Šā gada janvāra sākums bijis otrs siltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē Latvijā. Janvāra pirmajā dekādē vidējā gaisa temperatūra bija plus 2,9 grādi, kas ir septiņus grādus virs ilggadīgās normas.

Vēl siltāks ir bijis 2007. gada janvāra sākums, kad vidējā gaisa temperatūra bija plus 4,5 grādi. Savukārt 2005. gadā janvāra pirmās dekādes vidējā temperatūra bija tāda pati kā šogad.

Janvāra sākumā diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstinājās no mīnus 0,9 grādiem gada pirmajā dienā līdz plus 6,5 grādiem perioda vissiltākajā dienā – 8. janvārī. Visas diennaktis no 6. līdz 10. janvārim ilggadīgajā datu rindā bija pirmo piecu vissiltāko atbilstošo datumu skaitā.

Savukārt diennakts maksimālā gaisa temperatūra - plus 6, plus 8 grādi - bija 7. un 8.janvārī, tomēr rekordi nebija krituši, jo 2005. un 2007. gadā šajās dienās bija vēl augstāka gaisa temperatūra. Tādēļ šogad janvāra pirmajā dekādē jaunu siltuma rekordu bija maz - tikai 7. janvārī vietām Austrumlatvijā. Dekādes siltākajā laikā neparasti augstas bija arī diennakts minimālās gaisa temperatūras. Perioda vissiltākajā naktī - uz 8. janvāri - tās nenoslīdēja zemāk par plus 4,5, plus 6,6 grādiem.

Arī dekādes nokrišņu daudzums bija lielāks par normu, vidēji 187% no normas. Visvairāk nokrišņu - 46% no visā dekādē izkritušā nokrišņu daudzuma - bija 10. janvārī. Rucavā, Stendē, Salacgrīvā, Priekuļos un Skrīveros šīs diennakts nokrišņu daudzums bija lielāks par visas dekādes nokrišņu normu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: