Ventspils brīvostas pārvaldes centieni līdzās rūpnieciskajai ražošanai attīstīt arī perspektīvo informācijas tehnoloģiju nozari vainagojušies panākumiem.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, kura dibināšanā, lai veicinātu IT un elektronikas jomas attīstību, piedalījās arī Brīvostas pārvalde, nule prestižajā mobilo aplikāciju biznesa ideju konkursā Garage48 kopā pulcēja programmētājus, biznesa vadības, mārketinga un dizaina cilvēkus no dažādām pasaules valstīm.

 

Radošā pasākuma rezultātā Ventspils kļuvusi par biznesa idejas šūpuli 14 jauniem mobilo aplikāciju produktiem. Iespējams, jau tuvākajā laikā daži no tiem iekaros pasaules tirgu un būs izmantojami mūsu viedtālruņos un planšetdatoros. Uzvarētāja gods tika produktam ClassNote, kura izstrādē piedalījās arī trīs ventspilnieki.

 

Līdz šim Garage48, kura idejas autori ir informācijas tehnoloģiju nozares biznesā veiksmīgie igauņi, noticis jau daudzās Eiropas valstīs. Tajā attīstīti vairāki veiksmīgi biznesa produkti, kas jau šobrīd tiek lietoti visā pasaulē. Ventspilī šāda līmeņa ITjomas pasākums norisinājās pirmo reizi. Taču, kā atzina projekta Garage48 vadītāji, Ventspils izcēlusies ar labāko interneta pārklājumu un augstu organizatorisko līmeni.

 

Interesanti, ka uz Ventspils Garage48 sabrauca ne vien dalībnieki, kas 48 stundas strādāja, lai svētdienas vakarā prezentētu žūrijai jau pilnīgi gatavas mobilās aplikācijas, bet arī viņu sievas, draudzenes, bērni un līdzjutēji. Trīs dienas pasākuma norises vietā – Ventspils Augstskolā – valdīja radoša, ģimeniska, draudzīga un reizē arī darbīga gaisotne. Mārtiņš Velde, kas bija pasākuma organizators no Ventspils Augsto tehnoloģiju parka puses, atklāja, ka šāda atmosfēra Garage48 konkursos nav nemaz tik ierasta lieta. Izrādās, ka organizatori un dalībnieki ģimeni ņēmuši līdzi tādēļ, ka dzirdējuši par Ventspili kā par bērniem un ģimenei draudzīgu pilsētu.

 

Pasākumā piedalījās dalībnieki no sešām valstīm – Latvijas, Igaunijas, Slovēnijas, Ēģiptes, Marokas un Amerikas Savienotajām Valstīm. Savukārt mentori un pasākuma apmeklētāji pārstāvēja arī tādas valstis kā Dānija, Lielbritānija, Īrija un Zviedrija. Pavisam kopā pasākumā piedalījās vairāk nekā 100 cilvēku, no Ventspils – 20.

 

Ventspils Garage48 pasākuma pirmajā daļā tika prezentētas 30 idejas. Katram idejas autoram bija atvēlētas 90 sekundes. Šajā laikā viņam bija jāpārliecina, ka viņa ideja ir īstenojama un aizraujoša, – lai savāktu savu komandu ar programmētājiem, dizaineriem, mārketinga cilvēkiem un projektu vadītājiem. Četrpadsmit ideju autoriem izdevās sapulcināt komandu un ķerties pie darba, lai 24 stundu laikā izveidotu mobilo aplikāciju, ko prezentēt stingrajai starptautiskajai žūrijai, un iesaistītos cīņā par balvām, tostarp 1000 latu naudas balvu. Jāatzīmē, ka Garage48 nav tikai IT studentu biznesa ideju pasākums. Arī Ventspilī savas idejas prezentēja gan pieredzējuši uzņēmumu vadītāji, arhitekti un citu jomu profesionāļi, gan studenti.

 

Mobilā aplikācija vieglākai un ātrākai preču iegādei un pārdošanai internetā; aplikācija, kas palīdz atlasīt receptes pēc noteiktām izejvielām un piemērota cilvēkiem ar dažādām alerģijām un slimībām; aplikācija, kas pārvērš attēlu skaņā, lai piešķirtu īpašu auru dažādiem svarīgiem dzīves notikumiem; aplikācija, kurā iespējams veidot savas jaunbūvējamās mājas projektu; aplikācija, ar kuras palīdzību var uzzināt, vai kaut kur tuvumā nav tavs draugs, kolēģis vai paziņa, radot iespēju nepalaist garām ātru tikšanos – tik dažādas bija idejas, pie kuru realizācijas strādāja Garage48 dalībnieki. Interesanti, ka arī Ventspils iedvesmoja idejām, jo tika veidota arī aplikācija GoVentspils, kurā iespējams pelnīt Ventspils ventus. Tajā tūristiem tiek piedāvāts veikt digitālu sacensību, apmeklējot Ventspils tūrisma objektus. Taču galveno balvu ieguva Rīgas Tehniskās universitātes studenta Mārtiņa Bratuškina ideja. Kopā ar komandas biedriem, tostarp trim ventspilniekiem – Elvisu Kuštanu, Jekaterinu Troškovu un Kristapu Krauju –, viņš izveidoja aplikāciju ClassNote, ar kuras palīdzību klasesbiedri, draugi un kolēģi var veikt grafiskas un tekstuālas piezīmes katrs savā iPad ierīcē, bet izmaiņas visu laiku tiek sinhronizētas un attiecīgi visiem ir vienota darba platforma. Komanda saņēma 1000 latu naudas balvu.

 

Pasākuma Garage48 uzvarētājs tiek noteikts pēc vairākiem kritērijiem – vai produktam ir komercpotenciāls jeb vai ir iespējams to pārdot, vai komandas dalībnieki var vienoties arī turpmākam kopējam darbam, ieviešot produktu tirgū. Šos faktorus ņēma vērā starptautiskā žūrija, izvēloties uzvarētāju.

 

Tehnoloģiju galvaspilsēta

Igors Udodovs, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes loceklis

– Pasākuma Garage48 organizācijas vadība, savā Facebook vietnē izplatot ziņojumu par Ventspils pasākumu, nodēvējusi Ventspili par Latvijas tehnoloģiju galvaspilsētu. Uz komentāru, kāpēc tehnoloģiju galvaspilsēta, atbilde ir: viņi veic ievērojamas investīcijas tehnoloģiju attīstībai nepieciešamajā infrastruktūrā, kā arī Ventspils Augsto tehnoloģiju parks palīdz labiem tehnoloģiju projektiem sasniegt jaunus augstumus. Organizatorus pārsteigusi kvalitatīvā un jaudīgā IT infrastruktūra, kas ir bijusi labākā līdz šim īstenotajos pasākumos, pat labāka nekā Microsoft vai telekomunikāciju giganta Vodafone atbalstītajos un attiecīgi viņu birojos organizētajos pasākumos.

 

Gan Ventspils, gan arī Ventspils Augsto tehnoloģiju parks ieguldījis lielu darbu, lai izveidotu Ventspilī nepieciešamo bāzi modernu IT uzņēmumu attīstībai. Pilsētā izveidota jaudīga IT infrastruktūra. Ventspils Augstskolā izveidota moderna studiju programma informācijas tehnoloģiju jomā, kas, pēc Latvijas darba devēju domām, ierindojama labāko studiju programmu desmitniekā Latvijā. Ventspils Augsto tehnoloģiju parks ir izveidojis Latvijā labāko Biznesa inkubatoru ar plašu mentoru tīklu un uzņēmējdarbību veicinošiem atbalsta pasākumiem. Tādējādi augstskolā iegūtās iemaņas kombinācijā ar inkubatora atbalstu var tikt realizētas reālā uzņēmējdarbībā. Arī Garage48 organizētajam pasākumam Ventspilī ir būtiska loma. No vienas puses, tā ir fantastiska iespēja topošajiem Ventspils uzņēmējiem tikties ar starptautiskiem grandiem, mācīties no viņiem, veidot savu biznesa kontaktu tīklu, lai Ventspilī attīstītās idejas un IT projekti varētu iekarot pasaules tirgu. No otras puses, tā ir laba iespēja parādīt Ventspils kompetenci un paveikto IT jomā un tādējādi uzrunāt starptautiskos uzņēmumus izvietot Ventspilī savus IT uzņēmumus.

 

Īpašs prieks ir par to, ka pasākuma galveno balvu saņēma IT speciālistu grupa, kurā plaši pārstāvēti bija tieši ventspilnieki. Cerams, ka pasākumā izveidotais prototips tiks attīstīts līdz pilnvērtīgam produktam un veiksmīgi palaists tirgū.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: