Pēdējos trīs gados Latvijā vērojams straujš lēciens automobiļu būvniecībā – visstraujākais starp visām tautsaimniecības nozarēm. Par Latvijas autobūves līderi kļūst Ventspils. Desmit lielāko nozares uzņēmumu skaitā, pēc reitinga, ko sastādījusi Latvijas Banka, iekļuvuši uzreiz trīs uzņēmumi, kas strādā Ventspils brīvostas teritorijā.

Posmi pasaules ražotņu globālajā ķēdē

Ventspilnieki pamatoti var lepoties ar to, ka tieši mūsu pilsēta iekļuvusi Latvijas autobūves līderos. Nozares uzņēmumu, kas ietilpst lielāko skaitā, kopējais apgrozījums pagājušajā gadā bija 176,5 miljoni eiro. Vairāk nekā 90% no nozares apgrozījuma veido eksports. Ventspils uzņēmumu daļa kopējā apgrozījumā ir 68 miljoni eiro jeb 38,5%. Ventspils ieņem 1. vietu autobūves uzņēmumu TOP 10. Pēc tam seko Jelgava, Rēzekne un Rīga.

Automobiļu un to detaļu ražošana Latvijā līdz 2016. gadam lielā mērā atspoguļoja kopējo ainu tautsaimniecībā – strauju izaugsmi treknajos gados (2006–2008) ar tam sekojošu ražošanas apjomu kritumu ekonomiskās krīzes periodā un pakāpenisku pieaugumu, sākot no 2011. gada. Kopš 2016. gada autobūves nozare burtiski izšāvusi savā straujajā izaugsmē, teikts Latvijas Bankas makroekonomikas apskatā. Šī gada septiņos mēnešos (janvāris–jūlijs) autobūves produkcijas ražošanas apjoms pieaudzis par 31,7%, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn. Mašīnbūve uzrāda visstraujāko izaugsmi tautsaimniecībā ar lielu atrāvienu no citām nozarēm (otrajā vietā – elektroiekārtu ražošana, kuras pieaugums ir 15,7%). Investīciju plāni dod Latvijas Bankai pamatu prognozēt strauju autobūves izaugsmi arī turpmāk.

Globalizācijas laikmetā, kad vienas preču grupas ražošana var būt izmētāta pa dažādām valstīm un pat kontinentiem, jēdziens «automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana» iekļauj arī automašīnu detaļu, elektroiekārtu un elektronikas ražošanu, norādīts makroekonomikas apskatā. Tādēļ, pēc ekspertes Agneses Rutkovskas domām, ir būtiski ne tikai attīstīt gatavo automobiļu ražošanu, kas Latvijas apstākļos diez vai var būt masveida, bet arī kļūt par ķēdes posmu pasaulslavenu marku automobiļu izlaidē.

Optimistiskajām prognozēm saistībā ar autobūves nākotni Latvijā pamatā ir fakts, ka arī pie mums mašīnbūve attīstās saskaņā ar globālajām tendencēm, bet pasaulē zināmi ražotāji pārceļ savas ražotnes uz mūsu valsti. Īpaši uzskatāmi tas izpaužas Ventspils piemērā, kuras uzņēmumi sniedz vislielāko ieguldījumu nozares straujajā attīstībā.

No komponentiem līdz pilnam ciklam

Par neapstrīdamu Latvijas autobūves līderi apgrozījuma izmaiņu ziņā pēdējos piecos gados kļuvis Ventspils uzņēmums SIA Bucher Municipal, kas ražo komunālās ielu tīrāmās mašīnas. Tas ir Šveices koncerna Bucher Industries AG, kurš ir līderis Eiropā transporta līdzekļu ielu attīrīšanai no atkritumiem un sniega ražošanas ziņā, meitasuzņēmums. Pēdējos piecos gados – no 2013. gada līdz 2017. gadam – uzņēmuma apgrozījums pieaudzis gandrīz trīskārši jeb par 30,4 miljoniem eiro. Tas ir vairāk nekā visu pārējo desmit vadošo uzņēmumu summārais apgrozījuma kāpums, kopā ņemot. Pēc Lursoft datiem, šai laikā uzņēmumā strādājošo skaits ir gandrīz divkāršojies.

Uzņēmums Bucher Municipal sāka Ventspilī ar komunālo mašīnu atsevišķu komponentu – atkritumu tvertņu, šasiju u.c. – montāžu. Izgatavotie komponenti pēc tam tika sūtīti uz mātesuzņēmumu Šveicē. 2015. gadā uz Ventspili no Šveices tika pārcelta pirmā pilna cikla līnija komunālo automobiļu sakomplektēšanai – no metāla griešanas līdz gatavas mašīnas nocelšanai no konveijera. 2016.–2017. gadā turpinājās pilna cikla līniju pārcelšana uz Ventspili no Lielbritānijas un Šveices.

Šobrīd Ventspilī no pilna cikla konveijera līnijām nāk gatavas, no nulles saliktas sešu modeļu komunālās mašīnas. Tajā pašā laikā ­Bucher Municipal turpina investēt ražotnes attīstībā, montāžas un metināšanas laukumu paplašināšanā līdz 3000 kvadrātmetriem, testēšanas poligona izveidē, kur tiks veikta visas gatavās produkcijas pārbaude. Uzņēmumā tiek arī veidota automātisko noliktavu sistēma.

Zināmi spēlētāji tirgos

Lielāko mašīnbūves uzņēmumu desmitniekā ietilpst vēl divi Ventspils uzņēmumi. Vērtējot pēc apgrozījuma pieauguma piecu gadu laikā no 2013. līdz 2017. gadam, trešo vietu nozarē ieņem beļģu uzņēmums SIA Malmar Sheet Metal, kas izgatavo aprīkojumu un detaļas pasaulē pazīstamu ražotāju – Volvo/Renault Group, Caterpillar, Atlas Copco, Cargo Tec, Siemens, Scania, Mitsubishi u.c. – automobiļiem, traktoriem, autobusiem. Pērn uzņēmuma apgrozījums veidoja 15,3 miljonus eiro, kas ir par 5,6 miljoniem jeb 58% vairāk nekā 2013. gadā. Malmar Sheet Metal tāpat regulāri iegulda līdzekļus jaunā aprīkojumā, tehnoloģijās un cilvēkresursos. 2016. gadā investīcijas veidoja 1,5 miljonus eiro, pērn – 1,3 miljonus, bet šī gada augusta beigās – jau 1,4 miljonus eiro. Malmar Sheet Metal ir pats modernākais aprīkojums Eiropā. Pēdējos gados Ventspils uzņēmuma klientu loks aug.

Savu nišu Eiropas autobūves produkcijas tirgū ieņēmis vēl viens Ventspils uzņēmums – TC Steel, kas arī daļēji atrodas Ventspils brīvostas teritorijā. 99% uzņēmuma produkcijas tiek eksportēts – galvenokārt uz Skandināviju, kur Ventspils uzņēmums ir labi zināms piegādātājs. TC Steel izgatavo dažādu tilpumu konteinerus – no 7 līdz 46 kubikmetriem – atkritumu un citu beramkravu pārvadāšanai, kā arī automobiļu platformas traktoru un citas būvtehnikas pārvešanai. Uzņēmums savā segmentā ir lielākais Latvijā un ietilpst Baltijas lielāko uzņēmumu piecniekā. TC Steel apgrozījums pagājušajā gadā sasniedzis 4,8 miljonus eiro; pieaugums, salīdzinot ar 2013. gadu, – 1,2 miljoni eiro jeb 34%. Konteineru un autoplatformu ražošana tika sākta 2010. gadā – ražotnē, kurā bija nodarbināti tikai pieci cilvēki, tagad uzņēmumā ir 80 darbinieki. Uzņēmums ne tikai ražo gatavus konteinerus un autoplatformas, bet arī izstrādā savus konstruēšanas risinājumus, un arī tam ir plāni attīstīties.

SIA Bucher Municipal

Ražo komunālās mašīnas.

Neto apgrozījums 2017. gadā – 47,9 milj. eiro.

Neto apgrozījuma pieaugums piecu gadu (2013–2018) laikā – 30,4 milj. eiro.

Pieaugums procentuāli – 174%.

SIA TC Steel

Ražo lielgabarīta konteinerus beramkravām un automobiļu platformas tehnikas pārvešanai.

Neto apgrozījums 2017. gadā – 4,8 milj. eiro.

Neto apgrozījuma pieaugums piecu gadu (2013–2018) laikā – 1,2 milj. eiro.

Pieaugums procentuāli – 34%.

SIA Malmar Sheet Metal

Ražo kravas automašīnu, traktoru, autobusu detaļas un aprīkojumu.

Neto apgrozījums 2017. gadā – 15,3 milj. eiro.

Neto apgrozījuma pieaugums piecu gadu (2013–2018) laikā – 5,6 milj. eiro.

Pieaugums procentuāli – 58%.

Mums ir, ar ko lepoties

Aivars Lembergs, brīvostas valdes priekšsēdētājs, Ventspils domes priekšsēdētājs

– Ventspils no Latvijas transporta galvaspilsētas pārvērtusies par otro lielāko reģionālo industriālo centru. Mums būtiski ir palielinājies rūpniecības uzņēmumu skaits – radušās vairāk nekā 20 jaunas ražotnes. Turklāt, izrādās, Ventspils vēl ir arī automobiļu būvniecības centrs Latvijā, pārspējot tādus autobūves centrus, kādi tradicionāli ir bijušas Rīga, Jelgava, Liepāja. Tas ir labs stāsts un mans sens sapnis. Jo kādreiz Ventspilī bija tikai viens liels uzņēmums – ventilatoru rūpnīca, kas diemžēl ir beigusi pastāvēt. Bet tagad Ventspils – autobūves centrs! Lielākais un nozīmīgākais uzņēmums Ventspilī ir Bucher Municipal. Kompānija ienāca Ventspilī pirms 12 gadiem, vēlāk mēs uzbūvējām tai ēku Ganību ielā, kurā ražotne izvietota jau vairākus gadus. Pēc tam kompānija atpirka no mums šo ēku un tagad pati būvē tur vēl ražošanas ēkas. Bucher Municipal jau pārcēlis uz Ventspili trīs ražotnes no vecās Eiropas, patlaban tur strādā 380 cilvēku, kas ražo gatavas komunālās ielu tīrāmās mašīnas un piegādā tās visai pasaulei. Un tas notiek šeit, pie mums, Ventspilī! Taču, iespējams, par to ne visi zina. Turklāt Bucher Municipal šobrīd ir lielākais autobūves uzņēmums Latvijā! Lielāko uzņēmumu skaitā ir arī Malmar Sheet Metal un TC Steel. Tā ka mums ir, ar ko lepoties.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -2
    piedzīvojuma meklētājs 30.10.2018, 00:33:04

    labdien!
    Kāpēc, ja Ventspils ir autobuves lielpilsēta, ventspilī nav attīstīta tehniskā izglītība? tehnikumā ir iespējams iegūt tikai melnā darbinieka amatus. kad ventspils augstskolā varēs apgūt inzenierzinātnes?

  • 0
    yolo 30.10.2018, 08:02:31

    Aizej līdz rtu. Mašīnbūves inženieru programā mācības var sākt Ventspilī. Par cik nav daudz mācīties gribētāju, tad tikai pirmais kurss ir ventspilī

  • -1
    Arnis Junge 30.10.2018, 08:48:04

    Vispār Buchers šodien Tehnikumam dāvināšot auto ar kuru audzēkņiem strādāt un uzfrišināt savas tehniskās zināšanas. Tā kā gluži šim negribas piekrist.

  • 0
    TK 30.10.2018, 07:37:51

    Vai 500 Euro arī ir līdera cienīga alga vienīgajam pilna cikla autobūves uzņēmumam valstī?

  • -1
    yolo 30.10.2018, 08:04:52

    Protams. Svētmoceklis, tautsaimniecības grāvējs pats teica, ka 700eur ir pienācīga alga Ventspilī speciālistam ar augstāko izglītību

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: