Ventspils poliklīnika piektdien prezentēja jauniegādāto iekārtu – daudzfunkcionālo ķermeņa masas analizatoru. Šī iekārta tiks izmantota gan ārstniecībai, gan iedzīvotāju veselības profilaksei.

Apskati fotogrāfijas!

Apskati video!

Pasākumā klātesošos uzrunāja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, bet iekārtas ārsti Eva Goba un Andris Akmentiņš demonstrēja iekārtas iespējas.

Ventspils poliklīnikas iegādātas iekārtas tehnoloģija ir ļoti jauna. Tik augsta līmeņa ķermeņa analizatora Latvijā šobrīd nekur nav. Tādēļ tā apgūšanai tika piesaistīts ārvalstu eksperts – tehnoloģiju eksperts no Japānas, kompānijas TANITA pārstāvis Takeši Jamakoši, kurš apmācīja poliklīnikas ārstus apstrādāt datus un tos interpretēt.

Šī iekārta tiks izmantota ne tikai ārstniecībai. Profilakses nolūkos tā noderēs arī dažādām iedzīvotāju grupām. Sportisti ir viena no iedzīvotāju grupām, kas jauniegādāto iekārtu varēs pielietot. Ar tās palīdzību sportistus varēs novērtēt pirms un pēc fiziskās slodzes. Iekārta izanalizēs cik treniņa laikā viņš zaudē kalorijas, vai nezaudē par daudz šķidruma, cik noslogotas ir atsevišķas muskuļu grupas, kāda ir muskuļu masa attiecībā pret ķermeņa svaru un tamlīdzīgi. Tas palīdzēs noteikt optimālo treniņu slodzi.

Liela interese varētu būt no iedzīvotāju grupas, kas vēlas virzīties uz savu sapņu svaru un ķermeņa uzbūvi. Zināms, ka cilvēki pielieto dažādas diētas, kas ne vienmēr ir pareizas. Diētas laikā ar šo iekārtu var izvērtēt vai novājēt vēlošais cilvēks svaru zaudē uz tauku rēķina, vai arī uz ūdens vai muskulatūras rēķina, kas norāda uz nesabalansētu diētu. Tīri profilaktiski varēs pacientus izmeklēt un izvērtēt viņu organisma vājās vietas, kurām vajadzētu pievērst lielāku uzmanību. Piemēram, mūsdienās ir liela problēma, ka cilvēki pārāk maz lieto šķidrumu un to uzreiz var redzēt. Citādi, ja ķermenī ir par daudz šķidruma un veidojas tūskas. Tad jāmeklē, kāpēc ūdens uzkrājas un vai tā nav nieru kaite vai hroniska sirds mazspēja.

Svarīgi, ka ar iekārtas palīdzības var konstatēt īpaši kaitīgos viscerālos taukus jeb slēptos taukus, kas uzkrājas ap iekšējiem orgāniem. Jo lielāks ir viscerālo tauku daudzums, jo vairāk paaugstinās insulīna rezistences iespējas un cukura diabēta attīstīšanās.

Nākamā grupa ir pacienti ar endokrinoloģiskām diagnozēm. Piemēram, cukura diabēta slimniekiem ir svarīgi zināt, cik daudz viņš uzņem un cik patērē kalorijas, kāda ir sabalansētība starp taukiem, ķermeņa masu un muskulatūras masu. Iegūtā informācija ļaus pacientam piemeklēt adekvātu terapiju.

Iekārta izdrukā ķermeņa masas indeksu un uzskatāmi parāda cik fizioloģiski labā stāvoklī ir organisms. Interesants rādītājs ir organisma tā saucamā metabolā vecuma noteikšana, nevis izejot no pases datiem, bet ņemot vērā konkrētā cilvēka vielmaiņu, ķermeņa uzbūvi, ūdens saturu audos, tauku saturu, muskuļu vecumu un tamlīdzīgi.

Pēc ķermeņa izanalizēšanas, speciālisti rekomendēs, ko darīt, lai cilvēks savu veselību un fizisko formu atjaunotu un uzturētu – kā mainīt ēšanas paradumus, kādas fiziskās aktivitātes būtu jāveic, bet nopietniem pacientiem noteiks terapijas korekciju.

Jaunā veselības aprūpes pakalpojuma cena būs 20 lati. Ar iekārtu strādā divi poliklīnikas speciālisti – fizikālās terapijas ārste, pediatre Eva Goba un endokrinologs Andris Akmentiņš. Pierakstīties uz pakalpojumu var Ventspils poliklīnikas reģistratūrā pa tālruni 636 22131.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: