Ziema ir laiks, kad aktīvākā sportošana pārceļas uz iekštelpām, un izrādās, ka Ventspilī tajās ir iespējams ne tikai, piemēram, padzenāt bumbu, bet arī kārtīgi pastrādāt ar savu ķermeni. Un ne tikai atlētikas zālē.

Atlētikas zāles apmeklēšanai noteikti ir senākās tradīcijas, tāpēc nav jābrīnās, ka tā pēdējos gados kļuvusi tik populāra. Piemēram, Basketbola halles zāles apmeklēšanai iespējams iegādāties trīs veidu abonementus: astoņām apmeklējuma reizēm mēnesī, 12 reizēm un brīvā apmeklējuma abonementu, kurā reižu skaits nav noteikts. Populārākie ir pirmie divi, taču arī tie visiem nav vienādi. Piemēram, lētāks ir abonements dienas pirmajā pusē – līdz pulksten 17 –, ko labprāt izmanto cilvēki, kam ir maiņu darbs, turklāt tas arī palīdz regulēt apmeklētāju plūsmu. Īpašs piedāvājums sarūpēts arī pensionāriem, kam svaru cilāšana vai citas aktivitātes izmaksā krietni lētāk. Piemēram, standarta astoņu reižu abonements maksā 25 eiro, bet senioriem tāds izmaksā vien desmit eiro. Pagājušajā gadā vidēji mēnesī tika pārdots ap 170 dažādu abonementu, turklāt netrūkst cilvēku, kas joprojām izvēlas maksāt par katru treniņu atsevišķi, stāsta halles pārvaldnieks Ainars Zablovskis. Šogad šie skaitļi turas tādos pašos apjomos un mazumā noteikti neiet arī Ūdens piedzīvojumu parkā. Atlētikas zāles instruktors Viktors Seilis skaidro, ka lielākais apmeklētāju pieplūdums parasti ir rudenī, kad atgriežas skolēni un studenti, kā arī janvārī, kad cilvēki acīmredzot nolēmuši sākt jaunu dzīvi un vairāk domāt par savu veselību. To mērķi gan ir dažādi un bieži vien arī atkarīgi no vecuma – jaunieši vairāk grib būdu un muskuļus, bet vecākiem cilvēkiem bieži pietiek ar sevis uzturēšanu formā.

Jau vairākus gadus Olimpiskajā centrā iespējams apmeklēt TRX nodarbības –oriģināla treniņu sistēma, kur vingrinājumos tiek izmantota gravitācija un cilvēka ķermeņa svars. Treneris Jānis Šķeperis ir gandarīts, ka joprojām saglabājies kodols, kas uzsāka šos treniņus, un ka ar katru gadu nāk klāt jauni interesenti, kas nolēmuši pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Turklāt visdažādākā vecuma. TRX ir visīstākās nodarbības ziemai, jo, kā smejas paši gumijas staipītāji, pavasarī visi pāriet uz vingrošanu savos mazdārziņos. Šķeperis iesaka nedēļā apmeklēt divas nodarbības, vēl vienu dienu atvēlot citām aktivitātēm, piemēram, peldbaseinam, lai gan treniņi dažādos laikos notiek katru dienu.

Trīs dienas nedēļā (pirmdien, trešdien, piektdien no pulksten 19) Vieglatlētikas manēžā pulcējas cilvēki, kas nodarbojas ar mūspusē salīdzinoši jaunu lietu – BootCamp. Tās ir augstas intensitātes nodarbības, kuru laikā tiek nodarbinātas visas muskuļu grupas, attīstīts spēks un paaugstināta izturība, taču nevajag domāt, ka tās piemērotas tikai jau fiziski labi sagatavotiem cilvēkiem. Treniņos tiek iekļauti vienkārši un jebkuram cilvēkam izpildāmi elementi, turklāt treneres Ieva Soka un Linda Pļaviņa cenšas, lai katra nodarbība būtu atšķirīga. Galvenais ir visu veikt enerģiski un bez lielām pauzēm. Daļa no tiem, kas pirms divarpus gadiem sāka šo kustību Ventspilī, jau sasnieguši tādu līmeni, ka var piedalīties CrossFit sacensībās, kurās nāk klāt arī smagatlētikas elementi. Lai gan valda uzskats, ka šajos treniņos cilvēki tiek nodzīti teju līdz bezspēkam, treneres steidz mierināt, ka katra sagatavotība un spēju robežas, protams, tiek ņemtas vērā. Jo vai tad citādi uz tādām mocībām ik nodarbību parakstītos pāris desmiti interesentu? Starp citu, decembrī šīs nodarbības iespējams izmēģināt bez maksas, tikai jāievēro viens nosacījums – uz treniņu jāatnāk pārim.

http://www.ventasbalss.lv/files/JUR_0591.JPG.jpg

Vladimirs

BootCamp cienītājs kopš pirmsākumiem

– Tie nav tikai spēka treniņi. Tos var nosaukt par tādiem kā olimpiskajiem treniņiem, jo tiek uzlabota vispārējā fiziskā sagatavotība, kas arī patīk. Treniņi nekad nav vienādi, vienmēr ir kaut kas cits, kas ir ļoti interesanti, bet galvenais – jūtu, ka tiešām pieaug izturība. Par BootCamp nodarbībām uzzināju no draugiem, un tas bija pāris mēnešu pēc tam, kad tādas Ventspilī bija sākušās. Tā ka esmu te gandrīz kopš pašiem pirmsākumiem. Pamēģināju, iepatikās, un paliku. Vasarā varbūt trenējos mazāk, bet kopumā cenšos nākt regulāri.

Katrīna

patīk atbalstīt draugus

– Man ļoti izdevīgi ir treniņu laiki un dienas, varu to apvienot ar saviem treniņiem, turklāt man arī patīk atbalstīt draugus. BootCamp ieteiktu izmēģināt, jo šeit ir garantēta daudzveidība. Vingrinājumi ir dažādi, turklāt meitenes ļoti piedomā, lai katrs treniņš būtu citādāks un apmeklētājiem būtu interesanti. Tā ir gan laba kardioslodze, gan izturības treniņš. Turklāt dažkārt šeit ir pat ļoti azartiski, it sevišķi, kad trenējas pa pāriem. Vispār jau ir tā vēlme vingrinājumus izpildīt pirmajām, jo tad sanāk ilgāks atpūtas brīdis līdz nākamajiem.

http://www.ventasbalss.lv/files/JUR_0284.JPG.jpg

Sākumā sāpēja visas maliņas

Māris Sūngailis TRX nodarbību piekritējs

– Apmēram pirms gada sāku meklēt, ko tādu padarīt, lai sanāktu vairāk izkustēties, un ieinteresējos tieši par TRX. Nekā īpaši saņemties nevajadzēja, jo, ja jau biju izdomājis, bija jārīkojas. Kā jau tas tagad notiek, informāciju sameklēju internetā, piezvanīju, tad atnācu uz treniņu un viss te iepatikās. Protams, sākumā bija smagi, jo pēc treniņiem sāpēja visas maliņas, bet ar laiku nodarbības iepatikās un aizgāja visa tā lieta. Cenšos atnākt divas reizes nedēļā no rīta, bet tādu stingru grafiku sev nesastādu – nāku tad, kad ir laiks. Ar tādu ritmu man pilnīgi pietiek, jo gada laikā paveiktā efekts ir jūtams. Vasarā Anglijā pastaigāju pa kalniem, un tas bija daudz vieglāk un patīkamāk nekā pirms tam. Tā ka nodarbības noteikti nākušas par labu. Tagad jūtos tāds spirgtāks. Laiku pa laikam aizeju arī uz baseinu, bet ar kaut ko citu aizstāt TRX nodarbības gan netaisos.

http://www.ventasbalss.lv/files/JUR_9930.JPG.jpg

Atlētikas zālē ne tikai pumpē muskuļus

Elīna Fišere masiere un atlētikas zāles cienītāja

– Kad radās nepieciešamība kaut ko tādu darīt, sākumā darbojos mājās, bet pēc tam atnācu uz zāli. Sāku strādāt par masieri un sapratu, ka nepieciešami muskuļi, lai varētu izturēt, ja cilvēku vajag ilgāk izmasēt. Tā ka var teikt, ka dzīve piespieda, jo cilvēki nāca dažādi. Tas bija pirms gadiem trim, vajadzīgo efektu panācu, bet tāpēc nedomāju pārtraukt treniņus. Domāju, ka mūsdienās uz to, ka sievietes apmeklē atlētikas zāli, neviens vairs neskatās ar izbrīnu, jo tajās jau iespējams darīt daudz ko, ne tikai pumpēt muskuļus. Man pašai nebija īpaši ilgi jādomā, jo sadraudzējos ar puisi, kurš jau apmeklēja zāli. Viņš man arī palīdzēja ar treniņprogrammu sagatavošanu. Nedēļā cenšos atnākt divas trīs reizes, kas ir optimālais variants, lai muskuļi var arī atpūsties. Apmeklējumu skaitu var ietekmēt arī garastāvoklis, bet dažreiz arī nepieciešams paņemt kādas garākas brīvdienas un, piemēram, mājās vairāk pastaipīties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: