Latvijas Dabas muzejs aicina iedzīvotājus ziņot, ja sēņojot ir uzieta Latvijai jauna sēņu suga - dzīslkāta beka.

Dzīslkāta beka pirmo reizi Latvijā konstatēta tikai pagājušā gada rudenī - to uz muzeja sēņu izstādi atnesuši vairāki apmeklētāji, kas šīs sugas sēnes atraduši jūras piekrastes rajonos.

Šī beka ir Ziemeļamerikas suga, kas tikai pagājušā gadsimta beigās pamanīta Eiropā - Kuršu kāpā, Lietuvā, kur jau paspējusi pamatīgi izplatīties. Latvijā dzīslkāta beka ir atrasta tikai piejūras kāpu zonā, ne tālāk kā vienu kilometru no jūras krasta. Patlaban arī nav ziņu par atradumiem citviet Eiropā.

Šogad pirmās ziņas par šo sēni saņemtas 21. augustā - vairākas bekas atrastas Vecāķos. Tāpēc Dabas muzejs aicina iedzīvotājus ziņot par saviem atradumiem. Šīs ziņas ir ļoti svarīgas, jo mikologi vēlas noskaidrot dzīslkāta bekas izplatību.

Dzīslkāta beka ir liela stobriņsēne, kuras diametrs ir no četriem līdz 20 centimetriem. Cepurītes virsmiziņa bekai ir sarkanīgi brūna un lēveraini stiepjas pāri malai. Sēnei ir garš un samērā tievs kāts, kura garums var sasniegt pat 25 centimetrus. Sēnes kātu klāj izteikts, reljefs dzīslojums. Mīkstums ievainojumu vietās iekrāsojas dzeltenīgs vai gaiši brūngans. Sēne ir atrodama zem priedēm un ir ēdama, to cepot.

LETA

Foto: lv.wikipedia.org

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Dagnija Krisjane 27.07.2019, 10:11:29

    Atradu trīs tādas bekas Jūrmalā Jaundubultu mežā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: