Ar mēneša vidējo gaisa temperatūru plus 17,3 grādi, kas ir 2,6 grādi virs normas, 2011.gada jūnijs ir bijis vissiltākais vasaras sākuma mēnesis šajā gadsimtā un otrais siltākais jūnijs Latvijā pēdējos 88 gados.

Siltāks par normu šā gada jūnijs bija visā Latvijā. Vislielākās mēneša vidējās gaisa temperatūras novirzes no normas bija Ventspilī un Vidzemes ziemeļu daļā, bet vistuvāk normai mēneša vidējā gaisa temperatūra bija Jelgavā un Alūksnē.

Laikā no 6.jūnija līdz 10.jūnijam katru dienu maksimālā gaisa temperatūra vietām Latvijā pārsniedza plus 30 grādus, visaugstāk - līdz plus 32,1 grādam - pakāpjoties 7.jūnijā Ventspilī. Šī temperatūra tā arī netika pārspēta līdz pat mēneša beigām.

Ilggadīgie novērojumi rāda, ka vissiltākais jūnijs Latvijā bijis 1999. gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 3,4 grādus virs normas, savukārt visaukstākais laiks jūnijā ir bijis 1928.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 4,9 grādus zem normas.

Pagājušā gada jūnija vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija plus 14,9 grādi, kas ir tuvu normai.

Jūnijā dominēja dienvidrietumu puses vēji, biežāk par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem vējš pūta arī no dienvidaustrumu, austrumu puses, savukārt retāki, kā parasti šajā laikā, bija ziemeļu un dienvidu vēji. Mēneša laikā dominējošais vēja ātrums bija 1 līdz 4 metri sekundē (m/s). Brāzmām mēnesī vislielākais ātrums bija Līgo dienā, 23. jūnijā, kad Ventspilī brāzmas sasniedz 23 m/s. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: