Pasaules Bankas (PB) pētījumā "Pārskats par ostu sektoru Latvijā: konkurētspēja un pārvaldība'' iietverti nekompetenti apgalvojumi, līdz ar to pārskats kā brāķis ir jāatdod pētījuma autoriem un Satiksmes ministrija nedrīkst par to maksāt iepriekš prasītos 275 000 latus, Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas (LTBA) sapulcē paziņoja organizācijas prezidents Aivars Lembergs.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss atzina, ka ministrija jau PB ekspertiem lūgusi novērst kļūdas un izteikt konkrētākus priekšlikumus gan par ostu pārvalžu darba, gan ostu konkurētspējas uzlabošanu. Līdz ar to ministrijai iesniegtais variants nav pieņemts un PB eksperti esot solījuši labojumus veikt. Termiņš patlaban pagarināts līdz decembrim.

Raksturojot PB iesniegto kļūdaino variantu, Lembergs LTBA sēdē lietoja spilgtus epitetus, kā, piemēram, stulbums, aprobežotība un muļķības. Vēlāk viņš konstatēja, ka PB eksperti nemaz neesot tik stulbi, bet gan apzināti izstrādājuši politisku dokumentu, kuru izmantot politiskiem mērķiem, jo piedalās politiskajos procesos Latvijā.

Lembergs īpaši bija sašutis par PB kritiku, kurā norādīts, ka Latvijas ostās tranzītā tiek pārvadāta liela daļa kravu no Krievijas, turklāt patlaban ir tendence kravu apjomam samazināties.

Viņš norādīja, ka Latvijas ostas pārvaldes nevar ietekmēt Krievijas politiku, kura paredz attīstīt savas ostas un kravas novirzīt uz turieni, tāpat ostu pārvaldes nevarot pārvietot ostu ģeogrāfisko stāvokli un vest kādu citu valstu kravas.

Matīss piekrita Lemberga apgalvojumiem, ka Krievijas kravas Latvijas ostās samazinās un Krievija primāri turpina investēt savās ostās, nevis infrastruktūras uzlabošanā Latvijas virzienā. Ministrs atzina, ka Krievijas kravas pakāpeniski aizies un ar to ir jārēķinās.

Kā ziņots, jau iepriekš asociācija norādījusi - lai gan Satiksmes ministrija PB ziņojumu slēpjot, solot to prezentēt tikai oktobra beigās, ar nozari saistītās organizācijas ar dokumentu jau ir iepazinušās un izsaka asu kritiku par tajā paustajām atziņām.

Pētījumā bez atsevišķām, iespējams, izmantojamām atziņām un priekšlikumiem esot sastopamas paviršības, zināma nekompetence vai arī tendencioza nevēlēšanās iedziļināties Latvijas ostu darbībā pēc būtības.

Kā ziņots iepriekš, Pasaules Bankas pētījums tika veikts divos posmos - tika veikta pašreizējās situācijas analīze, kā arī izstrādāti priekšlikumi darbības uzlabošanai.

Pērn rudenī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izteica priekšlikumu ostu darbības izvērtēšanā piesaistīt starptautiskos ekspertus no Pasaules Bankas, lai izvērtētu ostu konkurētspēju un nākotnes kravu plūsmas.

Bijušais Saeimas komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) iepriekš asi kritizēja Satiksmes ministrijas izveidotās darba grupas darbu, izvērtējot ostu pārvalžu darba uzlabošanas iespējas. Viņš pauda viedokli, ka darba grupa izveidota tikai tāpēc, lai "minimizētu" priekšlikumus par ostu reformām, tāpat procesā neesot pienācīgā līmenī iesaistīta sabiedrība. Visas cerības tika liktas uz Pasaules Bankas pētījumu, lai turpinātu ostu reformas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: