Lai arī prāmju satiksme Ventspils brīvostā pārsvarā orientēta uz kravu pārvadājumiem, katru gadu pieaug arī pasažieru skaits. Pagājušajā gadā tika sasniegts rekords pasažieru jūras pārvadājumu vēsturē Ventspils brīvostā.

Pērn visās prāmju līnijās caur Ventspili pārvadāts 60 550 pasažieru – tas ir vislielākais skaitlis kopš 2000. gada, kad Ventspils brīvosta atklāja jūras pasažieru pārvadājumu ēru. 2012. gads kļuva par veiksmīgāko un produktīvāko pasažieru pārvadājumu jomā visām prāmju līnijām, kas darbojas Ventspils ostā. Patlaban kravu un pasažieru prāmju līnijas savieno Ventspili ar Zviedrijas ostu Nīneshamnu, Vācijas ostām Trāvemindi un Lībeku un Krievijas ostu Sanktpēterburgu.

 

Visvairāk pasažieru caur Ventspili pārvadā prāmju maršrutā Ventspils–Nīneshamna–Ventspils. Pagājušajā gadā šajā virzienā pārvadāts 47 850 pasažieru – gandrīz par 6,5 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Līnijā Ventspils–Trāveminde–Ventspils pagājušā gadā pārvadāti 12 235 pasažieri jeb gandrīz par tūkstoti vairāk nekā pirms gada. Jāatgādina, ka pasažieru pārvadājumi Ventspils brīvostā aizsākās 2000. gadā, kad mūsu pilsētā pirmo reizi ieradās prāmis no Zviedrijas ostas un mūsu sadraudzības pilsētas Vestervīkas. Pirmajā gadā starp abām ostām tika pārvadāts 2681 pasažieris, bet jau nākamajā gadā šis skaitlis trīskāršojās – 8370. Ventspils–Vestervīkas līnija pastāvēja tikai trīs gadus, taču, to slēdzot, pasažieru pārvadājumi pa jūru neapsīka. 2003. gadā Ventspili savienoja prāmju līnijas ar Nīneshamnu (Zviedrija) un uz vienu gadu – ar Trāvemindi (Vācija), bet jau nākamajā gadā sāka kursēt prāmis maršrutā Ventspils–Lībeka–Ventspils. 2004. gadā pārvadāto pasažieru skaits Ventspils ostā pārsniedza 9,5 tūkstošus. Tomēr lūzumpunkts prāmju pārvadājumu vēsturē, toskait arī pasažieru, Ventspils brīvostā iestājās 2005. gadā, kad viens no Ziemeļeiropā lielākajiem prāmju operatoriem Scandlines sāka ieviest jaunu stratēģiju Baltijas reģionā, atvēlot Ventspilij un vācu Rostokai galveno ostu lomu Baltijas valstu un Krievijas virzienā. Tajā pašā gadā Ventspils ostā sāka ienākt prāmji no Rostokas (līnija pastāvēja piecus gadus) un Zviedrijas ostas Karlshamnas (pastāvēja trīs gadus). 2005. gadā sāka darboties arī reģionālā līnija Ventspils–Mintu–Ventspils, kas savienoja mūsu ostu ar Igaunijas salu Sāremā. Diemžēl komercapsvērumu dēļ līnija darbojās tikai četras sezonas, bet, iestājoties krīzei, pārstāja darboties. Tomēr daudzi ventspilnieki bija izmantojuši prāmju satiksmi, lai vien dažu stundu laikā nokļūtu Igaunijas salā, kas ir slavena ar savām SPA viesnīcām. Toreiz arī mūsu pilsētā bija dzirdama igauņu valoda. Visas šīs izmaiņas ietekmēja pasažieru pārvadājumu rādītājus Ventspils ostā – 2005. gadā pasažieru plūsma trīskāršojās, sasniedzot 30 660 pārvadāto pasažieru.

 

Attīstoties pasažieru pārvadājumiem pa jūru, savienojums Ventspils–Nīneshamna–Ventspils, kas pagājušajā gadā svinēja savu desmit gadu jubileju, izrādījās visstabilākais. Pagājušā gada rudenī visus prāmju pārvadājumus līnijās Ventspils–Nīneshamna–Ventspils un Ventspils–Trāveminde–Ventspils pārņēma prāmju operators Stena Line. Savukārt maršrutu Ventspils–Lībeka–Sanktpēterburga jau ceturto gadu apkalpo Finnlines. Šajā maršrutā kursē četri prāmji. Ventspils osta piesaista arī kruīza kuģus. Pagājušajā gadā mūsu ostā divas reizes ienāca Maltas burinieks Star Flyer, kas bija devies kruīza braucienā pa Baltijas jūru. Bet pirms tam – 2004. gada jūlijā un augustā – Ventspilī trīs reizes ienāca kruīza burinieks Wind Surf, uz kura klāja bija amerikāņu tūristi.

Pilsētas bukleti pieprasīti

Inga Aulmane,

Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece

– Vislielāko pasažieru pieplūdumu mūsu ostā izjūtam, kad ienāk kruīza kuģi. Tam mēs esam gatavi jau savlaicīgi – informējam tūrisma operatorus un gidus par kruīza kuģu ienākšanu, bet pašus kuģus sagaidām ar saviem informatīvajiem stendiem, stāstām par atpūtas un izklaides iespējām Ventspilī.

Pasažieru plūsmas pieaugumu ostā ar katru gadu izjūtam arī ikdienas darbā, jo Tūrisma informācijas centrs atrodas zem viena jumta ar Prāmju termināli. Arvien vairāk pasažieru pulcējas uzgaidāmajā zālē, viņi arvien biežāk vēršas pie mums pēc informatīvajiem materiāliem par Ventspili – proti, kartēm, bukletiem. No rītiem biežāk nākas papildināt informatīvos stendus. Pagājušajā gadā drukātā tūrisma informācija tika izplatīta lielākā daudzumā nekā iepriekšējos gados. To veicinājis apmeklētāju plūsmas pieaugums jau tradicionālajos pasākumos, kā Pilsētas svētki un kupli apmeklētā Govju parāde 2012. Pagājušais gads tūrisma jomā pagājis ventu zīmē. Daudzi tūristi, kas Ventspilī ierodas, toskait arī ar prāmjiem, zina par Ventspils virtuālo vēstniecību, izmanto to un jau ir pārliecinājušies, ka atlaižu sistēma, izmantojot ventus, reāli darbojas. Patīkami, ka daudzi tūristi atgriežas Ventspilī, lai iztērētu šeit nopelnītos ventus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: