Ventspils pilsētas dome, protestējot pret a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” iecerēm atjaunot akmeņogļu pārkraušanu, būtiski palielinot pārkraušanas apjomu, kā arī pārkraut ievērojamu apjomu dzelzsrūdas, kas arī izraisa putēšanu, balstās uz ventspilnieku viedokli 2013. gada septembrī kompānijas SKDS veiktajā pētījumā par Ventspils iedzīvotāju uzskatiem par vidi, norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Vītoliņš.

Pētījumā konstatēts, ka ventspilnieki par aktuālāko problēmu vides jomā uzskata gaisa piesārņojumu – putekļus gaisā un dažādas smakas. Kopumā aicinājumu mazināt gaisa piesārņojumu izteica 62% ventspilnieku, tai skaitā 35% norādīja uz piesārņojumu no ogļu pārkraušanas.

 

Iedzīvotājiem tika lūgts arī novērtēt dažādu ar apkārtējās vides kvalitāti, vides piesārņojumu saistītu problēmu aktualitāti Ventspilī. Lielākā daļa aptaujāto – 57% iedzīvotāju – par lielu problēmu uzskata rūpniecisko piesārņojumu no ogļu, graudu u.c. putekļiem.

 

Jautāti, ar kādām vides problēmām iedzīvotāji saskārušies personīgi, 53% no iedzīvotājiem, kuri atzīmēja, ka ir personīgi saskārušies ar problēmām, neērtībām saistībā ar vides kvalitāti, nosaukuši putekļus (visbiežāk minēti ogļu un graudu putekļi) un norādījuši, ka dēļ putekļiem ir netīri nosēdumi uz palodzēm, logiem, automašīnām, ziemā sniegs melns.

 

„Ņemot vērā aptaujāto ventspilnieku viedokli, nekādā gadījumā nevaram piekrist a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” pārstāvju paustajiem demagoģiskajiem apgalvojumiem, ka domes vēršanās pret a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” iecerēm ir savu interešu bīdīšana vai PR gājiens. Ventspils pilsētas domei vienmēr ir bijis svarīgs iedzīvotāju viedoklis un tiesības dzīvot tīrā vidē. Tāpat a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” vajadzētu pārtraukt maldināt sabiedrību, minot, ka par licences piešķiršanu uzņēmumam parakstījušies vairāk ventspilnieku nekā pret. Ikvienam loģiski domājošam cilvēkam ir noprotams, kā uzņēmums ieguvis šos parakstus licences atbalstam, iespējams, attiecīgi izdarot spiedienu uz saviem darbiniekiem, kuri, lai saglabātu darba vietas, spiesti parakstīt dokumentu licences atbalstam,” norāda Vītoliņš.

 

„Jāatgādina, ka savulaik a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” pārstāvji izteica solījumus, ka pārtrauks atklātu ogļu pārkraušanu, tiklīdz tiks uzcelts segtais ogļu terminālis. Diemžēl uzņēmums solījumus tā arī neizpildīja. Līdz ar to nav pamata ticēt jebkādiem jauniem solījumiem, ar kuriem a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” pārstāvji dāsni bārstās publiskā telpā,” pauda Vītoliņš.

 

Tāpat jānorāda, ka a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” jau līdz šim regulāri un ilgstoši ir pārkāpusi esošās iepriekšējās atļaujas piesārņojošai darbībai noteikumus, tāpēc dome pamatoti uzskata, ka 4.novembrī izsniegtās jaunās atļaujas izsniegšana radīs būtisku negatīvu ietekmi uz vides un vienlaikus iedzīvotāju dzīves kvalitāti Ventspils pilsētā. Diemžēl pašvaldības viedoklis šajā gadījumā netika uzklausīts, un domes izteiktie argumenti netika analizēti.

 

Ņemot vērā to, ka Valsts vides dienests klaji ignorē Ventspils pilsētas teritorijas plānojuma saistošos noteikumus Nr. 18 „Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi ar grozījumiem”, kuros definētas prasības atsevišķām piesārņojošām darbībām, lai nodrošinātu ventspilniekiem kvalitatīvu dzīves telpu, dome vērsās pie Ministru prezidenta ar lūgumu iesaistīties situācijas likumīgā sakārtošanā.

 

2013. gada septembrī veiktajā Ventspils iedzīvotāju aptaujā par vides jautājumiem kopumā savās dzīvesvietās tika izjautāts 801 ventspilnieks vecumā no 18 gadiem. Aptauju veica pieredzējusī pētījumu kompānija SKDS. Ņemot vērā aptaujas veicēja kompetenci un aptaujāto respondentu skaitu, pētījumā iegūtajiem datiem ir liela ticamība.

 

Atgādinām, ka a/s „Ventspils Tirdzniecības osta” jaunā atļauja paredz būtiski palielināt pārkraujamo akmeņogļu apjomu pārkraušanas kompleksos, kas atrodas tiešā Pārventas dzīvojamo rajonu un Vecpilsētas tuvumā (skat. karti).

 

Ventspils pilsētas dome nav tiesīga apstrīdēt izsniegto atļauju, taču to var darīt jebkura fiziska vai juridiska persona, t.sk. arī nevalstiskās organizācijas. Tāpēc dome pauž gatavību atbalstīt ikvienu, kam rūp ventspilnieku vides un dzīves kvalitāte.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: