Pašvaldības SIA ŪDEKA atbild uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem par dzeramā ūdens kvalitāti Ventspilī. 

No kurienes iegūst dzeramo ūdeni Ventspils pilsētai?

Pašvaldības SIA ŪDEKA Ventspils centralizētās sistēmas ūdeni iegūst no 11 pazemes urbumiem, kas atrodas Tārgales pagasta Ogsilā, 14 km attālumā no pilsētas. Līdz 2004. gadam Ogsilā darbojās 25 mazjaudas artēziskie urbumi, bet kopš 2004. gada Ventspilij piegādājamais ūdens tiek iegūts no 11 lieljaudas pazemes artēziskajiem urbumiem (līdz pat 70 metru dziļi), kas ūdensgūtnes vietā tika ierīkoti Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta I kārtas ietvaros.

Pa maģistrālo ūdensvadu no pazemes paceltais ūdens tiek novadīts uz pilsētu, attīrīts dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā un pa mazākiem ūdensvadiem nogādāts uz katru atsevišķo pilsētas māju, kas ir pieslēgta centralizētajam ūdensvada tīklam.

Pateicoties Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansētā ūdenssaimniecības attīstības projekta ietvaros īstenotajām aktivitātēm, pašvaldības SIA ŪDEKA var nodrošināt visaugstākās kvalitātes ūdens piegādi līdz pat iedzīvotāju mājokļiem, jo vairāk nekā 15 gadu laikā no jauna izbūvētas un atjaunotas apakšzemes caurules kopā aptuveni 230 km garumā.

Vai Ventspilī var dzert krāna ūdeni? Kāda atšķirība tam no veikala ūdens?

Pašvaldības SIA ŪDEKA nodrošina ventspilniekiem tīra un kvalitatīva ūdens piegādi un savās atbildības robežās (līdz privātīpašumam) tā kvalitāti kontrolē un regulāri pārbauda. Ūdens analīžu rādītāji atbilst normām un ir pat labāki par tām, to apliecina veiktās analīzes.

Dzeramā ūdens tehnoloģiskā procesa kontroles rādītāju pārbaude dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijas ekspreslaboratorijā tiek veikta katru dienu, paplašināta testēšana tiek veikta 1 reizi nedēļā. Pārbaužu rezultāti (t.sk. pirms atdzelzošanas stacijas, pēc atdzelzošanas stacijas, pirms padeves uz pilsētu) tiek apkopoti un katras nedēļas piektdienā publicēti pašvaldības SIA ŪDEKA mājaslapā www.udeka.lv.

Krāna ūdens vienmēr ir svaigs, jo nepārtraukti notiek plūsma. Piemēram, nopērkot ūdeni pudelē, nekad nevaram būt droši, vai tas veikalā nav nostāvējis gadu vai pat ilgāk. Nevar nepieminēt arī to, ka krāna ūdens ir daudz lētāks nekā ūdens pudelēs un tam ir izcilas garšas īpašības. Ja Ventspils ūdeni pildītu pudelēs un pārdotu veikalā, tad viens litrs ūdens maksātu tikai 0,0007 EUR.

Vai dzeramais ūdens nav pārāk ciets? Vai tajā ir daudz dzelzs?

Latvijā dzeramo ūdeni galvenokārt iegūst no pazemes ūdens avotiem, un mūsu valstī nav tādu pazemes ūdeņu, kas nebūtu jāattīra, tajos parasti ir paaugstināts dzelzs, mangāna, amonija, sulfātu un hlorīdu savienojumu saturs. Arī Ventspilī dzeramo ūdeni iegūst no pazemes – no artēziskajiem – urbumiem Tārgales pagastā, un, lai ventspilnieku mājās pa krānu tecētu visaugstākās kvalitātes dzeramais ūdens, pašvaldības SIA ŪDEKA to attīra dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā, izmantojot intensīvu skābekļa padevi. Šāda attīrīšanas metode ir videi draudzīga un pilnīgi nekaitīga cilvēkam. Attīrīšanas process ir pilnībā dabisks, tajā netiek pielietota nekāda veida ķīmija.

Kaut gan LR MK noteikumos nr. 235 Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība nav noteikta cietības norma, dzeršanai ikdienā iesaka nelietot ūdeni, kura cietība pārsniedz 7 mgekv/l. Ventspilī dzeramā ūdens cietības vidējie rezultāti ir 5 mgekv/l.

Kaut gan daudzos gadījumos pazemes ūdeni bez kaitējuma var lietot uzturā pat neattīrītu, jo, piemēram, dzelzs cilvēka organismam ir pat nepieciešama, tomēr šāds ūdens radītu diskomfortu, lietojot to ikdienā. Neattīrītam pazemes ūdenim ir brūngana krāsa, kā arī tas var kaitēt sadzīves tehnikai un dažādām ierīcēm, radot rūsas nosēdumus vai aizsērējumus. Dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā ūdens tiek attīrīts no dzelzs, amonija un mangāna. Šo vielu koncentrācija dzeramajā ūdenī, kas tiek padots ventspilniekiem, pēc attīrīšanas ir samazinājusies vairākkārt – dzelzij no 1,6 uz 0,01 mg/l, mangānam no 0,21 uz 0,05 mg/l, amonijam no 0,08 uz 0,01 mg/l. Šie rādītāji atbilst normām un ir pat labāki nekā Eiropas Savienības prasības.

Runājot par dažu ventspilnieku izteiktajām bažām par kaļķakmens nogulsnēm ūdenī, to uzglabājot ilgāku laiku, informējam, ka kaļķa klātbūtne centralizētajā ūdenī nav kaitīga un ir pat nepieciešama, jo tas nodrošina aizsarg­robežu starp ūdeni un cauruļmateriālu un būtībā norāda arī uz to, ka ūdens ir attīrīts dabiskā veidā. Ūdeni atkaļķot, to ķīmiski neapstrādājot, nav iespējams. Tiklīdz pasaules praksē būs atrasta pilnīgi nekaitīga atkaļķošanas metode, arī pašvaldības SIA ŪDEKA apsvērs iespēju ūdeni atkaļķot.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pašvaldības SIA ŪDEKA garantē visaugstāko ūdens kvalitāti savās atbildības robežās, turpretī, lai veselībai drošais un tīrais Ventspils ūdens nezaudētu savas labās īpašības starpposmā no pašvaldības SIA ŪDEKA atbildības robežas līdz iedzīvotāja ūdens krānam, aicinām vērsties pie sava mājas pārvaldnieka ar lūgumu regulāri uzraudzīt un rūpēties par mājas iekšējiem ūdenssaimniecības tīkliem.

Ventspils dzeramā ūdens attīrīšanas procesa shēma

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -6
    Kitija Joksta 05.10.2017, 11:39:53

    Un klāt pie šī raksta vajadzēja pievienot summu,kuru pašvaldība tērē, iepērkot savu iestāžu vajadzībām Venden vai kā viņus tur sauc,ūdeni!!,
    Ja pilsētas ūdens ir labs,kāpēc jātērē nauda par tiem ūdens bunduļiem un tiem dārgajiem aparātiem,kas dzesē un karsē ūdeni?

  • -1
    Dajūsko 05.10.2017, 13:27:20

    Jā, ventspilnieki ir tik izlaisti ar labām lietām, ka jau vairs paši nezina, ko grib. Būtu jūs padzīvojusi Rīgā, kur no krāna tek reāli smirdošs ūdens, un bez filtriem neiztikt, dziedātu citu dziesmu.

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 06.10.2017, 10:37:15

    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" neiepērk citu ražotāju ūdeni iestādes vajadzībām. Gan uzņēmuma ikdienā, gan tā rīkotos pasākumos ārpus uzņēmuma tiek lietots tikai mūsu pašu dzeramais ūdens.
    Par to, vai citas pašvaldības iestādes iepērk ūdeni no citiem piegādātājiem, mums nav informācijas.

  • -4
    Pipars 05.10.2017, 12:29:11

    Labs jautājums Kitijai!
    Ja jau tik labs,tad kapec jatērē liela nauda pirktajam ūdenim?

  • -2
    keda 05.10.2017, 13:19:16

    A kāds zina, ka tiešām tērē?

  • -3
    Anita 05.10.2017, 14:47:35

    Vai tu, keda, galīgi dumjš vai kā ,nu kam tad šajos laikos ko par velti dod , sevišķi jau Venden ūdeni ,ko pilda tālajās Cēsīs , protams, ka visos kantoros dzer to ūdeni ,lai gan paši reklamē ,ka dzeramais ūdens no krāna ļoooti labs .

  • -1
    keda 05.10.2017, 16:33:12

    Anita :D Jautājums nav par to, kā dabū, bet vai to vispār dara? Neesmu ievērojis un nav arī tā baigi pētīts, vai pašvaldības iestādēs tādi aparāti ir. Esmu redzējis bibliotēkā, bet tā ir publiska iestāde.

  • -1
    Nif nifs 05.10.2017, 15:13:26

    he he man sen atpakaļ bija kolēģis, kurš šķīstošai kafijai karsto ūdeni krūzē lēja tieši no krāna ;)
    Bet nav pamanīts, stāv vai nestāv domes kantoros Venden aparāti.

  • -3
    Kitija Joksta 05.10.2017, 16:46:11

    A kāpēc publiskās iestādēs kādam ūdens jānodrošina? Vai skolās un bērnudārzos nodrošina?

  • 0
    Nif nifs 05.10.2017, 19:24:15

    Laikam kaut kādi kārtējie MK noteikumi. Zinu, ka vienas firmas darbiniekiem darba inspekcijas pārstāvis objektā prasīja, vai darba devējs nodrošina ar dzeramo ūdeni.

  • -1
    Ventspils Izglītības pārvalde 06.10.2017, 14:41:16

    Labdien!
    Informējam, ka pirmsskolas, vispārējās un interešu izglītības iestādēs pieejams kvalitatīvs pašvaldības SIA “Ūdeka” centralizētās sistēmas ūdens, kuru var izmantot dzeršanai ikdienā. Vienlaikus informējam, ka skolas bufetēs un auksto dzērienu tirdzniecības aparātos, ja ir vēlme, var iegādāties dzeramo ūdeni pudelēs.

  • 0
    koks 05.10.2017, 18:28:42

    Tā ir reklāma Udevai vai antireklāma ūdenim veikala plauktos?

  • 0
    koks 05.10.2017, 18:48:35

    bij domāts Ūdekai

  • -1
    Kitija Joksta 06.10.2017, 16:46:19

    Paldies Ūdekai un Izglītības pārvaldei par atbildēm! Pati visu mūžu dzeru pilsētas krāna ūdeni un nekādas problēmas nav bijušas.
    Vai pārējās pašvaldības un tās pakļautībā esošās iestādes izmanto Ūdekas kvalitatīvo ūdeni dzeršanai, vai tērē pilsētnieku naudu, pasūtot ūdens piegādi no Cēsīm ?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: