Ventspils zivju konservu kombinātā šonedēļ uzstādīts 32 metrus augsts skurstenis, kas palīdzēs uzņēmumam būtiski samazināt dūmu un kūpinātu zivju smaku dzīvojamajā un atpūtas zonā. Līdz gada beigām vides piesārņojuma problēma, kas saistīta ar zivju kūpināšanu, varētu tikt atrisināta pavisam.

Ventspils zivju konservu kombināts (VZKK) būs pirmais uzņēmums savā nozarē, kas gatavs risināt dūmu un smaku problēmu. Līdz šim tika uzskatīts, ka to nav iespējams izdarīt, apgalvo VZKK tehniskā direktora vietniece Diāna Popova.

Šonedēļ zivju kombinātā uzsākta projekta praktiskā ieviešana – otrdien kompānijas VMK Steel speciālisti ar paceļamā celtņa palīdzību uzstādīja uz betona paaugstinājuma līdzās kūpināšanas ceham 32 metrus garu metāla cauruli, kuras diametrs ir viens metrs. Pirms tam cauruli samontēja no trīs posmiem. Skursteņa pamatus būvēja Ostas celtnieks. Līdz šīs nedēļas beigām jauno skursteni pieslēgs kūpināšanas tuneļu dūmvadiem, savukārt seši vecie skursteņi tiks atslēgti un visi dūmi ies uz jauno skursteni, skaidro VZKK izpilddirektors Ingus Klindžāns. Skurstenis, kas ir gandrīz divreiz augstāks nekā pašreizējais, nodrošinās to, ka, izkliedējoties lielā augstumā, dūmus un smakas jutīs uz pusi mazāk pie pašas zemes, cer Klindžāns.

Uzstādot skursteni, tiks pabeigts projekta, pie kura jau veselu gadu strādā pašreizējie zivju konservu kombināta vadītāji un akcionāri, pirmais posms. Otrajā posmā dūmvados uzstādīs attīrīšanas iekārtas, kuras izgatavos Sanktpēterburgas ražotāji. Pirms jaunā 32 metrus augstā skursteņa uzstādīšanas kombinātā veselu mēnesi notika attīrīšanas iekārtu izmēģinājuma modeļu izpēte.

Saskaņā ar pētījumu rezultātiem Pēterburgas ražotāji piedāvās iekārtas komercmodeli, no kura būs atkarīga arī tā izmaksas, informē Klindžāns. Dūmu attīrīšanas metode no kaitīgajiem piemaisījumiem, kuru paredzēts izmantot VZKK, balstās uz plazmas katalītiskā reaktora darbību, skaidro Diāna Popova. Citiem vārdiem, dūmus vispirms mehāniski attīra no kaitīgajiem piemaisījumiem, kas pēc tam tiek sadedzināti augstā temperatūrā. Izmēģinājumi uzrādījuši labus rezultātus – kaitīgie piemaisījumi un kūpināšanas smakas tiek attīrītas par 85%, piebilda Popova. Kopā ar 32 metrus augsto skursteni rezultātam ir jābūt vēl labākam, cer Klindžāns. Dūmu attīrīšanas iekārtu uzstādīs līdz šā gada beigām, projekta finansējumam zivju konservu kombināts cer piesaistīt Eiropas Savienības fondu atbalstu. Jaunā skursteņa būvniecībā un uzstādīšanā uzņēmums jau ieguldījis 60 tūkstošus latu no saviem līdzekļiem, stāsta Klindžāns.

Ventas Balss jau rakstīja, lai efektīvāk atrisinātu problēmu, kas saistīta ar vides piesārņojumu un kūpinātu zivju smaku izplatīšanos, uzņēmums piesaistījis RTU profesori Dagniju Blumbergu, kompāniju Ekodoma un Elmarks. Skursteņa un pamatu projektu izstrādājuši Rīgas kompānijas Strasa Konsultanti speciālisti.

Šogad zivju konservu kombināts turpina stiprināt savas pozīcijas noieta tirgū, apgalvo Klindžāns. Lai arī gads kopumā nav bijis ļoti veiksmīgs zivju konservu realizācijai, Ventspils zivju konservu kombinātam izdodas strādāt ar pilnu jaudu pie tukšām noliktavām. Tas nozīmē, ka visiem saražotajiem konserviem tiek atrasti savi pircēji.

Jūnijā uzņēmums iecerējis strādāt ar vēl lielāku atdevi, lai būtu konservu rezerve realizācijai jūlijā, kad zivju kombināts tradicionāli pārtrauc darbību profilaktiskā remonta dēļ. Patlaban zivju konservu kombinātā divās maiņās strādā 440 cilvēku. Uzņēmums katru mēnesi pārskaita nodokļos 85–90 tūkstošus latu, toskait aptuveni 25 tūkstošus latu pilsētas budžetā, informē Klindžāns. Kopš pagājušā mēneša Ventspilī sākuši ražot Rīgas šprotes, kas ir atzītas par augstākās kvalitātes produktu un ir īpaši pieprasītas Krievijas patēriņa tirgū.

Šīs nedēļas beigās dūmi, kas rodas no zivju kūpināšanas, tiks novirzīti uz jauno 32 metrus augsto skursteni, kuru uzstādījuši VMK Steel speciālisti otrdien.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: