Mūsdienīgā un unikālā šķidro kristālu displeju ražotne EuroLCDs, kas pagājušajā nedēļā sāka darboties Augsto tehnoloģiju parkā Ventspils brīvostas teritorijā, kļuvusi par kārtējo soli, veidojot un attīstot elektronikas un informācijas tehnoloģiju centru mūsu pilsētā.

Jaunā rūpnīca ir jaunākās paaudzes augsto tehnoloģiju ražotne un pieprasa speciālistus ar augstu intelektuālo potenciālu. Šeit jau ir radītas aptuveni 20 labi apmaksātas darba vietas inženieriem. Daļu ražošanas operāciju, kas notiks tīrajā vidē, izpildīs roboti. Jau tagad EuroLCDs sadarbojas ne tikai ar Ventspils Augstskolu, bet arī citām valsts augstskolām, toskait ar RTU, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu u.c. Pirmo produkciju – metināšanas masku stiklus, ceļa zīmju displejus u.c. – gaida dažādās pasaules vietās. Jaunās ražotnes materiālus un sastāvdaļas piegādās kā Ventspils elektronikas fabrika, tā arī pasaules un Eiropas ražotāji, toskait Japānā un Ķīnā.

 

Pasūtītājs – Ventspils brīvosta

Galvenais darbuzņēmējs – Skonto būve

Dibinātāji – SIA Macro Rīga, zviedru uzņēmumi Hornell Teknikinvest AB, Tec Holding AB, investīciju fonds Baltcap

Ēkas kopējā platība – 4300 m2

Tīro telpu platība – 1800 m2

Darba vietas – līdz 100

Ražotnes būvniecības izmaksas – 3,4 miljoni latu

Investīcijas ražošanas iekārtās – 3–4 miljonu eiro

 

Fantāzijas tiek īstenotas dzīvē

Aivars Lembergs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs

Brīvosta un brīvā ekonomiskā zona mūsdienu izpratnē – tie ir ne tikai termināļi un to attīstība nākotnē – tās ir industriālas zonas ar lielajām ražotnēm, tādām kā EuroLCDs, ar augstu pievienoto vērtību un zinātnesietilpību. Jaunā rūpnīca blakus elektronikas fabrikai jau ir uzbūvēta, nākamais solis būs gatavās produkcijas ražošana. Savukārt līdzās tiek atvērta programmatūras testēšanas laboratorija, kas ir informācijas tehnoloģiju uzņēmums un kam nākotnē būs vajadzīgi simtiem šīs nozares speciālistu. Protams, tas viss prasīs laiku, zināšanas un pieredzi. Taču, kad mēs tikko sākām industrializāciju, tā bija tikai fantāzija. Man ļoti gribējās, lai pie mums attīstītos metālapstrāde, mašīnbūve, kokapstrāde, kā arī elektronika un informācijas tehnoloģijas. Šajos virzienos mēs arī virzāmies uz priekšu – tādiem lieliem blokiem, kuriem pievienojas augstākā izglītība, zinātne, profesionālā izglītība, tādējādi tiek veidoti veseli klāsteri. Es ceru, ka tagad iestājies tieši tas brīdis, kad panāktajam kvantumam ar lielu potenciālu jāpāriet kvalitātē, kas iziet ārpus Latvijas robežām. Lai sasniegtu tādus rezultātus, brīvās ekonomiskās zonas priekšrocības ir tikai viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem. Ārkārtīgi liela nozīme ir visam veicinošo faktoru kompleksam: laba prakse investoru piesaistē, nepieciešamā infrastruktūra – labiekārtotas ielas, mūsdienīgas komunikācijas, ērtas autostāvvietas, gatavas ražošanas ēkas, kas pašiem investoriem nav jābūvē –, prāmju satiksme, kuru spējām noturēt krīzes gados, konkurētspējīgs darbaspēks. Tagad pienācis laiks steidzami domāt arī par to, kā atbalstīt un veicināt mājokļu būvniecību Ventspilī. Pēc pieejamās informācijas, jau tagad 25–30% visu strādājošo rūpniecības uzņēmumos nav ventspilnieki, bet iebraucēji, kuriem ir jāpiedāvā dzīvojamā platība. Tā ir laba ziņa, taču liek domāt par tālāku attīstību.

 

Pievienojušies attīstītajām valstīm

Ilmārs Osmanis, SIA EuroLCDs valdes loceklis

Šķidro kristālu displeju ražotnes izvietošanai tika izskatītas vairākas vietas. Par Ventspils priekšrocībām, kuru nebija citās vietās, kļuva pieejamais industriālais parks ar pietiekamu energojaudu, kas mums bija svarīgi, Ventspils brīvostas pārvaldes solījums uzbūvēt un izīrēt mums ražošanas ēku, plus vēl augstskola, kurā studē elektronikas un IT nozaru inženieri. Nelielas šaubas bija par personālu, taču šajā ziņā mēs paļaujamies uz Ventspils Augstskolas absolventiem un jaunajiem speciālistiem kopumā. Mums ir vajadzīgi inženieri ar svaigām zināšanām, kā arī menedžeri, kurus mēs rekrutējam citās vietās. Pagaidām mums ir izdevies atrast kā vienus, tā otrus. Darbā pieņemti aptuveni 20 cilvēki, kuru vidū dominē inženieri, pārsvarā Ventspils Augstskolas absolventi. Augstās tehnoloģijas ražotnēm, līdzīgām mūsējai, nav vajadzīgs liels nodarbināto skaits, tomēr tās paredz citu ražotņu izveidi līdzās. Piemēram, no stikla, kuru mēs ražosim, kādam vajadzēs saražot galaproduktu.

 

Ceram otrajā pusgadā saņemt pirmos pasūtījumus – veiktas iepriekšējas pārrunas un parakstīti vairāki nodomu protokoli. Tā ka jau ir potenciālie klienti, kas to vien gaida, kad rūpnīca sāks strādāt pilnā darba režīmā. Patlaban uzņēmumā notiek tehnoloģisko iekārtu testēšana, kas varētu ilgt līdz 3 mēnešiem. Eiropā ir maz ražotņu, kas būtu līdzīgas mūsējai, pārsvarā tās ir izvietotas Japānā un Ķīnā. Pašu par sevi tādu ražotni grūti nodēvēt par unikālu, taču konkrēti mūsu rūpnīcā tiks izmantotas vairākas jaunas unikālas tehnoloģijas, kas arī padara šo ražotni par unikālu. Piemēram, mēs izmantojam vakuumu stiklu savienošanai, to nedara daudzi. Tas nozīmē, ka šajā jomā Ventspils ir pievienojusies attīstītajām valstīm.

 

Ražotne iekļaujas pilsētas ainavā

Elīna Rožulapa, arhitekte

Projektējot rūpniecisko ēku, svarīgi ņemt vērā, kur tā atrodas. Viena lieta, kad rūpnīca tiek celta plašas rūpnieciskās zonas teritorijā un atrodas kaut kur šīs zonas iekšpusē. Un pavisam cita lieta, kad rūpnieciskais objekts tiek būvēts uz robežas ar dzīvojamo rajonu, kā tas bija arī gadījumā ar šķidro kristālu displeju ražotni. Tas nozīmē, ka līdzās ražotnei apgrozās ne tikai tās darbinieki, bet arī līdzās esošā rajona iedzīvotāji, kas pavada šeit savu ikdienu. Tāpēc pasūtītājs izvirzīja papildu prasības ēkas projektēšanai. Manuprāt, tas ir ļoti cilvēciski: vai tad rūpniecība ir ar kaut ko sliktāka vai mazāk vērtīga, lai cilvēkiem darba apstākļu dēļ nepatiktu vieta, kur viņi strādā? Lai arī šķidro kristālu displeju ražotne tehnoloģiski ir ļoti sarežģīta, man kā projekta autorei nebija lielu grūtību to projektēt tā, lai vienlaikus tā būtu saistoša pēc dizaina un nelīdzinātos rūpnieciskajiem uzņēmumiem pēc vispārzināmā priekšstata. EuroLCDs ražotne kļuvusi par pirmo uzbūvēto, taču ne vienīgo objektu, kuru mūsu arhitektūras birojs ER 3 projektējis Ventspilī. Pēc Ventspils Augsto tehnoloģiju parka pasūtījuma mēs projektējām vēl dažus objektus, kas pagaidām nav uzcelti, taču, iespējams, gaida savu kārtu. Var teikt, ka VATP kļuvis par mūsu pastāvīgo klientu. Man ir ļoti patīkami sadarboties ar Ventspili. Ja citās pašvaldībās, saskaņojot projektus, vairāk piesienas sīkumiem un dažādām formalitātēm, tad Ventspilī jebkurā saskaņošanas līmenī sarunas notiek pēc būtības, nevis formāli. To var teikt gan par Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļu, gan par pilsētas komunālajiem uzņēmumiem, gan citām pašvaldības struktūrām. Patīkami atzīmēt, ka mūsu sadarbība turpinās, jo esmu jau saņēmusi nākamo pasūtījumu Ventspils elektronikas fabrikas paplašināšanas projektēšanai.

 

Sniedz iespējas jauniešiem

Tikko atvērtās šķidro kristālu displeju ražotnes EuroLCDs darbinieku vidū liela daļa ir Ventspils Augstskolas absolventi. Kristaps Moruss un Artūrs Jankevičs uzņēmumā pielieto Ventspils Augstskolā gūtās zināšanas un turpina apgūt jaunākās tehnoloģijas uz vietas.

Pastāstiet par sevi – no kurienes jūs esat, kādu profesiju ieguvāt VeA un par ko jūs strādājat jaunajā ražotnē?

K.M. – Esmu no Jaunpils, kas ir Tukuma novadā, pabeidzu Ventspils Augstskolas bakalaura programmu elektronikas specialitātē. Nākamajā gadā plānoju stāties maģistrantūrā, arī elektronikas programmā. Strādāju par produktu pielietojuma inženieri. Manos pienākumos ietilpst produktu rasējumu izpilde, materiālu izvēle un ražošanas procesu kontrole.

A.J. – Es esmu no Bauskas, pabeidzu Elektronikas fakultātes bakalaura programmu un tagad studēju tajā pašā specialitātē Ventspils Augstskolas maģistrantūrā. Strādāju par mehānisko iekārtu inženieri.

Vai pietiek ar tām zināšanām, kuras jūs ieguvāt augstskolā, lai strādātu tik modernā ražotnē?

K.M. – Augstskolā es ieguvu bāzes zināšanas, tikai ar tām vien nepietiek. Tomēr man ir iespējas iegūt papildu zināšanas uz vietas, tādēļ problēmu ar to nav.

A.J. – Mūsu darba vadītājs nodrošina mums pieeju nepieciešamajām papildu zināšanām – mācāmies kursos, apmeklējam seminārus.

Ko jūs varat teikt par Ventspili?

K.M. – Man šeit ļoti patīk. Pirmkārt, patīk pati pilsēta, tas ir pirmais iemesls, kāpēc es izvēlējos Ventspili. Otrs iemesls ir Ventspils Augstskola.

A.J. – Ventspils ir ļoti sakārtota pilsēta, un ne tikai ārēji, bet arī tajā ziņā, ka šeit visi jautājumi tiek risināti viegli un bez sarežģījumiem. Ja tev ir laba izglītība un esi prasmīgs, šeit var atrast interesantu un perspektīvu darbu.

Vai jūs saistāt ar Ventspili nākotnes plānus?

K.M. – Jā, es plānoju turpināt studijas Ventspils Augstskolas maģistrantūrā un strādāt EuroLCDs.

A.J. – Es uzkrāšu šeit nepieciešamo pieredzi, paskatīšos, kā strādā mūsdienu šķidro kristālu displeju ražotne. Bet pēc tam, iespējams, padomāšu par savu biznesu šajā nozarē un par privātuzņēmuma atklāšanu. Iespējams, tas būs Ventspilī, jo šeit ir ļoti plašas un labas iespējas attīstībai un finansējuma piesaistei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: