«Nemaz neticas, ka pēc nepilna mēneša mūsu oficiālā valūta būs eiro. Vai esi jau ar to iepazinusies?» «Jā, jā! Es vakar biju pastā un par 10 latiem nopirku eiro sākumkomplektu – saņēmu 14,23 eiro un jau laicīgi iepazīstu jauno valūtu.» «Es savukārt esmu jau sagatavojusi precīzu naudiņu eiro valūtā, lai janvārī samaksātu par komunālajiem pakalpojumiem. Domāju, ka tā izvairīšos no rindām un nebūs jāsatraucas, vai atlikums izdots pareizi. Pamazām mācos arī norēķināties ar karti un maksāt par pakalpojumiem ar internetbanku.»

Šādas un līdzīgas tēmas tiek apspriestas, satiekoties paziņām uz ielas, kaimiņiem pagalmā, presē, televīzijā un skolās. Šobrīd tā ir viena no apspriestākajām tēmām – kā sadzīvosim ar eiro!? Lai nesamierinātos tikai ar cerību, ka ar laiku pielāgosimies jaunajai situācijai, vēl lieku reizi kopīgi pārdomāsim šo informāciju. Šoreiz vairāk par to, vai un kā eiro ieviešana ietekmēs komunālos maksājumus.

 

Ventspils komunālo pakalpojumu sniedzēji droši aicina eiro ripot pie mums, jo jaunās valūtas ieviešanai ir gatavi! Ventspils komunālo pakalpojumu sniedzēji visi kā viens uzsver un nomierina iedzīvotājus, ka eiro ieviešana būtiski neietekmēs komunālos maksājumus, jo norēķinu sistēma nemainīsies – maksāsim tieši tāpat un vērtības ziņā tikpat, cik iepriekš, vienīgā atšķirība – vizuāli summa izskatīsies lielāka un būs jāpierod lietot jauno valūtu.

Pašvaldības SIA ŪDEKA, Ventspils siltums, Ventspils labiekārtošanas kombināts un Ventspils nekustamie īpašumi informē, ka eiro ieviešanai gatavojas visu gadu un šobrīd ir pilnībā gatavi sagaidīt jauno valūtu – ir veikta juridisko un finanšu dokumentu, informācijas tehnoloģiju (datorprogrammu), kases aparātu pielāgošana eiro ieviešanai; ir veikta darbinieku apmācība un no oktobra dokumentos, cenrāžos, rēķinos un publikācijas pakalpojumu cenas atspoguļotas abās valūtās.

 

Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) informē, ka norēķinos par dzīvojamās mājas kopīpašuma daļas uzturēšanu un apsaimniekošanu izmaiņas būs tikai maksājamā valūta. Līgumos, kas noslēgti starp VNĪ un privātpersonām vai uzņēmumiem, latos izteiktās summas tiks pārrēķinātas pēc fiksētā kursa, un no nākamā gada janvāra visi maksājumi klientiem jāveic eiro valūtā pēc VNĪ piestādītā rēķina, atceroties, ka pirmās janvāra nedēļās samaksu skaidrā naudā, piemēram, bankās, var veikt abās valūtās. Noteikti jāiegaumē, ka, lai pareizi aprēķinātu ikmēneša maksu par īri vai apsaimniekošanu, sākumā cena par vienu m2 jāpārvērš eiro un tikai tad jāreizina ar platības apjomu. Lai iedzīvotājiem nerastos neskaidrības, janvārī rēķini tiks izsūtīti pilnīgi visiem klientiem.

 

Arī pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts (VLK) apstiprina, ka, neskaitot norēķinus jaunā valūtā, citas izmaiņas saistībā ar eiro ieviešanu nākamajā gadā nav paredzētas. Uzņēmums atgādina, ka biežāk izmantotā uzņēmuma pakalpojuma – atkritumu apsaimniekošanas – tarifs daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem ir 0,81 LVL/iedz. (bez PVN) jeb 1,15 EUR/iedz. (bez PVN), savukārt privātmāju iedzīvotājiem – 6,87 LVL/m3 (bez PVN) jeb 9,78 EUR/m3 (bez PVN) vai 2,00 LVL jeb 2,84 EUR (ar PVN) par viena 240 l konteinera izvešanu.

 

Rūpējoties par ventspilnieku informētību, kā arī, lai nodrošinātu pēc iespējas mierīgāku un ērtāku eiro ieviešanu, pašvaldības SIA ŪDEKA un pašvaldības SIA Ventspils siltums saviem klientiem piedāvā norēķinu tabulas. Ar to palīdzību vienkārši un – galvenais – precīzi varēsiet norēķināties par auksto un karsto ūdeni.

 

 

Apstiprinātie tarifi (bez PVN)

Pašvaldības SIA ŪDEKA

Ūdens*

0,51 LVL/m3

0,73 EUR/m3

Kanalizācija*

0,78 LVL/m3

1,11 EUR/m3

Pašvaldības SIA Ventspils siltums

Siltumenerģija

41,87 LVL/MWh

59,58 EUR/MWh

 *Cena par 1 m3 (ar PVN) ūdens – 0,88 EUR, kanalizāciju – 1,34 EUR

 

 

 

Ieskaties un norēķinies precīzi!

Maksa par auksto un karsto ūdeni pēc skaitītāju rādījumiemno 2014. gada 1. janvāra

 

Samaksa par ūdens piegādi ŪDEKAI          Samaksa par ūdens sildīšanu

                                                                                     SILTUMAM

Ūdens

Kanalizācija

PVN 21%

KOPĀ

KOPĀ

Summa, EUR (bez PVN)

Summa, EUR (bez PVN)

Kopā, EUR (ar PVN)

Kopā, EUR
(ar PVN)

1

€ 0,73

€ 1,11

€ 0,39

2,23

4,67

2

€ 1,46

€ 2,22

€ 0,77

4,45

9,34

3

€ 2,19

€ 3,33

€ 1,16

6,68

14,01

4

€ 2,92

€ 4,44

€ 1,55

8,91

18,68

5

€ 3,65

€ 5,55

€ 1,93

11,13

23,35

6

€ 4,38

€ 6,66

€ 2,32

13,36

28,01

7

€ 5,11

€ 7,77

€ 2,70

15,58

32,68

8

€ 5,84

€ 8,88

€ 3,09

17,81

37,35

9

€ 6,57

€ 9,99

€ 3,48

20,04

42,02

10

€ 7,30

€ 11,10

€ 3,86

22,26

46,69

Ar citiem uzņēmumu pakalpojumiem un to cenām abās valūtās var iepazīties uzņēmumu mājaslapās vai sazinoties ar uzņēmumu.

Būtiskākais, kas iedzīvotājiem jāpatur prātā:

  • līdz šā gada beigām visi norēķini ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem notiek TIKAI LATOS, neatkarīgi no tā, par kuru mēnesi tiek veikta apmaksa
  • no nākamā gada 1. līdz 14. janvārim norēķini skaidrā naudā ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem notiek gan latos, gan eiro, taču atlikums tiks izdots TIKAI eiro. Norēķini bezskaidrā naudā notiek tikai eiro.
  • no nākamā gada 15. janvāra visi norēķini ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem notiek TIKAI EIRO, neatkarīgi no tā, par kuru mēnesi tiek veikta apmaksa

Praktiski padomi, ko paspēt vēl decembrī

  • Ņemot vērā citu valstu pieredzi, kādu laiku noteikti iedzīvotāji automātiski cenas pārrēķinās latos, lai varētu orientēties tajās, jo psiholoģiski viss liksies dārgāks. Lai neapjuktu, ir jāatceras oficiālais un neatsaucami fiksētais kurss 1 EUR = 0,702804 LVL un jāapgūst konvertēšana.

  • Decembris ir pēdējais laiks, kad vēl var paspēt kārtīgi izpētīt un iepazīt jauno valūtu. Viens no variantiem ir Latvijas pastā par 10 latiem iegādāties eiro sākumkomplektu – 14,23 eiro.

  • Uzkrājumus skaidrā naudā latos vēl var paspēt izmantot, lai apmaksātu visus komunālos maksājumus un jauno gadu sagaidītu bez saistībām.

  • Lielākus uzkrājumus skaidrā naudā latos (banknotēs) vislabāk iemaksāt kontā (banku filiālēs vai iemaksu bankomātos), jo 1. janvārī valūta konvertēsies uz eiro automātiski, pēc oficiālā kursa.

  • Uzkrājumus skaidrā naudā latos (monētās) varat saglabāt par piemiņu vai iegādāties ko sen kārotu.

  • Ja naudiņu gribas pataupīt, jāatceras, ka no nākamā gada latus pret eiro bez laika ierobežojumiem varēs samainīt Latvijas Bankā, trīs mēnešus Latvijas pasta nodaļās un pusgadu – Latvijas komercbankās. Tādēļ, ja neesi vēl parūpējies par latiņu nomaiņu uz eiro, – nesteidzieties to darīt decembra beigās vai janvārī, kad eiro skaidrā naudā būs iegūt apgrūtinoši.

  • Vēl var paspēt apgūt par precēm un pakalpojumiem norēķināties ar karti un iemācīties izmantot internetbanku. Arī par komunālajiem pakalpojumiem visērtāk ir norēķināties ar bezskaidru naudu. Varbūt ir pienācis laiks turpmāk tieši tā arī darīt!?

  • Ja jums ir tuvinieki ar skaidras naudas uzkrājumiem, kuri līdz šim izvairījušies no bezskaidras naudas norēķiniem, jūs varat palīdzēt ar padomu, kā arī, piemēram, palīdzēt ieskaitīt latiņus kontā, paskaidrojot, ka tie automātiski konvertēsies un vēlāk būs ērti iegūstami jaunajā valūtā. Noteikti noderēs arī praktiska bankomāta un norēķina karšu lietošanas pamācība.

Janvāra sākumā iedzīvotājiem jābūt saprotošiem un iecietīgiem

Uzņēmumi ir gatavi latu un eiro vienlaicīgas apgrozības periodam, tomēr aicina klientus šajā periodā būt saprotošiem un iecietīgiem, veicot maksājumus un saņemot atlikumus.

Šajā periodā kasieriem daudz laika prasīs izdodamā atlikuma aprēķināšana, it īpaši, ja samaksa tiks veikta latos, jo atlikums jāizdod TIKAI eiro.

Lai izvairītos no rindu veidošanos, pārpratumiem un laikietilpīga pareiza atlikuma precizēšanas, komunālo pakalpojumu sniedzēji aicina klientus, norēķinoties kasēs skaidrā naudā nonākamā gada 1. līdz 14. janvārim:

  • norēķināties tikai vienā valūtā, vislabāk eiro;

  • sagatavot precīzu naudu;

  • nelietot liela nomināla naudaszīmes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: