Prāmju operators Stena Line, sākot no 19. oktobra, palielinājis regulāro reisu skaitu no Ventspils uz Nineshamnu Zviedrijā.

Pieprasījums audzis

Stena Line palielinājis reisu skaitu abos virzienos maršrutā Ventspils–Nineshamna. Uzņēmumā skaidro, ka šis maršruts kļūst arvien pieprasītāks un prāmis Scottish Viking, kas kursē šajā līnijā, pēdējo mēnešu laikā devies reisā teju vai gandrīz pilns. Pirms neilga laika uzņēmums palielinājis Ventspils Prāmju terminālī darba vietu skaitu prāmju un pasažieru apkalpošanā, lai novērstu stāvēšanu garās rindās, taču nākamais solis ir papildu reisu iekļaušana maršrutā Ventspils–Nineshamna.

 

Stena Line ir lielākais prāmju operators Eiropā, un, kopš tas pirms vairākiem gadiem pārņēmis maršrutu no Scandlines, kravu un pasažieru skaits turpina pieaugt. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos ievērojami palielinājies kravas vienību un pasažieru skaits – tas pieaudzis par 23%.

 

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, pieprasījuma pieaugumu ietekmējuši vairāki faktori – gan tas, ka palielinājušies eksporta apjomi no Baltijas valstīm uz Skandināviju, gan arī tas, ka no Rīgas šobrīd kursē tikai viens prāmis. Tāpat šis maršruts ir pieprasīts tāpēc, ka kravas tālāk pa Skandināvijas valstīm ir iespējams nogādāt gan ar kravas automašīnām, gan pa dzelzceļu. Jāpiebilst, ka šos prāmjus savu kravu pārvadājumiem izmanto arī vairāki Ventspils uzņēmumi, kā arī citi Latvijas ražotāji.

 

Daudzi kravu pārvadātāji no Nineshamnas ostas dodas uz 500 kilometrus attālo Gēteborgas ostu, no kurienes tie atkal ar prāmi ceļas pāri uz Dānijas ostu.

 

Uz Skandināviju plūsma palielinās

Kā atklāj Stena Line, lielu daļu no pārvadāto kravu apjoma veido dažādi Latvijā ražoti būvmateriāli, kā arī mēbeles ne vien no Latvijas, bet arī no pārējām Baltijas valstīm. Taču pieaug ne tikai rūpniecisko kravu apjoms, bet arī pasažieru interese par ceļošanu ar prāmi. Kā iemeslus tūristu pārvadājumam uzņēmums min iespēju ērti ceļot ģimenei un draugiem ar personisko auto gan uz Stokholmu, gan pa visu Skandināviju. Turklāt, ceļojot ar prāmi, nav tik striktu bagāžas ierobežojumu, kā tas ir, ceļojot ar aviotransportu.

 

Patlaban maršrutā Ventspils–Nineshamna kursē prāmji Scottish Viking un Stena Flavia. Taču līdz ar prāmju ASK un URD iekļaušanu reisu skaits abos virzienos tiek palielināts no sešām līdz astoņām reizēm nedēļā. Jāpiebilst, ka viens reiss aties no Liepājas ostas.

 

Uzņēmuma pārstāvji ir gandarīti, ka maršruts strauji attīstās un ka, piesaistot prāmjus, kas kursē uz Vāciju, iespējams pielāgoties klientu pieprasījumam. «Šobrīd mums ir iespēja palielināt kapacitāti ar papildu atiešanu klientu pieprasītajos laikos. Tas iespējams, iesaistot šī servisa sniegšanā papildu prāmjus, kas līdz šim kursēja no Latvijas uz Vāciju. Tas ir pašsaprotami, ka pielāgojam savu darbību tirgus pieprasījumam,» atzīst Tonijs Mikelsens, Stena Line Baltijas jūras maršrutu direktors.

 

Jāpiebilst, ka prāmji ASK un URD turpinās kursēt arī uz Vāciju – maršrutā Liepāja–Traveminde.

 

Jauno reisu kustības grafiks ir šāds: prāmis aties no Ventspils pirmdienās plkst. 10 un pienāks Nineshamnā tajā pašā vakarā plkst. 20. Savukārt jaunajā reisā no Nīneshamnas tas aties plkst. 19 svētdienas vakarā, bet Ventspilī pienāks pirmdienas rītā plkst. 8. Pagaidām šie papildu reisi divus mēnešus strādās testa režīmā. Ja būs pieprasījums pēc tiem, tad prāmji turpinās kursēt arī šajos laikos, skaidro Stena Line.

 

Tomēr uzņēmumā pauž interesi arī par šī virziena turpmāko attīstību. Mikelsens norāda, ka šis kompānijai ir stratēģiski svarīgs maršruts, tādēļ tas turpinās strādāt pie tā pilnveides. Uzņēmums esot ieinteresēts investēt biznesā vismaz 10–15 gadus ilgā termiņā, tai skaitā iesaistīties strauji augošo Krievijas un Rietumeiropas tirdzniecības plūsmu organizēšanā.

 

Stena Line Group ir starptautisks transporta un tūrisma pakalpojumu uzņēmums ar plašu maršrutu tīklu Eiropā. Uzņēmumam ir 19 prāmju maršruti Skandināvijas un Lielbritānijas reģionā. Tie savieno astoņas valstis. Šobrīd tā operē ar 35 prāmjiem un tajā strādā 5700 darbinieku.

 

Septembrī Ventspils ostu un pilsētu apmeklēja 14 Stena Line Group pārstāvju delegācija no Zviedrijas.Vizītes mērķis bija apskatīt un iepazīties ar tūrisma iespējām Ventspilī. Delegācijai tika nodrošināta ekskursija pa Ventspils tūrisma objektiem – Ostas promenādi, Dienvidu molu, Piedzīvojumu parku un Jūrmalas parku –, kā arī bija tikšanās ar pilsētas domes, Tūrisma informācijas centra, kā arī brīvostas pārvaldes pārstāvjiem. Ir ieceres par tālāku sadarbību, bet konkrētu projektu pagaidām nav, skaidro uzņēmumā.

 

Jau rakstījām, ka šogad Stena Line sadarbībā ar Krievijas dzelzceļa operatoru TransContainer piedāvā klientiem līnijservisu, kas ļauj nosūtīt kravas konteineros no Zviedrijas pilsētas Gēteborgas līdz Krievijas Samarai. Pateicoties šai sadarbībai, Ventspils osta ir iekļauta multimodālajā konteinerkravu piegādes loģistikas ķēdē. Multimodālā pārvadāšana tiek īstenota, izmantojot dzelzceļu Zviedrijā no Gēteborgas līdz Nineshamnai, tālāk ar Stena Line prāmi līdz Ventspilij, bet no Ventspils virzienā uz Krieviju, Centrālāziju un Ķīnu – pa dzelzceļu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: