Jau šodien savu pirmo maču UEFA Eiropas līgas 2. kvalifikācijas kārtā aizvadīs FK Ventspils futbolisti, viesos tiekoties ar slaveno Skotijas komandu Aberdeen.

UEFA Kausa un Superkausa ieguvēji, četrkārtējie Skotijas čempioni, septiņkārtējie kausa ieguvēji un seškārtējie Skotijas Līgas kausa uzvarētāji, kā arī 15 reižu valsts vicečempioni. Tāds, lūk, ir 1903. gadā dibinātā Aberdīnas futbola kluba panākumu saraksts. Tiesa, lielākā daļa no tiem saistās ar pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem un deviņdesmitajiem gadiem, taču pēdējās divās sezonās izdevies tikt pie Skotijas sudraba, atpaliekot tikai no vēl slavenākā Celtic, bet 2014. gadā izcīnīts Līgas kauss. Protams, droši vien nebūtu pareizi neņemt vērā faktu, ka kopš 2012. gada Premjerlīgā nespēlēja tās titulētākais klubs Rangers – pēdējās sezonas tas pavadīja zemākās līgās, bet pagājušajā atkal iekļuva valsts 12 labāko komandu turnīrā. Pieminēšanas vērts noteikti ir fakts, ka no 1978. līdz 1986. gadam komandu vadīja slavenākais skotu treneris Alekss Fergussons, kas var lepoties ar otro labāko uzvaru procentu kluba vēsturē un vienīgajām Eiropas trofejām.

Pagājušo sezonu Aberdeen noslēdza ar 71 punktu 38 spēlēs, par 15 punktiem atpaliekot no Celtic, bet par pieciem apsteidzot tuvāko sekotāju Heart. Eiropas līgā komanda tika līdz trešajai kvalifikācijas kārtai, lai gan pirmo pārvarēja, tikai pateicoties vairāk gūtajiem vārtiem viesos (1:1 un 0:0 pret Maķedonijas Shkëndija 79). Aberdīnas futbolistus apturēja Kazahstānas Kairat, savā laukumā uzvarot ar 2:1, bet viesos spēlējot neizšķirti (1:1), turklāt kazahiem pēc tam pavisam maz pietrūka, lai iekļūtu arī grupu turnīrā. Šo Eiropas līgas sezonu skoti sākuši visai smagnēji, savā laukumā tikai pieliktajā laikā izraujot uzvaru (3:1) pret Luksemburgas komandu Fola, bet viesos pat zaudējot ar 0:1. Komandas treneris Deriks Makinss to skaidro ar to, ka Aberdeen vēl joprojām ir starpsezona, jo nacionālais čempionāts vēl nav sācies, tāpēc komanda nav uzņēmusi savu labāko formu. Nākamajos divos mačos neatliks nekas cits, kā vien saņemties un rādīt savu labāko futbolu, lai pierādītu sev un līdzjutējiem, ka komanda ir pelnījusi turpināt spēlēt šajā turnīrā. Gan jau nebūs kļūda apgalvot, ka arī Pols Ašvorts un ventspilnieki domā tieši tāpat.

Atbildes mačā Luksemburgā  komandai nepalīdzēja tās vienīgais pārstāvis Eiro 2016 Francijā Niels Makgins, kas Ziemeļīrijas izlases sastāvā trīs spēlēs devās laukumā mača izskaņā un guva vienus vārtus. Aberdeen rindās viņš kopš 2012. gada aizvadījis 143 mačus un guvis 48 vārtus, bet izlasē kopumā nospēlētas 44 spēles (trīs vārti). Makgins spēlēja arī pirmajā mačā ar komandu Fola un arī guva vārtus, trešajā kompensācijas minūtē izvirzot laukuma saimniekus vadībā, bet uz otro spēli neaizbrauca. «Atbildes mačā bija brīži, kad jau sāku šaubīties, vai bija pareizi braukt bez Niela, tomēr jāsaprot, ka viņam nav bijis īstas atpūtas pēdējos trīs gadus. Tā ir arī mūsu atbildība, turklāt viņš mums būs vajadzīgs arī visu turpmāko sezonu,» pēc atbildes mača Luksemburgā izteicās Makinss. Lai gan Ziemeļīrijas izlases pussargs nespēlēja arī komandas pārbaudes mačā (4:2), nav šaubu, ka spēlē pret Ventspili viņš atkal būs ierindā. Maču savainojuma dēļ izlaida arī pussargs Villo Flūds, kas piedalījās abās Eiropas līgas spēlēs. Toties ierindā bija pēdējo sezonu komandas rezultatīvākais spēlētājs Adams Rūnijs, kas 77 mačos Aberdeen rindās guvis 45 vārtus, bet pērn ar 20 trāpījumiem bija trešais labākais Premjerlīgas snaiperis. Vienu reizi viņš izcēlies arī šajā Eiropas līgā, tiesa, paveicis to no 11 metru atzīmes. Komandā netrūkst spēlētāju ar pierakstu Skotijas, Īrijas, Anglijas un Velsas jauniešu izlasēs, bet garāka karjera nacionālajās komandās ir tikai Makgilam. Taču runa ir par Britu salām, kurā futbolistu, tāpat kā futbola komandu, netrūkst.

Ko par gaidāmajiem mačiem ar Aberdeen domā Ventspilī? «Tas būs lieliski! Aberdeen ir klubs ar vārdu, turklāt man kā anglim būs sevišķi patīkami tikties ar klubu no Skotijas. Pirmajā mačā mūs noteikti gaida lieliska atmosfēra un kādi 15 000 līdzjutēju, kas būs lieliska pieredze. Viņu spēles ar Fola pierādīja, ka futbolā iespējams viss, tikai pašiem jānospēlē tā, kā mēs to mākam. Aberdeen stiprā puse nav tikai spēle otrajā stāvā, tā labi izmanto arī flangus un ir bīstama standartsituācijās, bet mājās to dzen uz priekšu līdzjutēji. Uz to visu jābūt gataviem,» spriež Ašvorts.

Spēle Aberdīnā sāksies pulksten 21.45 pēc Latvijas laika, un to tiesās Portugāles arbitru brigāde ar tikai 28 gadus veco Žoau Piņeiru priekšgalā. Atbildes mačs Ventspilī risināsies nākamajā ceturtdienā pulksten 18.

Foto: Aberdeen uzbrukuma līderis Adams Rūnijs (pa labi) un Ziemeļīrijas izlases pussargs Niels Makgins.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    Ventiņheiteris 14.07.2016, 11:10:24

    Slavenie FK fani arī dosies atbalstīt? Cerams, šoreiz iztiks bez stulbībām, apliecinot atbalstu savai komandai?

  • -2
    keda 14.07.2016, 12:59:00

    Pastāsti par tām stulbībām, heiteri. Bet nevis to, ko tu iedomājies esam, bet ko 100% zini. Vai tu esi tirgus bāba, kas ķer un padod tālāk baumas?

  • -2
    Ventiņheiteris 14.07.2016, 13:17:50

    "Kedai" īsa atmiņa (ja vispār tāda ir):
    http://apollo.tvnet.lv/zinas/fk-ventspils-nosoda-savu-fanu-iesaistisanos-euro-2016-incidentos/733585
    Visu nepatīkamo un neglaimojušo aizmirst, un dzīvot tik tālāk...

  • -2
    keda 14.07.2016, 14:01:07

    es tev prasīju faktus, nevis baumas. Kur ir fakti, ka kāds piedalījās grautiņos un vēl nezin kur? To karogu varēja vienkārši paņemt. Protams, ja ir vēlme visu uzpūst nez kādos izmēros, var jau tā darīt, tikai patiesības tur maz.

  • -3
    Ventiņheiteris 14.07.2016, 14:07:18

    Pilnīgi pietiek ar FAKTU, ka ir publiski pieejams attēls ar faniem, kuri lepni tur rokās citas komandas karogu (nav svarīgi kādā veidā iegūtu). Tas neko labu par šiem indivīdiem neliecina...

  • -1
    keda 14.07.2016, 14:18:39

    Ā, Ventiņheiteris ir visu ventiņu heiteris, ne tikai Ventspils kā tādas :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: