Ventspils pilsētas dome (Dome) saņēmusi Valsts Vides dienesta (VVD) pieņemto AS „VENTSPILS TIRDZNIECĪBAS OSTA” (VTO) iesniegumu B kategorijas piesārņojošai darbībai, kā rezultātā varētu būtiski pasliktināties vides kvalitāte Ventspilī. Tāpēc Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim nosūtīts lūgumu neizsniegt jauno atļauju, teikts šodien izplatītā paziņojumā.

Dome pauž izbrīnu par VVD neieinteresētību nodrošināt ventspilniekiem iespēju dzīvot nepiesārņotā vidē. Ventspils pilsētas dome, veicot attiecīgas darbības savas kompetences ietvaros, praktiski izsmēlusi visas normatīvajos aktos noteiktās tiesības ietekmēt atļaujas nosacījumus, tādēļ arī palīdzība lūgta Ministru prezidentam.

 

Šobrīd spēkā esošā atļauja piesārņojošai darbībai neparedz akmeņogļu pārkraušanu atklātā veidā pilsētas centrā tik tuvu dzīvojamiem rajoniem un vecpilsētai, bet jaunā beztermiņa atļauja, ko VVD plāno izsniegt š.g. 4. novembrī, paredzētu:

- atjaunot akmeņogļu pārkraušanu līdz 1,5 milj. tonnu gadā pārkraušanas kompleksā Pārventas dzīvojamo rajonu tuvumā;

- būtiski, par 1,6 milj. tonnu gadā, palielināt akmeņogļu un apveltās dzelzsrūdas un dzelzsrūdas koncentrātu pārkraušanas apjomu pārkraušanas kompleksā, kas atrodas pretī vecpilsētai un Livonijas ordeņa pilij.

 

Turklāt jāatzīmē, ka netiek paredzētas investīcijas, lai šīs kravas pakāpeniski pārvirzītu uz slēgto termināli, kas būtu atbilstošs risinājums situācijas uzlabošanai.

 

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī to, ka jau līdz šim VTO regulāri un ilgstoši ir pārkāpis jau esošās atļaujas piesārņojošai darbībai noteikumus, Dome pamatoti uzskata, ka šādas atļaujas izsniegšana radīs būtisku negatīvu ietekmi uz vides un vienlaikus iedzīvotāju dzīves kvalitāti Ventspils pilsētā.

 

Atbilstoši normatīvajiem aktiem Dome izteica savu viedokli VVD, nepiekrītot šādas atļaujas izsniegšanai, argumentējot to gan ar valsts normatīvajiem aktiem, gan pašvaldības saistošajiem noteikumiem, bet galvenokārt pamatojoties uz saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām un pausto viedokli 2013. gada martā veiktajā iedzīvotāju socioloģiskajā pētījumā, kur kā trešo būtiskāko problēmu, kas būtu jārisina Ventspilī, respondenti norādījuši tieši gaisa kvalitātes uzlabošanu.

 

Diemžēl pašvaldības viedoklis šajā gadījumā netika uzklausīts, un Domes izteiktie argumenti netika analizēti.

 

Ņemot vērā to, ka VVD klaji ignorē Ventspils pilsētas teritorijas plānojuma saistošos noteikumus Nr. 18 „Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi ar grozījumiem”, kuros definētas prasības atsevišķām piesārņojošām darbībām, lai nodrošinātu ventspilniekiem kvalitatīvu dzīves telpu, Dome ir vērsusies pie Ministru prezidenta ar lūgumu iesaistīties situācijas likumīgā sakārtošanā, lai šāda atļauja VTO piesārņojošai darbībai, kurā plānots būtiski palielināt putošo kravu pārkraušanas apjomus pilsētas centrā, kas būtiski pasliktinās vides stāvokli pilsētā, šobrīd netiktu izsniegta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: