Jaundibinātā AS "Ventas osta" pārejas periodā līdz visu ostas funkciju pārņemšanai segs Ventspils brīvostas pārvaldes izmaksas, paredz valdībā apstiprinātie noteikumi par ostas pārvaldes funkciju veikšanu Ventspils ostā.

Satiksmes ministrija (SM) izstrādājusi Noteikumus par ostas pārvaldes funkciju veikšanu Ventspils ostā.

Ostas pārvaldes funkcijas, uz kurām attiecas šis regulējums, galvenokārt ir saistītas ar ostas pārvaldes valdījumā nodotā nekustamā īpašuma, infrastruktūras, akvatorijas pārvaldīšanu, apsaimniekošanu, uzturēšanu un attīstību, kā arī ostas pārvaldes finanšu līdzekļu plānošanu. SM skaidro, ka noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā Ventspils ostas pārvalde un "Ventas osta" veic pārvaldes funkcijas pārejas periodā, līdz stāsies spēkā likums, ar kuru tiks mainīts ostu pārvaldības modelis "atbilstoši labas pārvaldības principiem".

Ventspils brīvostas pārvalde funkciju veikšanā līdz šim ir rīkojusies, slēdzot līgumus gan par valsts un pašvaldības nekustamā īpašuma lietošanu, apbūvi, gan arī pati īstenojusi dažādus attīstības projektus. SM skaidro, ka līdz ar to, lai pārņemtu visas ar Ventspils brīvostas pārvaldi nodibinātās saistības, ir nepieciešams pārejas periods, lai izvērtētu nodibinātās saistības, nodotu valdījumā nekustamos īpašumus un risinātu jautājumu par saistību nodibināšanu ar "Ventas osta" kā institūciju, kas veiks Ventspils ostas pārvaldes funkcijas. Vienlaikus šobrīd nav pieņemts lēmums par Ventspils brīvostas pārvaldes turpmāko darbību.

Apstiprinātie noteikumi paredz, ka Ventspils brīvostas pārvalde turpinās nodrošināt Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomē akceptētās ostas attīstības programmas realizāciju, turpinot uzsāktās darbības Latvijas ostu attīstības programmā 2014.-2020. gadam paredzēto projektu realizācijā.

SM norāda, ka 2019. gada novembrī tika apstiprināts Ventspils brīvostas pārvaldes budžets 2020. gadam, un, pamatojoties uz to, tiks nodrošināta ostas funkciju izpilde. Savukārt "Ventas osta" darbosies, ņemot vērā Ventspils brīvostas pārvaldes apstiprināto budžetu.

SM skaidro, ka līdz jaunā ostu pārvaldības modeļa noteikšanai, kā rezultātā tiktu pieņemts lēmums par Ventspils brīvostas pārvaldes reorganizāciju vai likvidāciju, nepieciešams noteikt procedūru par sadarbību starp Ventspils brīvostas pārvaldi un "Ventas osta", lai veiktu Ventspils brīvostas valdījumā nodotās un īpašumā esošās kustamās un nekustamās mantas inventarizāciju un sagatavotu priekšlikumus SM par valsts zemes, akvatorijas un ostas kopējo hidrotehnisko būvju nodošanu valdījumā "Ventas osta".

Atbilstoši tam nolikums paredz izveidot Ventspils brīvostas pārvaldes un "Ventas osta" kopīgu komisiju, kas veic Ventspils brīvostas pārvaldes valdījumā nodotās un īpašumā esošās kustamās un nekustamās mantas inventarizāciju un sagatavo priekšlikumus SM par valsts zemes, akvatorijas un ostas kopējo hidrotehnisko būvju nodošanu valdījumā "Ventas osta".

SM skaidro, ka nekustamie īpašumi "Ventas ostai" tiks nodoti pēc veiktajām konsultācijām ar Eiropas komisijas atbildīgajiem speciālistiem par rīcības atbilstību komercdarbības atbalsta kontroles regulējumam.

Vienlaikus, lai nodrošinātu Ventspils ostas darbības nepārtrauktību, noteikumi paredz, ka "Ventas osta" sedz izmaksas, kas radušās, nodrošinot Ventspils ostas darbību, un saistītas ar Ventspils brīvostas pārvaldes valdījumā esošās vai pārvaldīšanā vai apsaimniekošanā nodotās infrastruktūras un ar to saistīto aktīvu uzturēšanu un izmantošanu. Tādējādi līdz brīdim, kad "Ventas osta" būs ieguvusi visus nepieciešamos resursus (cilvēkresursus, iekārtas, transportlīdzekļus, kā arī nodibinājusi nepieciešamās līgumiskās attiecības ostas pakalpojumu nodrošināšanai), šos uzdevumus veiks līdzšinējā ostas pārvaldes funkciju veicēja - Ventspils brīvostas pārvalde.

Pārejas periodā, līdz visas Ventspils ostas pārvaldes funkcijas pārņems "Ventas osta", tiks apzināta Ventspils brīvostas pārvaldes manta, aktīvi un saistības, tai skaitā ar nomniekiem, pakalpojumu sniedzējiem, kreditoriem, investoriem, valsts un pašvaldības institūcijām, lai noteiktu saistību raksturu, apmēru, pielīgtos apgrūtinājumus.

Pēc saistību apzināšanas, tās pakāpeniski tiks inventarizētas un nodibinātas ar "Ventas ostu".

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -4
    Soross 26.02.2020, 01:36:07

    Ieteiktu žurnālistiem un pilsētas domei painteresēties.

    A/S Ventas Osta statūtkapitāls ir 35 štukas.

    Lai segtu visas brīvostas pārvaldes darbības (algas, loču dienests, atkritumi un notekūdeņi no kuģiem, hidrobūvju remonti utt.), katru mēnesi vajag miljonus.

    Kā A/S Ventas Osta bez ienākumiem, tikai no 35 štuku statūtkapitāla, domā to izdarīt kaut uz 1 nedēļu?

    Kad savulaik no A/S Ventspils Nafta nodalīja nost SIA Ventspils Naftas Termināls, tad tam bija 200 miljonu latu statūtkapitāls, lai tas varētu strādāt gadu bez problēmām... un tur reorganizēja tikai vienu pašu terminālu vien!

    Vārdu sakot, izskatās: A/S Ventas Osta gatavo uz mākslīgu maksātnespēju un privatizāciju, uzliekot tai neizpildāmas funkcijas jau reorganizācijas laikā.

  • -3
    Armands Rutks 26.02.2020, 08:51:31

    Man tomēr nav skaidrs, kāpēc jātaisa tāda Ventas osta, ja brīvostai nav nekādu sankciju? Kas tur apakšā slēpjas? Sākumā doma bija skaidra - izveidot, lai nav sankcijas, bet tagad?

  • -1
    Opaps 02.03.2020, 17:07:56

    Esmu ventiņš no galvas līdz pēdai. Tādēļ pādzīvoju par mūsu pilsētu Jau tagad var redzēt , ka darbi vienā otrā objektā ir apstājušies ( ostas darbnīcas teritorijā,jaunais peldbaseins ). Visa šī jezga neko labu nedos.Ja vēl šo gadu kaut kā izvilksim, tad nākošajā gadā pilsēta tik sakopta vairs , jo trūks līdzekļu. Šajā bardakā daļēji ir vainīgs AL. Vajadzēja būt mazliet klusākam, nevis mācīt visās jomās,kaut gan daudzās jomās viņam bija taisnība.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: