Brīvostas pārvalde noslēgusi līgumu ar Ventspils Augstskolu. Tas paredz vairāku ostai un reģiona attīstībai būtisku zinātnisku pētījumu izstrādi, kā arī lekcijas un seminārus, kas būs pieejami vietējiem iedzīvotājiem.

Lai celtu ostas saimniecības un loģistikas nozares speciālistu kompetenci, Ventspils brīvostas valde lēmusi slēgt pakalpojuma līgumu ar Ventspils Augstskolu. Sadarbībā ar vietējās augstskolas speciālistiem paredzēts organizēt starptautiski pazīstamu mācībspēku atklātās lekcijas par līderību, vadību, makroekonomisko vidi un stratēģiju. Taču minētās lekciju tēmas tiks saistītas ar loģistikas un ostu saimniecības jomu. Turklāt lekcijas būs bez maksas arī sabiedrībai – tai skaitā ostas uzņēmumiem, darbiniekiem, pilsētas iedzīvotājiem.

 

Tāpat noslēgtais līgums paredz, ka augstskolai jānodrošina vismaz divu bakalaura un divu maģistra darbu izstrāde, kas saistīti ar ostas jautājumiem, kā arī jāorganizē vismaz viena augstas kvalitātes pētniecības projekta īstenošana par ostu saimniecības un loģistikas jautājumiem.

 

Ministru kabineta noteikumi un Ventspils brīvostas pārvaldes nolikums nosaka, ka brīvostas pārvaldei jāsadarbojas ar mācību iestādēm un organizācijām, kas nodarbojas ar speciālistu sagatavošanu jūrniecībai un ostu saimniecībai, kā arī ar jaunatnes audzināšanu. Kā skaidro Ventspils brīvostas pārvaldes Attīstības un mārketinga nodaļas vadītājs Igors Udodovs, pamatojoties uz šo tiesību aktu normu, brīvosta organizēja iepirkuma konkursu, lai pilsētas iedzīvotājiem, tai skaitā arī uzņēmumu pārstāvjiem, būtu pieejamas lekcijas, bet pētniecībā, zinātniskajā darbībā uzmanība tiktu veltīta arī loģistikas un ostas saimniecības jautājumiem. Ja nenotiek pētījumi, grūti virzīt arī attīstību, tieši tādēļ sadarbība ar akadēmisko vidi ir būtiska.

 

Taču svarīgi, lai sadarbība būtu ar respektabliem jomas pārstāvjiem, tādēļ ostas pārvalde, veicot iepirkumu, definējusi arī specifiskas prasības. Proti – pasniedzējiem jābūt ar vismaz desmit gadus ilgu akadēmisku un starptautisku pieredzi, kā arī tiem jāpārzina ar loģistiku saistīta uzņēmējdarbība. Tāpat tiem jābūt tādiem, kuriem ir starptautiski atzītas publikācijas, kā arī pēdējo piecu gadu laikā vismaz 10 referātu prezentācijas ar uzņēmējdarbību saistītās konferencēs.

 

Noslēgtais līgums ar Ventspils Augstskolu paredz, ka tiek organizēts vismaz viens augstas kvalitātes pētniecības projekts par ostas saimniecības un loģistikas tēmu, kura izstrādē iesaistīti vismaz divi mācībspēku pārstāvji un viens doktorantūras līmeņa students. Pētniecības darbam vēlāk jābūt publicētam referatīvajos žurnālos vai prezentētam starptautiskās konferencēs.

 

Jāpiebilst, ka ieguvums no savstarpējās sadarbības būs ne vien ostas uzņēmumiem, darbiniekiem un iedzīvotājiem, bet arī Latvijas akadēmiskajai videi – augstskolām un pētniecības institūtiem. Arī Ventspils Augstskolai šobrīd ir būtiski stiprināt pētniecisko kapacitāti un piesaistīt augsta līmeņa akadēmisko personālu. Ventspils brīvostai veidojas cieša sadarbība ar augstskolas Uzņēmējdarbības, inovāciju un reģionālās attīstības centru (UIRAC). Centra izveide Ventspils augstskolā bija iespējama, pateicoties Ventspils domes un brīvostas atbalstam, un šobrīd centra padomi veido trīs pārstāvji. Augstskolu pārstāv rektore Gita Rēvalde, Ventspils domi – priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš, bet brīvostu – Igors Udodovs. UIRAC izveides galvenais mērķis ir kvalificētu, Latvijai unikālu, starptautisku atzinību ieguvušu cilvēkresursu piesaiste. Tas nepieciešams, lai veicinātu vietējās augstskolas un valsts iekļaušanos starptautiskajā zinātniskajā apritē uzņēmējdarbības, inovāciju un reģionālās attīstības jomās. Tādējādi tiek papildināts augstskolas pasniedzēju sastāvs, kā arī dota iespēja studentiem apgūt jaunākās pasaules tendences uzņēmējdarbībā un inovācijās, neizbraucot no valsts. Turklāt ar augstas kvalitātes pielietojamās pētniecības attīstīšanu uzņēmējdarbības un inovāciju jomās tiek radīts konkurētspējīgs piedāvājums privātajam sektoram un līdz ar to stiprināta saikne starp vietējiem uzņēmējiem un augstskolu.

 

Viens no pasniedzējiem, kas, pateicoties noslēgtajam līgumam ar brīvostu, ieradīsies Ventspilī, ir ierindojams starp pasaulē pazīstamākajiem ekonomistiem – Džeisons Šenkers.

 

Izzinām uzņēmēju vajadzības

Ventspils Augstskolas mācību prorektors Kārlis Krēsliņš

– Pasākumus – lekcijas – plānots rīkot katru mēnesi visa līguma darbības laikā, proti, tātad pusotru gadu. Pirmā lekcija notiks jau septembra sākumā. To lasīs viens no ASV ievērojamākajiem ekonomistiem Džeisons Šenkers (Jason Schanker). Tās tēma būs saistīta ar tādām jomām kā globālās ekonomikas problēmas, eksporta un biznesa iespējas Eiropā un ASV, kā arī citas. Informācija par šo lekciju un citiem pasākumiem, kas plānoti sadarbībā ar brīvostu, vēl būs pieejama plašākai sabiedrībai. Lekciju tēmas tiek saskaņotas ar uzņēmējiem, lai precizētu, kas šobrīd ir aktuāli.

Praktiski iepazīs nozari

Ventspils Augstskolas rektore Gita Rēvalde

– Ņemot vērā, ka Ventspils pilsētas brīvostas pārvalde ir svarīgs spēlētājs ne tikai Latvijas, bet arī reģionālā mērogā, ir būtiski, ka studentiem būs iespēja gūt praktisko pieredzi tieši saistībā ar pārvaldi un ostas uzņēmumiem, gan veicot kursa, bakalaura un maģistra darbu izpēti loģistikas jomā, gan izejot praksi. Ostas un pilsētas ieguvumi ir augstskolas organizētās lekcijas par uzņēmumiem nozīmīgām tēmām un problēmjautājumiem ar pazīstamu lektoru piedalīšanos.

Viens no top ekonomistiem pasaulē

Džeisons Šenkers ir viens no precīzākajiem finanšu un ekonomikas tendenču prognozētājiem pasaulē. Viņš vada Prestige Economics konsultāciju projektus. Šenkera kā eksperta viedokli regulāri jautā arī tādi atpazīstami mediji kā Bloomberg News, The Wall Street Journal. Šenkers ir regulārs pārstāvis arī Naftas eksportētājvalstu (OPEC) sanāksmēs, viņa teiktajā ieklausās bankas un pasaules valstu valdības, kā arī dažādu jomu industrijas pārstāvji. Jau iepriekš pieminētā Bloomberg News Šenkeru ierindo starp pasaulē precīzāko prognožu veicējiem vairākās jomās, tostarp naftas, dabas gāzes, rūpniecisko metālu, dārgmetālu cenām, valūtas kursiem, kā arī citām jomām. Šenkers ir arī vairāku grāmatu autors. 2014. gada janvārī Šenkers tika ievēlēts Teksasas Biznesa līderu padomē.

 

Svarīgi attīstībai

Ventspils brīvostas pārvaldes Attīstības un mārketinga nodaļas vadītājs Igors Udodovs

– Ventspils brīvostas pārvalde un Ventspils Augstskola sadarbojas, lai augstskolai būtu ciešāka saikne ar industriju un lai brīvosta pildītu vienu no savām funkcijām – izglītotu ostas sabiedrību, jo tā nav tikai ostas pārvaldes darbinieki, termināļu un uzņēmumu darbinieki, bet arī iedzīvotāji, kas dzīvo tās tuvumā un ar kuriem osta ir ciešā mijiedarbībā. Tādēļ esam paredzējuši šīs atklātās lekcijas.

Taču vēl viens būtisks aspekts, kas liek domāt par sadarbību, ir Latvijas ostu ilgtspēja. Ostai nepieciešami gan kvalitatīvi mācībspēki, gan arī jaunieši, kas mācās par ostu jomu un pārzina to. Viena lieta ir dzīvot ostai blakus, cita – strādāt ostā un pārzināt starptautiskās loģistikas ķēdes un globālos procesus. Tādēļ sadarbībā ar augstskolu plānots izstrādāt arī zinātniskos darbus par ostu tēmu. Ja tiks pētītas ostas uzņēmumu vajadzības, tas būs atbalsts uzņēmējiem, kā arī Latvijas tautsaimniecībai kopumā, jo tiks pētītas vispārējās tendences nozarē. Sadarbības pamatā ir mērķis Latvijā nodrošināt nozares speciālistus, kas darbotos ostu jomā.

 

Ja lekcijas būs Ventspilī, taču zinātniskie darbi būs nacionāla mēroga. Kāpēc tas ir būtiski? Tādēļ ka, ja netiek pētītas ostai un valsts tranzīta un loģistikas nozarei svarīgas tēmas, apstājas attīstība. Jo pīlāri, uz kuriem šodien balstās nozare, ir galvenokārt tie, kas savulaik absolvējuši Odesu vai Sanktpēterburgu. Bet jaunā paaudze ar ostas saimniecību un loģistiku ir salīdzinoši maz saistīta. Ventspils augstskolā ir šis novirziens uzņēmējdarbībā, bet svarīgi to padziļināt, veikt augsta līmeņa pētījumus, ciešāk saistīt ar nozari. Turklāt jāpiemin, ka līdztekus tradicionālajām ostas pārvaldes funkcijām nākušas klāt arī citas. Eiropas Jūras ostu organizācija norāda, ka 21. gadsimta ostu pārvaldes papildina savu funkciju klāstu un kļūst arvien nozīmīgākas visa reģiona attīstības veicināšanā. Ar šo reģiona ekonomikas attīstītāja funkciju ostas pārvalde būtiski attīsta un uztur attiecības starp visām iesaistītajām pusēm – komersantiem un sabiedrību. Latvijas ostas saskaņā ar likumā noteikto ir gan ostai piederošās teritorijas pārvaldītājs, gan regulators, gan reģiona attīstītājs, līdz ar to nesaraujami saistīts ar pašvaldību un reģionu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: