa daudzu pilsētu ielām, tajā skaitā ASV un Austrālijā, kā arī Āzijas valstīs. Tomēr koncerna darbība ir ļoti plaša un apjomīga.

Uzņēmuma vēsture aizsākusies vairāk kā pirms divsimt gadiem – 1807.gadā, kad Herijs Buhers nelielā Šveices ciematiņā atklāja savu smēdi. 1874.gadā viņa mazdēls tajā pašā vietā reģistrēja algoja pirmos darbiniekus, izgatavojot dažādas lauksaimniecībā noderīgas iekārtas. Šodien Bucher Industries AG visā pasaulē nodarbina ap 7000 darbinieku un tā apgrozījums sasniedzis 1,2 miljardus gadā.

Vieni no pirmajiem Bucher produktiem, kas ieguva pircēju atzinību bija hidrauliskās augļu un vīnogu spiedes. Tālāk sekoja straujš uzņēmuma izaugsmes vilnis dažādu iekārtu un mašīnu būvniecībā, specializējoties un attīstoties vairākos virzienos. Bucher Municipal, kas ražo komunālās mašīnas un to aprīkojumu ir tikai viens no tiem.

Koncernā ietilpst pavisam pieci uzņēmumi. Kuhn Group, kas ir ne tikai viens no pirmajiem lauksaimniecības iekārtu ražotājiem pasaulē, bet viens no tirgus līderiem šajā nozarē.

Savukārt uzņēmums Bucher Process nodrošina aprīkojumu vīnogu un augļu sulu izgatavošanai, kā arī ražo iekārtas vairākām citām pārtikas industrijas nozarēm. Arī pasaulē labākie vīni tiek pildīti pudelēs kas izgatavotas uzBucher koncerna uzņēmuma Emhart Glass ražotājām iekārtām. Savukārt Bucher Hydraulics modelē un ražo hidrauliskās caurules dažādām ražošanas un pacēlāj iekārtām.

Kā notiek ražošanas process uzņēmumā un, kā to pmuciņas, kuras garām braucot redzam rūpnīcas ārpusē, ventspilniekiem laipni skaidro uzņēmuma vadītājs Niklaus Husers.

Sākumā tiek padots izejmateriāls – lielākoties lokšņu metāls, kurš ar lāzera staru tiek izgriezts vajadzīgajā formā. Pēc tam speciālās iekārtās, tās lokot, iegūst gala formu;

Tālāk sagatavotās metāla detaļas nonāk metināšanas iecirknī. Bucher gatavo vairākas detaļas – gan pašas muciņas, gan dažādas savienojuma detaļas un to šasijas;

Tālāk detaļas nonāk krāsošanas iecirknī, kur notiek virsmas apstrāde ar smilšu strūklu, gruntēšana un pēc vajadzības - slapjā vai pulverkrāsošana. Krāsas iespējamas visdažādākās. Rūpnīcā ierīkota arī automatizēta, moderna krāsu jaukšanas iekārta. Bucher Ventspilī izgatavojis arī debess zilas muciņas.

Nākamais posms ir montāža. Uz šasijām tiek montēts ielu tīrāmās mašīnas karkass jeb muciņa. Tajā šeit pat Ventspilī tiek iemontēta arī tā darbināšanas ierīce.

Pēdējais posms ir testēšanas iecirknis – pārbaudes un testi notiek veselas dienas garumā. Tālāk jau ceļš pie izplatītājiem un pasūtītājiem visā plašajā pasaulē. Produkta tapšanas cikls ir aptuveni trīs nedēļas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: