Latvijas Entomoloģijas biedrība aicina ikvienu šovasar iesaistīties tauriņu vērošanas akcijā un ar novērojumiem dalīties portālā www.dabasdati.lv.

Šāda akcija sākta, atsaucoties uz ikgadējo putnu vērošanas akciju, kurā ik gadu iesaistās arvien lielāks skaits cilvēku, un šo aktivitāšu rezultātā tiek reģistrēts daudz interesantu putnu novērojumu.

Tauriņu vērošanas rezultātus apkopos divās kategorijās. Pirmkārt, tiks veidots gada garākais dienastauriņu sugu saraksts - tie būs novērojumi visā Latvijas teritorijā laika periodā no februāra līdz oktobrim. Tauriņus var vērot un reģistrēt bez ierobežojumiem.

Otra kategorija ir novada garākais dienastauriņu sugu saraksts. Šajā kategorijā tiek fiksēti novērojumi viena konkrēta novada robežās. Dalībniekiem ir jāapzina savas dzīvesvietas tuvāku un mazliet tālāku apkārtni un jānoskaidro, cik daudz dienastauriņu sugu tajā ir iespējams atrast. Lai novērojumu apkopošana būtu raitāka, dalībniekiem novērojuma piezīmēs vēlams atzīmēt, kurā novadā šis novērojums ir veikts. Viens dalībnieks drīkst veidot vairāku novadu sarakstus.

Lai iegūtie dati par tauriņiem tiktu reģistrēti un suga tiktu iekļauta kādā no sarakstiem, obligāti ir jāpievieno tauriņa fotoattēls. Izņēmums ir atsevišķas viegli nosakāmas tauriņu sugas, piemēram, krūkļu baltenis, acainais raibenis vai lielais nātru raibenis.

Aktivitātē var piedalīties ikviens iedzīvotājs - neatkarīgi no iepriekšējās pieredzes un zināšanu līmeņa, jo nezināmu tauriņu sugu gadījumos zinātāji palīdzēs tās atpazīt. Tauriņu sugas var mēģināt noteikt, izmantojot portālā pieejamo informāciju.

Kopumā Latvijā ir sastopamas vairāk nekā 100 tauriņu sugas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: