Pagājušajā gadā Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm 28% gadījumos nācies braukt uz izsaukumiem, kas bijuši sekundāri, proti, nav bijuši akūti. Lai mazinātu sekundāro izsaukumu skaitu, Veselības ministrija uzsākusi informatīvu kampaņu.

Minētie izsaukumi būtiski ietekmē Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta operativitāti un iespējas ātri nokļūt negadījuma vietās, kur jāpalīdz patiešām kritiski smagiem pacientiem vai cietušajiem. Tādēļ Veselības ministrija ir uzsākusi aktīvu un mērķtiecīgu darbu, lai samazinātu sekundāro NMP izsaukumu skaitu.

Veselības ministrija norāda, ka nelielu traumu vai vieglu saslimšanu gadījumos iedzīvotājiem, lai saņemtu vajadzīgo palīdzību vai konsultāciju ir vairākas iespējas.

Pirmkārt, ir iespēja sazināties ar savu ģimenes ārstu. Tā var būt gan telefonkonsultācija vai ģimenes ārsta apmeklējums akūto pacientu pieņemšanas laikā, vai arī ģimenes ārsta mājas vizītes pieteikšana.

Tāpat šādos gadījumos iedzīvotāji var paši doties uz tuvāko ārstniecības iestādi – pie dežūrārsta vai slimnīcas uzņemšanas nodaļu. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī dežūrārsti pacientus pieņem darba dienās no plkst. 15.00 līdz 21.00, bet sestdienās un svētdienās no plkst. 9.00 līdz 15.00. Tālrunis 63624721.

Ārpus ģimenes ārsta darba laika darba dienās no plkst. 17.00  līdz 8.00 rītā, bet brīvdienās un svētku dienās visu diennakti iedzīvotājiem ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 un saņemt kvalificētu mediķa padomu vienkāršāku saslimšanu gadījumos.

Zvanot uz minēto tālruni, konsultācijas tiek sniegtas par to, kā rīkoties paaugstinātas temperatūras un saaukstēšanās gadījumā, paaugstināta asinsspiediena, vemšanas, caurejas, vēdera, ausu sāpju, dažādu traumu un lūzumu gadījumos, saules vai solārija apdegumu gadījumos.

Savukārt saņemt informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, piemēram, kādus ārstnieciskos pakalpojumus apmaksā valsts, informāciju par pacienta iemaksām un no pacientu iemaksām atbrīvotajām kategorijām u.c. var darba laikā zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 vai mājas lapā www.vmnvd.gov.lv.


ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: