Abavas upe, kas iekļauta Latvijas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – dabas parks Abavas senleja un Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju tīklā Natura 2000 – maija sākumā atbrīvota no daudziem nēģu tačiem.

Abava ir viena no Latvijas upēm, kurā nārsto upes nēģi. Tāpēc tajā aizliegta to zvejošana. Tomēr kārdinājums ir pārāk liels – cerībā uz peļņu maluzvejnieki upes tecējumā izveidojuši mākslīgus aizsprostus – tačus – kuru atvērumos ievieto murdus nēģu ķeršanai.

Lai nodrošinātu sekmīgu nēģu nārstu, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Kurzemes reģionālā administrācija maija sākumā veikusi Abavas upes posma no Rendas līdz Abavas ietekai Ventā attīrīšanu.

Kopumā nojaukti 10 taču vietas un no upes aizvesta aptuveni 1 tonna metāla stieņu, informē DAP Kurzemes reģionālās administrācija direktora vietniece Dace Sāmīte. Malu zvejnieku darbības rezultātā Abava ir piesārņota ar lielgabarīta atkritumiem: automašīnu motoru pārsegiem, durvīm, metāla jumtu pārsegiem, stieņiem un citiem būvniecības materiāliem. Turklāt piesārņojums ir bīstams arī ūdens tūristiem, kuri iecienījuši laivošanu pa Abavas ūdeņiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: