Projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, III kārta” ietvaros Jūras ielā posmā no Brīvības līdz Kuldīgas ielai, šobrīd notiek sadzīves kanalizācijas kolektora renovācijas darbi, izmantojot jaunu tehnoloģiju – oderēšanu.

Tā kā esošais kolektors izbūvēts 1960. – 70. gados un tā ir nozīmīga maģistrāla būve, jo novada pilsētas kreisā krastā savāktos notekūdeņus no pilsētas centrālās un vecpilsētas daļas, bija nepieciešama tā renovācija. Tā kā esošais segums ir labā kārtībā, darbu veikšanai tika izvēlēta tieši oderēšanas metode, jo tā ir visefektīvākā metode, ar kuru atjaunot cauruļvadus posmos, kuros rakšanas darbi ir apgrūtinoši vai nav vēlami, jo rekonstrukcija notiek tikai nedaudz ierobežojot braukšanas kustību, neslēdzot ielu pavisam.

 

Ar šīs metodes palīdzību uz esošas, bet savu laiku jau nokalpojušas caurules iekšējās virsmas tiek ieklāts speciāls, poliestera sveķiem piesūcināts filca oderējums, pirms tam veicot cauruļvada skalošanu un kolektoru tīrīšanu. Savukārt, oderējuma cietēšanai caurule tiek piepildīta ar tvaiku un ūdeni, izveidojot drošu, izturīgu un necaurlaidīgu caurules iekšējo kārtu.

 

Ventspilī oderēšanas metode pirmo reizi tika izmantota 2011. gadā, veicot maģistrālā kolektora renovāciju Brīvības ielā (no Lielā prospekta-Latgales ielai).

 

Šāda tehnoloģija ir sekmīgi izmantota daudzās valstīs – Zviedrijā, Somijā, Polijā, Igaunijā un Krievijā, un nozīmīgākie ieguvumi ir neilgais darbu veikšanas laiks, kalopšanas ilgums, kas ir vismaz 100 gadi, kā arī seguma saglabāšana.

 

Rekonstrukcijas darbus Jūras ielā veic SIA „Ostas celtnieks” piesaistot Dāņu kompānijas „Per Aarsleff” meitas uzņēmuma speciālistus. Darbus paredzēts pabeigt līdz 13. septembrim, to rezultātā pilsēta iegūs atjaunotu un visiem kvalitātes kritērijiem atbilstošu kanalizācijas maģistrālo tīklu.

 

Tehnoloģiskā procesa rezultātā izdalās epoksīdsveķa smaka, kas ir jūtama būvdarbu vietā, tomēr, kad oderējms sacietēs, arī smaka vairāk nebūs jūtama. Pašvaldības SIA “ŪDEKA” aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: