Dabas resursu nodokļa palielināšana ietekmēs maksu par atkritumu apsaimniekošanu.

Dabas resursu nodokli regulē Latvijas Republikas likumdošana. Tā ievērojamais pieaugums pēdējo gadu laikā rosina pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombinātspalielināt maksu par atkritumu apsaimniekošanu Ventspilī.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu veido izdevumi par sadzīves atkritumu savākšanu un apglabāšanu, kā arī dabas resursu nodokļa maksājumi. Sadzīves atkritumu apglabāšanas maksu apstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Šobrīd spēkā esošajā – 2008. gada 28. aprīlī apstiprinātajā – sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksā iekļauts dabas resursu nodokļa maksājums Ls 0,75 par tonnu. Taču 2009. gadā Saeimā pieņemtie dabas resursu nodokļa likuma grozījumi paredzēja šādu dabas resursu nodokļa likmes paaugstinājumu – no 2009. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim – 1,25 Ls/t, 2010. gadā – 3 Ls/t, 2011. gadā – 5 Ls/t, bet no 2012. gada 1. janvāra – 7,00 Ls/t. Tātad dabas resursu nodokļa likme pēdējo piecu gadu laikā ir pieaugusi 10 reizes.

Līdz šim pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi ir radusi iespēju optimizēt pārējās izmaksas, tādējādi nepaaugstinot maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Šobrīd uzņēmums, pildot Eiropas Savienības direktīvas, īsteno investīciju projektu Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Ventspils reģionā II kārta poligona Pentuļi infrastruktūras pilnveidošana.Lai arī pēc projekta īstenošanas apglabājamais atkritumu apjoms tiks ievērojami samazināts, dabas resursu nodokļa likmes sadzīves atkritumu apglabāšanā ievērojamais pieaugums diemžēl rada nepieciešamību palielināt atkritumu apsaimniekošanas tarifus. Pašreiz pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts veic sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas palielināšanas projekta izstrādi.

Labiekārtošanas kombināts sadarbībā ar citām pašvaldībām un Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociāciju ir vairākkārt paudis likumdevējam nostāju, ka turpmāka dabas resursu nodokļa likmes paaugstināšana, kā arī citu normatīvo aktu grozīšana, kas nākotnē radītu nepieciešamību palielināt atkritumu apsaimniekošanas maksu, ir nepieļaujama.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: