«Ventspils Augsto tehnoloģiju parks tika izveidots, balstoties uz PHARE programmas finansētu projektu, » skaidro Jānis Vītoliņš - Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Šī projekta iniciatore un vadošā partnere bija Ventspils pašvaldība. Projekta partneri – Ventspils Augstskola, RTU, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Ogres novada pašvaldība. Projekta rezultātā tika izveidota Tehnoloģiju parkam nepieciešamā infrastruktūra Ventspils brīvostā, Kaiju un Celtnieku ielas krustojumā, kā arī iegādātas iekārtas elektronikas studiju programmas uzsākšanai Ventspils Augstskolā. VATP dibinātāju vidū ir arī Ventspils brīvostas pārvalde un Ventspils Augstskola. Tehnoloģiju parks iznomā telpas un sniedz nepieciešamos pakalpojumus uzņēmējiem, prioritāri piesaistot investorus augsto tehnoloģiju jomā, kas orientēti uz eksportu, attīstot ražošanu ar augstu pievienoto vērtību.

Kā viens no pirmajiem stratēģiskajiem nomniekiem tika atrasts viens no vadošajiem uzņēmumiem elektronikas nozarē valstī – SIA Hanzas elektronika, kas šeit izveidoja meitasuzņēmumu SIA Ventspils elektronikas fabrika (VEF). Šobrīd VEF sekmīgi strādā, nodrošina darbu ventspilniekiem, prakses vietas augstskolas studentiem un plāno tālāku paplašināšanos nākamajā gadā. Parkā tiek iznomātas telpas arī citiem uzņēmējiem un Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centram.

VATP sadarbībā ar brīvostu aktīvi strādā, lai piesaistītu jaunus investorus. Pašlaik tiek strādāts ar iespējamajiem investoriem no Zviedrijas un Spānijas, kuri plāno tuvāko divu gadu laikā izveidot VATP teritorijā jaunas ražotnes.

Lai veiktu pilsētas attīstības projektu un virzienu koordināciju, pirms vairākiem gadiem tika izveidota Ventspils Tehnoloģiju attīstības padome, kas ir konsultatīva institūcija. Tajā darbojas Ventspils domes, brīvostas pārvaldes, VATP, VeA, Profesionālās vidusskolas, kā arī vairāku uzņēmumu pārstāvji. Padomes darbu vada Ilmārs Osmanis, VEF valdes priekšsēdētājs. Tādā veidā tiek veidota sadarbība, lai nodrošinātu nepieciešamo attīstību infrastruktūrā, izglītības programmās, mārketinga aktivitātēs un lai minētās investīcijas nebūtu atrautas no realitātes, bet orientētas uz komersantu praktiskajām vajadzībām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: