Rudens pirmais mēnesis septembris šogad bijis trešais sausākais 21. gadsimtā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra aprēķini.

Mēneša vidējais nokrišņu daudzums bija 32,3 milimetri, kas ir 46% no ilggadējās normas. Meteoroloģisko novērojumu vēsturē šī gada septembris bijis piektais sausākais, bet šajā gadsimtā - trešais sausākais. Vissausākais septembris novērojumu vēsturē bijis 1949. gadā, kad mēneša vidējais nokrišņu daudzums bija tikai 9 milimetri.

Vidējā gaisa temperatūra septembrī bija plus 12,7 grādi, kas ir par vienu grādu vairāk nekā ilggadējā norma septembrī. Šis septembris meteoroloģisko novērojumu vēsturē ir 24. siltākais, bet šajā gadsimtā - sestais siltākais. Kā siltākais novērojumu vēsturē ir atzīmēts 1934. gada septembris, kad vidējā temperatūra bija plus 15,2 grādi.

Pirmās salnas šoruden fiksētas gandrīz mēnesi vēlāk par ilggadējo novērojumu vēsturē fiksētajām visagrākajām salnām. Salnas zāles virskārtā sākās jau 3. un 4. septembrī, bet maksimālā intensitāte tika sasniegta 24. septembra naktī - mīnus 4, mīnus 6 grādi.

Septembris bija visai saulains. Ja parasti rudens pirmajā mēnesī nokrišņi ir 13-17 dienas, šogad šo dienu skaits bija no piecām dienām Bauskā un Salacgrīvā līdz 12 dienām Rucavā un Kuldīgā. Savukārt saules spīdēšanas ilgums septembrī normu pārsniedzis 1,2 līdz 1,5 reizes.

Mēneša vidējais vēja ātrums bijis 1,1 metru sekundē zem normas - 2 metri sekundē. Tas ir vismazākais pēdējos 38 gados septembrī novērotais. Mēneša laikā visstiprākās vēja brāzmas bija 23. un 24. septembrī, Baltijas jūras piekrastē sasniedzot 20 metrus sekundē.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: