Pabeigta viena no Ventspils muzeja īstenotā projekta Ziemeļkurzemes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšana un tūrisma piedāvājuma attīstība daļām, kurā tika izbūvēta publiskā infrastruktūra pilsētas dienvidrietumu rajonā. Šobrīd iedzīvotājiem un viesiem pieejams jauns autostāvlaukums un divas jaunas ieejas uz jūru.

Infrastruktūras izveides projekts īstenots Saulrieta ielas galā un Jūrmalas parkā, kur būvdarbu laikā izveidota jauna iela ar apgaismojumu un lietusūdens kanalizācijas sistēmu, izbūvēti arī jauni grants seguma apvienotie gājēju un velobraucēju celiņi, stāvlaukums 60 automašīnām, tajā skaitā izveidotas četras autostāvvietas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, divas ģimenēm ar bērniem, bet trīs – autobusiem. Izbūvētas arī divas jaunas ieejas uz jūru – devītā un desmitā –, kur iedzīvotāju ērtībām izvietotas koka laipas. Labiekārtotā teritorija ir papildināta ar jauniem kokaugu stādījumiem, atkritumu urnām, un jau drīzumā tiks uzstādīti arī soliņi.

Viena no jaunajām ieejām pludmalē atrodama Jūrmalas parka teritorijā, virzoties uz Piejūras kempinga pusi pa Mazbānīša veloceliņu, kur labajā pusē izveidots pagrieziens ar norādi: nūdistu pludmale.

Jaunā iela ar iebrauktuvi un autostāvlaukumu, kā arī izbūvētā desmitā koka laipa atrodas, braucot pa Vasarnīcu ielu, gar Piejūras kempingu taisni uz priekšu, līdz Vasarnīcu ielas galam, kur, ceļam sadaloties uz abām pusēm, ir automašīnu stāvlaukumi. Ceļa galā līdz šim bija uzstādīta zīme Iebraukt aizliegts, taču šobrīd tā ir likvidēta un, turpinot ceļu vēl nedaudz uz priekšu, labajā pusē redzama jauna, plaša un apgaismota iela, kas ved uz jaunizbūvēto autostāvlaukumu.

Jaunizbūvētās infrastruktūras celiņi uz jūru šķērso Eiropas nozīmes aizsargājamās teritorijas – Pelēkās kāpas – zonu. Tāpēc jaunie koka celiņi izbūvēti tā, lai saudzīgā veidā radītu iespēju gan piekļūt kāpai, gan arī nonākt Baltijas jūras piekrastē.

Realizētais teritorijas labiekārtojuma projekts veidots kā vienots tūrisma produkts, kas veicinās reģiona ilgtspējīgu attīstību, radot jaunus, kopīgi izstrādātus tūrisma piedāvājumus Baltijas jūras piekrastē.

Ventspils muzeja projekts realizēts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Lai saudzētu dabu un nodrošinātu ērtības pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, arī pilsētas dienvidrietumu teritorijā kāpu zonu šķērso koka laipas, kas diennakts tumšajā laikā ir izgaismotas. Līdzās uzstādīti arī soliņi un atkritumu urnas.

Viens no jaunās publiskās infrastruktūras elementiem – plašs automašīnu stāvlaukums tuvu kāpu zonai.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -2
    Margrieta. 14.06.2018, 05:32:35

    To "iebraukt aizliegts" ķieģeli vajag novākt.Kāpēc negrib atļaut braukt tālāk pa veco krievu armijas ceļu?
    Jeb nu atkal pilsētas administratīvo robežu pārcelt tuvāk,lai municipāļiem nav tur nekāda teikšana.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 15.06.2018, 16:03:55

    P/i “Komunālā pārvalde” skaidro, ka ceļa zīme, iebraukt aizliegts, uzstādīta meža masīva apsargāšanai - no uguns bīstamības, piesārņojuma, kā arī zemes teritorijas daļa no Vasarnīcu ielas uz jūras pusi ir Baltijas jūras aizsargjosla, pa kuru pārvietoties ir aizliegts.

  • -6
    Mimmīte 14.06.2018, 07:09:06

    Nav ko braukāt!Brauc kur ir atļauts,nekāro kārumus!

  • -3
    Pornieks 14.06.2018, 11:40:15

    Nu arvien vairāk sāk izskatīties ka tiek labiekārtots lai ar laiku varētu sākt tirgot biļetes. Man kā ventspilniekam vairākās paaudzēs. Pie tam kad lielveikaļu maišeļus & pet uzlasīt - tad lūdzu, šķiratlona laukums entuziastiem. Ar mašīnām sagatavos ekstrēmākus šķēršļus nomalēs.

  • -1
    karlito 14.06.2018, 17:43:05

    Forši,man patīk!

  • -2
    Opaps 14.06.2018, 21:18:56

    Vajadzētu atjaunot ceļa segumu no kapiem līdz jaunai ielai uz pludmali.

  • -2
    Johny Bannis 15.06.2018, 01:18:15

    Smuki! Tik labi izgaismots naktī! Malači!

  • 0
    dzintra365 18.06.2018, 09:22:26

    Forši! Man arī riktīgi patīk - bijaam aizvakar ar ģimeni izstaigāt. Vai šis diez ir vienīgais šāda veida projekts, kuru piejūras krastaaa realizēs....!?

  • 0
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 20.06.2018, 11:36:03

    Tikko izbūvētā infrastruktūra ir būtisks uzlabojums pilsētas tūrismam un iedzīvotāju atpūtas iespējām brīvā dabā, jo šobrīd pludmale ir pieejama visā 2.5 km garumā, līdz pat Ventspils administartīvās robežas beigām.

    Pagaidām un tuvākajā laikā šādi lieli projekti piejūras krastā nav paredzēti, bet Ventspils muzeja projekta "Ziemeļkurzemes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšana un tūrisma piedāvājuma attīstība" viena no daļām ir multifunkcionālas ēkas izbūve Piejūras brīvdabas muzejā, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošus apstākļus muzeja kolekcijām, vienlaikus radot modernas izglītojošas un izklaidējošas iespējas apmeklētājiem.

  • 0
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 20.06.2018, 11:36:14

    Papildus, šovasar plānots pabeigt Dienvidu mola rekonstrukcijas būvdarbus, kas apmeklētājiem sniegs kvalitatīvu atpūtas vietu un iespēju brīvo laiku pavadīt pastaigā pa izgaismoto mola ieeju.

    Pavisam drīz arī pie Dienvidu mola ieejas, līdzās kuģim Azova tiks uzstādīts zvejas traleris Grots, kura eksponēšana pilsētvidē iedzīvotājiem un viesiem sniegs iespēju aplūkot vienu no pirmajiem Baltika tipa zvejas kuģiem. Tāpat kā uz Azova, arī uz Grota būs iespējams uzkāpt un aplūkot kuģiša zvejas un apkalpes zonu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: