Naktī uz 29. oktobri Ventspili sasniegusī vētra pilsētā un arī novadā lauzusi kokus, plēsusi namu jumtus un arī bijusi par iemeslu, ka uz vairākām stundām plaša apkaime palika bez elektroapgādes. Pamazām situācija uzlabojas.

Spēcīgākās brāzmas Ventspili sasniegušas ap pulksten 2 naktī, kad lidostā fiksēts vēja ātrums 31 metrs sekundē, bet ostā pat 34 metri sekundē. Savukārt īsi pirms pusnakts pilsēta pilnībā palika bez elektroapgādes, kas pēdējo reizi gadījās lielajā 2005.gada vētrā. Nakts laikā atslēgumu skaits pieauga arī novadā, bet ap pulksten 8.35 elektropadeve pamazām tika atjaunota.

AS „Sadales tīkls” valdes loceklis Signis Rīns informēja, ka elektroapgāde visā Ventspils pilsētā ir atjaunota. Rīns arī norādīja, ka naktī, nepietiekamas redzamības apstākļos, remontdarbus veikt nedrīkstēja, bet šajā laikā tika veiktas apgaitas, lai konstatētu bojājumus. Ap plkst. 9.00 tika pieslēgta augstsprieguma līnija no Grobiņas apakšstacijas, un pēc tam, pakāpeniski pieaudzējot slodzi, elektroapgāde tika atjaunota visā Ventspils pilsētā. Lai arī pilsētā elektroapgāde ir atjaunota, tomēr Rīns atzina, ka darba vētras postījumu seku likvidēšanā vēl ir daudz, īpaši lauku rajonos.

 

Rīns arī akcentēja pašreiz realizācijā esošā projekta «Kurzemes loka 110 kV elektropārvades līniju rekonstrukcijas posmā Grobiņa-Ventspils, pastiprinot ar 330 kV līniju» nozīmību, kas nodrošinās, pirmkārt, elektroapgādes drošību, kā arī atrisinās jautājumu par nepietiekamu elektroenerģijas jaudu.

Vētrā nolauzti koki arī bojājuši namu jumtus, bet pilsētas centrā pie Saules laiviņām pamatīgs koks bija aizšķērsojis brauktuvi un sabojājis nesen uzlikto nožogojumu. Tomēr satiksmi kritušie koki īpaši nav kavējuši, jo Komunālie dienesti nakts laikā regulāri attīrīja ielas no kokiem un zariem. Bojātas atsevišķas ceļa zīmes un informatīvās norādes.

Ņemot vērā, ka savlaicīgi tika saņemta informācija par gaidāmo vētru, visi dienesti situācijai bija gatavi. Drošu pašvaldības un ostas uzņēmumu darbību nodrošina ģeneratori, kuru darbība, gatavojoties gaidāmajai vētrai sadarbībā ar VUGD tika jau iepriekš pārbaudīta, informe pašvaldībā.

Sabiedriskās kārtības nodrošināšanai un īpašumu aizsardzībai pastiprinātā režīmā strādāja pašvaldības un valsts policija. Papildus tika veidotas arī kājnieku patruļas. Pašvaldības un valsts policijas operatīvas rīcības rezultātā novērsti vairāki ielaušanās mēģinājumi.

Visas pašvaldības iestādes un uzņēmumu, tai skaitā Ventspils slimnīca, strādā maksimāli iespējamā režīmā. Darbojas arī pirmsskolas izglītības iestādes, tiesa tās apmeklē krietni mazāk audzēkņu, nekā tas ir citās dienās.

Spēcīgās brāzmas nav izturējušas arī divas Govju parādes dalībnieces - Lielajā prospektā apgāzts Ventas jeb Govs kolosa postaments, bet Piejūras parkā govs, kurai dots nosaukums “Saimnieka levitācija virs Kurzemes Zilās govs vasaras saulgriežu naktī”.

Lai gan visai spēcīgs un brāzmains vējš bija vēl otrdienas rītā, ventspilnieki steidza iemūžināt vētras nedarbus ne tikai pilsētas ielās, bet arī pludmalē un uz mola. Ventasbalss.lv uzrunātie atzina, ka lielas neērtības spēcīgais vējš nav sagādājis, lai gan elektrības pazušana, protams, pamanīta. Tomēr bija arī tādi, kas to, ka nav elektrības, pamanījuši tikai no rīta, bet visu nakti pavadījuši pavisam mierīgi, vēja aukās neklausoties un par tām neuztraucoties.

Apskati foto ŠEIT un ŠEIT! Te lasītāju iestūtie FOTO!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: