"Ventspils nafta termināls" (VNT) peļņa saskaņā ar sabiedrības nerevidētajiem finanšu pārskatiem 2012.gadā bija 10,44 miljoni latu, liecina uzņēmuma paziņojums biržā.

Tas ir par 23% vairāk nekā VNT iepriekšējā gadā gūtā peļņa - 2011.gadā sabiedrības peļņa bija 8,5 miljonu latu.

"2012.gads bija veiksmīgs - mēs sasniedzām labākus rezultātus, nekā bija plānots," skaidro VNT ģenerāldirektors Larss Panclafs. 2013.gadā uzņēmums plānojot tādu peļņas līmeni, kāds tas vidēji bijis pēdējos trīs gados - ap astoņiem, deviņiem miljonu latu, ņemot vērā, ka kompānijas darbība ir stabila un prognozējama. "2013.gada pārkraušanas apjoma mērķis ir vismaz 10 miljoni tonnu, lai gan ir grūti veikt precīzas tirgus prognozes," paredz Panclafs.

2012.gadā VNT apgrozījums bija 60,4 miljonus latu. Naftas produktu pārkraušanas apjoms nedaudz pārsniedza 12 miljonus tonnu, kas veido ievērojamu tirgus daļu šķidro kravu pārkraušanā. VNT 2012.gadā ir pārkrāvis 48% no kopējā šķidro kravu apjoma Latvijā jeb 72% no kopējā šķidro kravu apjoma Ventspils ostā.

Panclafs apgalvo, ka VNT ir nozīmīga vieta Latvijas šķidro kravu pārkraušanas tirgū un, līdzīgi kā pēdējos gados, arī turpmāk gan ar akcionāru, gan ar valsts un pašvaldības iestāžu atbalstu šo pozīciju esot iespējams vēl vairāk stiprināt, kas būšot ieguvums gan uzņēmumam, gan pilsētai un ostai, gan arī visai valstij.

VNT ir naftas produktu terminālis, kas Baltijā pārkrauj apmēram 20% no visa šķidro kravu apjoma, kas iet caur Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostām. 2013.gadam bijis labs sākums ar vairāk nekā viena miljona tonnu pārkraušanas apjomiem janvārī. VNT investīciju programma nākamajiem gadiem paredz turpmākus ieguldījumus termināļa infrastruktūras attīstībā un modernizācijā apmēram 10-15 miljonu latu apmērā.

Ieguldījumus tiek plānots virzīt uz tvaiku rekuperācijas sistēmas būvēšanu, koordinējot to ar AS "Ventbunkers", uz dzelzceļa izkraušanas estakādes nomainīšanu, uz jauninājumiem VNT notekūdeņu pārvaldīšanā, kā arī cauruļvadu virzienā uz molu atjaunošanu. 2013.gadā tiek plānots veikt ieguldījumus trīs miljonu latu apmērā.

VNT nodrošina tranzīta pakalpojumus - naftas un naftas produktu pieņemšanu no cauruļvadiem, dzelzceļa vagonu cisternām un no tankkuģiem, to uzglabāšanu un pārkraušanu. Uzņēmuma kopējā rezervuāru parka ietilpība ir 1,2 miljoni kubikmetru.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: