Svarcēlāja Rebeka Koha Olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro svara kategorijā līdz 53kg summā pacēla 197 kg, kas debijas spēlēs ļāva izcīnīt augsto ceturto vietu, tikai par diviem kilogramiem atpaliekot no bronzas.

Raušanā Koha pieteica piekto lielāko svaru starp A grupas septiņām sportistēm, taču diemžēl mūsu sportistei par spīti paceltiem 87 kilogramiem pirmais mēģinājums netika ieskaitīts (neiekļāvās laika limitā). Nācās ar šo pašu svaru cīnīties vēlreiz, un Koha to pieveica, taču atlika vairs tikai viens mēģinājums.

Tajā Koha uzrāva 90 kilogramus, atkārtojot personīgo rekordu un Eiropas čempionātā iespēto. Raušanā Koha dalīta augstā 3. vieta, kamēr uzreiz tālu prom devās ķīniete Jajuna Li (101 kilograms) un Ķīnas Taipejas pārstāve Šu Činga Hsu (100 kilogrami). Koha bronzas pozīciju dalīja kopā ar brazīlieti Rozannu Santušu, savukārt dienvidkorejiete Jin Hī Juna un filipīniete Hidilina Diasa uzrāva par diviem kilogramiem mazāk (88).

Sākotnēji šķita, ka par sensacionālu medaļu latviete šajās spēlēs vēl necīnīsies, jo viņai tika pieteikts dalīti zemākais svaru grūšanā – tikpat pieteica arī brazīliete Santuša, taču visas pārējās pieteica vairāk. Koha 103 kilogramus pieveica, pirms tam to pašu izdarīja brazīliete, un viņām abām kā nākamais svars tika pieteikti 107 kilogrami. Brazīliete ar šo svaru netika galā, toties Koha to spēja!

Brazīlietei nesekmīgs arī trešais mēģinājums, kas nozīmēja, ka Kohai garantēta 5. vieta. Bet vēl bija iespēja pacīnīties ar dienvidkorejieti un filipīnieti par kādu papildus augstāku pozīciju. Korejiete Juna sākumam pieteica 110 kilogramus un ar šo svaru tika galā otrajā mēģinājumā, tobrīd apsteidzot Kohu par vienu kilogramu.

Koha pēdējā mēģinājumā arī mēģināja uzgrūst 110 kilogramus. Ar kliedzienu svaru stienis tika uzlikts uz pleciem, taču pacelt to augšā ventspilniecei tomēr neizdevās. Koha tobrīd nodrošināja vismaz 5. vietu.

Tālāk risinājās cīņa par medaļām. Filipīniete Diasa ar pirmo mēģinājumu pieveica 111 kilogramus, un, lai gan korejiete Juna atkārtoja to pašu, Diasa nodrošināja medaļu ar 112 uzgrūstiem kilogramiem. Diasa Filipīnām garantēja bronzu, bet citā planētā atradās Li un Hsu, kuras savus mēģinājumus tikai sāka veikt, kad pārējās jau bija izstājušās.

Hsu uzgrūda 112 kilogramus, tālāk mēģinot tikt galā ar ļoti lieliem svariem. Tas neizdevās, un Ķīnas Taipejas sportistei nācās vērot, ko iespēs konkurente Li. Ķīniete Li sāka ar 123 kilogramiem un, lai gan svars viegli visai viegli padevās, mēģinājums netika ieskaitīts. Li tika pieteikti 126 kilogrami, un šoreiz jau pati sportiste svaru stieni nespēja pacelt. Li nonāca uz bezdibeņa malas - vai nu ķīniete pieveic svaru un iegūst zeltu, vai vispār paliek bez rezultāta! Li netika galā ar 126 kilogramiem un palika bez ieskaites vietas! Tādējādi Koha pacēlās vēl par vienu pozīciju un izcīnīja augsto 4. vietu! Attiecīgi Ķīnas Taipejas svarcēlājai Hsu zelta medaļa, filipīniete Diasa tika pie sudraba, bet korejiete, kurai lielu pretestību izrādīja Koha, ieguva bronzu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -11
    Merkakits 08.08.2016, 06:43:07

    Nu vienkārši malacīts!

  • -11
    Foksa 08.08.2016, 11:06:05

    Rebeka, tu esi forša! Apsveicu!

  • -12
    keda 08.08.2016, 11:24:55

    Ja izdotos visi piegājieni, ko viņa vēlējās, būtu pat medaļa, neskatoties uz to, vai tā ķīniete paceltu kaut ko vai nē! Fantastika 18 gados! Un tā apņēmība viņai neticama, tā kā ies tikai uz augšu!

  • -4
    Ventspilniece 08.08.2016, 19:05:17

    Interesanti,kāds ir mediķu viedoklis par šāda sporta veida ietekmi uz vēl nenobriedušas sievietes organismu?
    Kas viņu sagaida nākotnē?
    Kā būs ar reproduktīvo funkciju?
    Vai karjeras noslēgumā negaida ratiņkrēsls?
    Tas NAV piemērots sports jaunai meitenei.

  • -7
    keda 09.08.2016, 10:28:38

    Ventspilniecei pilnīgi noteikti nav nekādas sajēgas par sportu. Tu nevari paveikt vairāk, kā tu vari, bet svarcelšanā tu noteikti nevar neko dižu celt, ja ir problēmas ar veselību. +/- 53 kg ir kaut kāds nenormāls svars? Meitene, kā meitene, tikai var panest vairāk kā lielākā daļa komentāru drukātāju.

  • -1
    Latvija pāri visām! 16.11.2016, 12:37:03

    Arī būšu konservatīvs, nu nav meitenei jācilā svari. Meitenei ir jāpucējas:)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: