Kinorežisores Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma Karote izseko plastmasas karotes garajam tapšanas ceļam, kas sākas ar naftas ieguvi, līdz pat nonākšanai uz bērnu ballītes galda, kur to izmet jau pēc pāris minūšu lietošanas.

Šī filma ir par plastmasas karoti un sabiedrību, kas ir sasniegusi tādu attīstības pakāpi, ka smeļ naftu no zemes dzīlēm, transportē to uz rafinēšanas rūpnīcu, kur to pārvērš plastmasā, tad transportē plastmasu uz citu fabriku, kurā tā iegūst karotes formu, tad karotes transportē uz visa veida veikaliem un ēdināšanas iestādēm, kur karošu jēgpilna dzīve ilgst kādas nieka 10 minūtes, pirms tās izmet, vēsta filmas apraksts. Vēl īsāk tas pateikts vārdos – «filma ir par pūlēm, kas ieguldītas ražojot karoti, kura var tikt tik nepiepūloties izmesta».

Lai šo stāstu izstāstītu, filmēšana notikusi plašā ģeogrāfiskā areālā – Ķīnā, Azerbaidžānā, Norvēģijā, Lietuvā un Latvijā. «Karote nav populārzinātniska filma, tā nav arī žurnālistika vai ceļojums pa eksotiskām zemēm, kur iegūst naftu un ražo plastmasas karotes. Karote atspoguļo to, kas ir īsta filma manā izpratnē,» skaidro režisore.

Jūlijā piedaloties ar Karoti starptautiskajā dokumentāli filmu festivālā Karlovi Vari, Čehijā, Pakalniņa sacījusi: «Mēs runājam ar cilvēkiem emocionāli, no sirds uz sirdi, un varbūt tas ir pat efektīvāk nekā televīzija un žurnālistika.»

Filma ir melnbalta. «Pasaule nekad nenogurs no melnbaltā kino un fotogrāfijām. Un Karote manā prātā bija tikai melnbalta jau no paša sākuma. Melna nafta un balta plastmasa – tātad, melnbalts kino!» skaidro filmas operators Gints Bērziņš.

Karote ir viena no dokumentālajām filmām, kas šogad izvirzīta kinobalvai Lielais Kristaps vairākās nominācijās: Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas operators un Labākais skaņu režisors.

Lielais Kristaps norisināsies no 7. līdz 12. novembrim Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace, kur nedēļas garumā būs iespēja vienkopus noskatīties balvai nominētās filmas, jaunu filmu pirmizrādes, studentu, bērnu filmas un tikties ar filmu autoriem. Šajā laikā arī starptautiska žūrija noteiks kinobalvas laureātus. Balvu pasniegšanas ceremonija paredzēta 12. novembrī.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: